Борщ — це кулінарне полотно, на якому можна створювати нескінченну кількість смакових композицій. Від класичного м’ясного до вишуканого вегетаріанського — кожен знайде свій ідеальний варіант. Незважаючи на стабільний набір інгредієнтів, їхня вартість постійно змінюється. Редактори GoToShop провели дослідження, щоб з’ясувати, як ці зміни вплинули на загальну вартість приготування борщу.
Яка вартість борщу
Кожна господиня вносить свою унікальність у приготування борщу, тому рецепти цієї страви можуть значно відрізнятися. Для нашого розрахунку ми взяли за основу класичний набір продуктів: капусту, картоплю, буряк, моркву, цибулю, томатну пасту та свинячі ребра. Їх середню вартість прорахували за допомогою сервісу порівняння цін від GoToShop у найбільших торгових мережах Києва.
Вас також зацікавить:
Низьковуглеводне харчування: як схуднути та покращити здоров’я
Які продукти стали доступнішими: аналіз вартості базового кошика
Інгредієнти розраховані на 3 літри борщу, що дорівнює приблизно 5-6 порціям.
Вартість борщового набору цього тижня:
Капуста 500 г — 19,56 грн
Буряк 200 г — 3,99 грн
Картопля 300 г — 8,38 грн
Морква 200 г — 5,68 грн
Цибуля 150 г — 2,32 грн
Томатна паста 70 г — 8,90 грн
Свинячі ребра 400 г — 69,96 грн
Також варто пам’ятати, що правильний вібір картоплі для приготування — цінна навичка, адже різні сорти картоплі мають різні властивості.
Цього тижня на українських ринках спостерігається неоднорідна динаміка цін на овочі борщового набору. Так, вартість капусти та буряка продемонструвала тенденцію до зростання, тоді як морква, картопля та цибуля, навпаки, стали доступнішими для споживачів. Позитивною новиною є також зниження ціни на свинячі ребра, що є важливим інгредієнтом для наваристого борщу, а також на томатну пасту, яка додає страві насичений смак та колір. Отже, каструля традиційного українського борщу цього вівторка обійдеться вам у 118,79 грн, що на 4,12 грн менше, ніж минулого тижня.
Раніше ми розповідали про фету і бринзу: в чому різниця та що дешевше. Адже ці два сири часто опиняються на одному столі, але мають зовсім різні історії та смаки.