Close the fixed Barcode
Як обирати продукти

Як обрати ранню редиску та коли краще купувати її

Рання редиска ніби пахне весною. Проте, щоб вона принесла користь, потрібно знати, як її обирати

Як обрати ранню редиску та коли краще купувати її

Кожної весни редис масово з’являється на ринках та прилавках магазину. Зазвичай, цей овоч є одним з перших після зими, і тому він особливо популярний. Однак обираючи редис, важливо бути уважним, щоб не отримати не просто продукт без корисних речовин, а ще й зі шкідливими через нітрати.

Редактори GoToShop розкажуть, чому потрібно вживати редиску та як обрати найкращу.

Шість причин, чому треба їсти редиску

  • Покращує пам’ять — в редисці багато йоду;

  • Має антибактеріальні і протизапальні властивості;

  • Змінює і покращує зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів;

  • Сприяє покращенню травлення, стимулює виділення шлункового соку;

  • Низька калорійність: в 100 грамах редису всього 14 ккал;

  • Містить вітамін С, а також залізо, кальцій, сірку, магній, мідь.

Як вибрати смачну свіжу та корисну редиску

У здорової та корисної редиски має бути рівний насичений колір, гладка та рівна шкіра без тріщин.

Якщо на шкірці наявні чорні плямочки, купувати редис не варто, у ньому вже почався процес гниття.

Бажано купувати не просто плід, а з чубчиком, тобто той, де є ботвина. По ній можна визначити його свіжість. Якщо ботвина зелена та соковита, редиска свіжа.

Перевіряйте редиску на дотик, щоб переконатися, що вона тверда. Якщо плід м’який — це означає, що редиска або перезріла, або лежала тривалий період і в’яла.

Про наявний вміст нітратів у редисці вказують неприродно великі плоди. Тому віддавайте перевагу невеликим круглим овочам, вважається, що нітратів у такій менше. Витягнуті плоди найчастіше містять більшу кількість нітратів, аніж круглі.

Щоб зайвий раз не споживати нітрати, а без них рідко обходиться вирощування редису, відрізуйте у кожного плоду його верхівку та хвостик.

Ще кілька порад під час вибору редиски

Купуйте редиску весною, задовго до того, як настане спека. У супермаркетах вона продається цілий рік, але пік сезону припадає на весну та осінь. Коренеплоди, які виросли в спекотному кліматі, можуть бути гіркуватими, тому такий урожай буквально обпалюватиме ваш рот.

Не бійтеся запитувати у місцевих фермерів про свіжість, багато з них назвуть вам точний день збору врожаю. У магазинах шукайте тверді редиски, прикріплені до листків.

Перевіряйте овоч на вміст нітратів, для цього використовуйте тест-смужку. Якщо ви купуєте овочі на ринку, попросіть продавця розрізати редис навпіл, і прикладіть до однієї з половинок тест так, щоб на неї потрапив сік. Якщо на смужці відбився червоно-фіолетовий колір, значить кількість нітратів в даному продукті не тільки присутня, але і зашкалює.

Пробуйте різноманітні сорти. Колір і форма редиски варіюються від круглої і рожевої до довгастої білої. Міксуйте різнокольорову редиску і ви зберете соковиту і барвисту страву для гостей. Найсміливішим рекомендуємо спробувати кавуновий редис, який відрізняється незвичайним пурпуровим зовнішнім виглядом.

Знизьте кількість нітратів в редисці самостійно. Замочіть овоч на годину в холодній воді і додайте туди сіль та соду, потім ретельно промийте під холодною водою. Перед вживанням бажано видаляти з редиски шкірку.

Купити цей овоч вигідно ви зможете, якщо заздалегідь ознайомитеся з акціями на редис у магазинах вашого міста.

Читати статті на тему

2024.12.30 16:48
Як обирати продукти

М’ясо для домашньої ковбаси: секрети вибору та приготування

Вибір м’яса для ковбаси — це ціле мистецтво, де кожен нюанс має значення. Дізнайтесь, як не потрапити в пастку неякісного продукту та створити ковбасу, від якої всі будуть в захваті
2024.12.27 16:30
Як обирати продукти

Як не помилитися при виборі ананаса в супермаркеті

Солодкий та соковитий ананас — бажаний гість на будь-якому столі, але як не помилитися з вибором та отримати справжню насолоду від цього тропічного фрукта? Знання простих, але ефективних секретів допоможуть вам завжди купувати лише стиглі та смачні плоди
2024.12.26 10:49
Як обирати продукти

Все про ікру щуки: від вибору до користі для організму

Колись доступна лише королям, сьогодні ікра щуки повертається на наші столи, дивуючи не тільки вишуканим смаком, але й вражаючою користю для здоров’я. Розкриємо секрети цього делікатесу та дізнаємося, як він може покращити ваше самопочуття
2024.12.25 11:48
Як обирати продукти

Оливки з кісточкою, без кісточки та фаршировані: як вибрати найкращі

Оливки — це не просто смачна закуска, а й справжній скарб середземноморської кухні, сповнений корисних речовин. Розповідаємо, як серед різноманіття видів вибрати справді якісні та смачні оливки, щоб не розчаруватися у покупці
2024.12.24 15:33
Як обирати продукти

5 секретів вибору Піно Грі від професійних сомельє

Розповідаємо про всі нюанси вибору вина Піно Грі: від італійського Піно Гріджіо до ельзаського Піно Грі. Розкриваємо секрети сомельє, щоб ви могли насолодитися справжнім смаком цього вишуканого напою