Кабачкова ікра – це класична українська заготовка, яка здатна зігріти теплом літнього дня навіть у найхолоднішу пору року. Її яскравий смак і аромат овочів, тушкованих з прянощами та спеціями, роблять її незамінним доповненням до будь-якої страви.
Чому варто готувати кабачкову ікру самостійно
Готуючи кабачкову ікру самостійно, ви маєте повний контроль над якістю інгредієнтів. Вибираючи свіжі овочі, ви можете бути впевнені, що ваша ікра буде не лише смачною, а й корисною. А щоб вона була ще й вигідною за ціною, радимо переглянути актуальні акції на кабачки в магазинах вашого міста. До того ж, відсутність консервантів робить домашню ікру безпечною для здоров’я. А експериментуючи зі спеціями та травами, ви створите унікальний смак, який підкорить навіть найвибагливіших гурманів.
Кабачкова ікра – це універсальна заготовка, яка максимально зберігає користь свіжих кабачків. Її можна використовувати як самостійну страву, а також у якості начинки для пирогів, додавати до бутербродів або подавати як соус до м’яса.
Кабачкова ікра на зиму: класичний рецепт
Інгредієнти:
кабачки – 2 кг
цибуля ріпчаста – 1 кг
морква – 500 г
томатна паста – 200 г
рослинна олія – 150 мл
цукор – 2 ст. л.
сіль – 1,5 ст. л.
чорний мелений перець – за смаком
часник – 4-5 зубчиків
оцет 9% – 2 ст. л.
Вас також зацікавить:
Хрусткі кабачки на зиму: рецепт з гірчицею та імбиром
Зимові заготівлі: простий рецепт салату з кабачків
Як готувати кабачкову ікру
Щоб закуска вийшла смачною та корисною, потрібно правильно вибрати кабачки. Очистіть всі овочі: кабачки, цибулю, моркву і часник. Кабачки наріжте кубиками, цибулю – півкільцями, моркву – соломкою. На розігрітій олії обсмажте цибулю до золотистого кольору. Додайте моркву і тушкуйте ще 5-7 хвилин.
Додайте до овочів кабачки, томатну пасту, цукор, сіль, перець і часник, пропущений через прес. Для пікантності можна додати в ікру гострий перець або мелений коріандр. Перемішайте і тушкуйте на середньому вогні під кришкою близько 40 хвилин до готовності. Готову масу перебийте блендером до однорідної консистенції.
Потім необхідно простерилізувати банки і кришки. Розлийте гарячу ікру по стерилізованих банках та додайте в кожну по 1 ст. л. оцту. Закатайте кришками і переверніть догори дном, якщо це потрібно. Укутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.
Для більш насиченого смаку можна додати в ікру болгарський перець, баклажани або зелень. Щоб ікра довше зберігалася, використовуйте тільки свіжі овочі і ретельно стерилізуйте банки. Раніше ми розповідали, як заготовити на зиму пікантні кабачки в ароматному грузинському соусі сацебелі, поєднавши ніжні овочі з гостро-солодкою заправкою.