Харчування для підвищення гемоглобіну: які продукти обирати

Зібрали практичні рекомендації щодо харчування, які допоможуть зміцнити здоров’я та підвищити енергійність завдяки збалансованому споживанню продуктів, багатих на залізо

Харчування для підвищення гемоглобіну: які продукти обирати
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Гемоглобін — це білок, що міститься в еритроцитах (червоних кров’яних тільцях) і відповідає за транспортування кисню до всіх клітин організму. Низький рівень гемоглобіну може спричинити анемію, що проявляється слабкістю, запамороченням, блідістю шкіри та іншими неприємними симптомами.

Які продукти допоможуть підвищити гемоглобін

Щоб підняти рівень гемоглобіну, необхідно включити до раціону продукти, багаті на залізо — основний компонент гемоглобіну. Розрізняють два види заліза:

  • Гемове залізо. Краще засвоюється організмом. Міститься в продуктах тваринного походження: червоному м’ясі (яловичина, баранина), птиці, морепродуктах, печінці. Щоб придбати ці продукти за вигідними цінами, радимо слідкувати за поточними акціями на свіже м’ясо на сайті GoToShop.

  • Негемове залізо. Гірше засвоюється, але також важливе. Міститься в продуктах рослинного походження: бобових (квасоля, горох, сочевиця), горіхах, насінні, зелених листових овочах (шпинат, капуста), сухофруктах.

Вас також зацікавить:

Схуднення без голоду: 5 продуктів, які «спалюють» калорії

Як пережити спеку: їжа та напої, які допоможуть зберегти здоров’я

Як покращити засвоєння заліза

Для кращого засвоєння заліза з продуктів рослинного походження рекомендується вживати їх разом з продуктами, багатими на вітамін С (цитрусові, ківі, полуниця, болгарський перець). Вітамін С посилює засвоєння негемового заліза.

Список продуктів, які допоможуть підвищити гемоглобін:

  • М’ясо: яловичина, баранина, печінка, нирки

  • Птах: куряча печінка, індичка

  • Риба: лосось, тунець, скумбрія

  • Молюски: мідії, устриці

  • Бобові: квасоля, горох, сочевиця

  • Овочі та зелень: шпинат, капуста, петрушка

  • Сухофрукти: курага, чорнослив, інжир

  • Горіхи та насіння: кеш’ю, мигдаль, гарбузове насіння

  • Фрукти: гранат, яблука, цитрусові

Для ефективного підвищення гемоглобіну важлива не лише кількість заліза в раціоні, а й його різноманітність. Аби задовольнити всі потреби організму, варто включати в меню різні продукти, багаті на залізо. При цьому слід пам’ятати, що кулінарна обробка впливає на засвоєння цього мікроелемента: варіння призводить до втрати частини заліза, тому краще віддавати перевагу таким методам приготування, як готування на пару або запікання. Готуючи таким чином мясо, не ризикуйте своїм здоров’ям та навчіться вибирати свіжу яловичину: дотримуючись простих правил, ви зможете убезпечити себе від отруєння та завжди мати на столі якісні продукти.

Також важливо пам’ятати, що крім заліза, для утворення гемоглобіну необхідні й інші мікроелементи, такі як мідь і вітаміни групи В. А перед тим, як вносити суттєві зміни в свій раціон, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Правильно складене харчування — це один з найважливіших факторів для підтримки нормального рівня гемоглобіну. Включення в раціон продуктів, багатих на залізо, допоможе уникнути розвитку анемії та покращить загальне самопочуття. Раніше ми провели аналіз змін вартості продуктів, які найчастіше купують українці, за останній тиждень. Дізнайтеся, що саме стало доступнішим, а які продукти зросли в ціні.

  • Дешево. Переконайтесь! Київ
    27 лютого 2024 - 2 січня 2025

    Свинний стейк з ошийка СУ кг

    274грн
    - 6% 289.9 грн
  • Додаткові пропозиції
    2 - 30 вересень 2024

    Ніжки свинячі розморожені вагові-Власне виробництво

    14.9грн
    - 26% 19.9 грн
  • День Народження ТРАШ!
    9 - 22 вересень 2024

    Сьомга Norven слабосолена філе шматок

    219грн
    - 35% 334 грн
  • Читати статті на тему

    2024.09.18 14:33
    Як обирати продукти

    Який рис найкорисніший: як обрати потрібний сорт

    Рис — це не просто гарнір, адже різні сорти рису мають унікальні властивості та корисні речовини. Дізнайтеся, який сорт рису найкраще підійде саме вам для здорового та збалансованого харчування
    2024.09.17 16:24
    Як обирати продукти

    Сорти капусти: різноманітність смаків та користі

    Розповідаємо про різноманітні сорти капусти, зокрема синю капусту та кейл, та дізнаємося про їхній унікальний склад та корисні властивості для організму
    2024.09.17 14:26
    Як обирати продукти

    Яке м’ясо обрати для приготування смачної тушонки

    Розповідаємо, яке м’ясо найкраще підійде для приготування смачної домашньої тушонки. Дізнайтеся про особливості різних видів м’яса, їхні переваги та недоліки для консервування
    2024.09.16 17:30
    Як обирати продукти

    Фіолетова, червона чи синя: яка картопля найсмачніша

    Хочете додати барв і нових смаків до своєї кухні? Відкрийте для себе дивовижний світ незвичайних сортів картоплі, які вирощуються в Україні. Їхній різноманітний колір та смак здивують навіть найдосвідченіших гурманів
    2024.09.16 14:32
    Як обирати продукти

    Як вибрати ідеальну цвітну капусту: поради експерта

    Допоможемо навчитися вибирати найсвіжішу та найсмачнішу цвітну капусту на ринку та у магазині, розповідаючи про зовнішній вигляд, щільність, колір та інші важливі характеристики цього овоча