Кожної весни редис масово з’являється на ринках та прилавках магазину. Зазвичай, цей овоч є одним з перших після зими, і тому він особливо популярний. Однак обираючи редис, важливо бути уважним, щоб не отримати не просто продукт без корисних речовин, а ще й зі шкідливими через нітрати.
Редактори GoToShop розкажуть, чому потрібно вживати редиску та як обрати найкращу.
Шість причин, чому треба їсти редиску
Покращує пам’ять — в редисці багато йоду;
Має антибактеріальні і протизапальні властивості;
Змінює і покращує зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів;
Сприяє покращенню травлення, стимулює виділення шлункового соку;
Низька калорійність: в 100 грамах редису всього 14 ккал;
Містить вітамін С, а також залізо, кальцій, сірку, магній, мідь.
Як вибрати смачну свіжу та корисну редиску
У здорової та корисної редиски має бути рівний насичений колір, гладка та рівна шкіра без тріщин.
Якщо на шкірці наявні чорні плямочки, купувати редис не варто, у ньому вже почався процес гниття.
Бажано купувати не просто плід, а з чубчиком, тобто той, де є ботвина. По ній можна визначити його свіжість. Якщо ботвина зелена та соковита, редиска свіжа.
Перевіряйте редиску на дотик, щоб переконатися, що вона тверда. Якщо плід м’який — це означає, що редиска або перезріла, або лежала тривалий період і в’яла.
Про наявний вміст нітратів у редисці вказують неприродно великі плоди. Тому віддавайте перевагу невеликим круглим овочам, вважається, що нітратів у такій менше. Витягнуті плоди найчастіше містять більшу кількість нітратів, аніж круглі.
Щоб зайвий раз не споживати нітрати, а без них рідко обходиться вирощування редису, відрізуйте у кожного плоду його верхівку та хвостик.
Ще кілька порад під час вибору редиски
Купуйте редиску весною, задовго до того, як настане спека. У супермаркетах вона продається цілий рік, але пік сезону припадає на весну та осінь. Коренеплоди, які виросли в спекотному кліматі, можуть бути гіркуватими, тому такий урожай буквально обпалюватиме ваш рот.
Не бійтеся запитувати у місцевих фермерів про свіжість, багато з них назвуть вам точний день збору врожаю. У магазинах шукайте тверді редиски, прикріплені до листків.
Перевіряйте овоч на вміст нітратів, для цього використовуйте тест-смужку. Якщо ви купуєте овочі на ринку, попросіть продавця розрізати редис навпіл, і прикладіть до однієї з половинок тест так, щоб на неї потрапив сік. Якщо на смужці відбився червоно-фіолетовий колір, значить кількість нітратів в даному продукті не тільки присутня, але і зашкалює.
Пробуйте різноманітні сорти. Колір і форма редиски варіюються від круглої і рожевої до довгастої білої. Міксуйте різнокольорову редиску і ви зберете соковиту і барвисту страву для гостей. Найсміливішим рекомендуємо спробувати кавуновий редис, який відрізняється незвичайним пурпуровим зовнішнім виглядом.
Знизьте кількість нітратів в редисці самостійно. Замочіть овоч на годину в холодній воді і додайте туди сіль та соду, потім ретельно промийте під холодною водою. Перед вживанням бажано видаляти з редиски шкірку.
Купити цей овоч вигідно ви зможете, якщо заздалегідь ознайомитеся з акціями на редис у магазинах вашого міста.