Як не отруїтися яловичиною: прості правила вибору та зберігання

Не ризикуйте своїм здоров’ям та навчіться вибирати свіжу яловичину: дотримуючись простих правил, ви зможете убезпечити себе від отруєння та завжди мати на столі якісне м’ясо

Як не отруїтися яловичиною: прості правила вибору та зберігання
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Яловичина — цінний продукт, багатий на білок і залізо. Але вживання зіпсованого м’яса може призвести до серйозного отруєння. Щоб уберегти себе і своїх близьких, важливо знати, як правильно вибрати та зберігати яловичину.

Вибір свіжого м’яса

Перш за все, зверніть увагу на колір яловичини. Свіже м’ясо має яскраво-червоний, бордовий або рожевий відтінок. У телятини м’ясо буде світлішим, а у старих тварин — темнішим. Сірий, коричневий або зелений відтінок свідчить про те, що м’ясо зіпсувалося.

Важливим фактором також є запах. Свіжа яловичина має слабкий, ледь помітний аромат заліза. Якщо ж ви відчуваєте неприємний запах тухлятини, кислий або солодкий аромат, це вірна ознака псування.

Зверніть увагу на текстуру м’яса. Свіже м’ясо пружне, без слизу і липкості. Якщо ж воно пухке, не тримає форму, м’яке або липке — краще його не купувати.

Не забудьте перевірити лоток із м’ясом — у ньому не повинно бути калюжі соку. Невелика кількість рідини допустима, але якщо м’ясо буквально плаває в ній, відмовтеся від покупки.

Зберігання яловичини

Шматок яловичини можна зберігати в холодильнику протягом 5 днів.

Фарш має значно менший термін придатності — 2 дні в холодильнику або до 3 місяців у морозилці.

Вакуумна упаковка може продовжити термін придатності м’яса, але не гарантує його свіжість. Тому, навіть якщо м’ясо упаковано у вакуум, все одно звертайте увагу на його колір, запах і текстуру.

Пам’ятайте:

  • Ретельно мийте руки після контакту з сирим м’ясом.

  • Не ігноруйте термін придатності, вказаний на етикетці.

  • Якщо ви не впевнені в свіжості м’яса, краще його викинути.

Додаткові поради:

  • При виборі м’яса зверніть увагу на жир. Його кількість — справа смаку, але він не повинен бути жовтим або прогірклим.

  • Не купуйте м’ясо на стихійних ринках, де не дотримуються санітарних норм.

  • При заморожуванні м’яса розділіть його на порційні шматки.

Споживання неякісного м’яса може призвести до серйозного отруєння. Тому не ризикуйте своїм здоров’ям і завжди ретельно оглядайте м’ясо перед покупкою.

Дотримуючись цих простих правил, ви можете бути впевнені, що яловичина на вашому столі буде свіжою і безпечною. А щоб заощадити на покупках, радимо переглянути акції на свіже м’ясо в українських супермаркетах.

Читати статті на тему

2024.04.26 11:12
Як обирати продукти

Не всі родзинки однакові: як знайти справжній скарб

Розповідаємо, як правильно вибрати якісні родзинки, щоб насолодитись їх смаком та отримати користь
2024.04.26 10:28
Як обирати продукти

Вишня чи черешня: яку ягоду обрати для більшої користі

Дізналися все про користь вишень та черешень та кому варто відмовитися від їх споживання
2024.04.26 08:54
Як обирати продукти

Пʼять порад, як обирати найкраще м’ясо для ваших страв

Смак страв та навіть ваше здоровʼя залежить від правильно обраного мʼяса. Тому важливо знати правила його вибору
2024.04.25 13:34
Як обирати продукти

Чому не можна пити дуже гарячий чай і який напій обрати

Виявляється, гарячий чай може нашкодити здоровʼю. Тож розповідаємо, який чай обрати та як його краще пити
2024.04.25 10:09
Як обирати продукти

Хек чи минтай: яку рибу обрати та яка корисніша

Хек та минтай дуже схожі між собою, тому часто у супермаркеті виникає плутанина. Розповімо, яка риба корисніша та смачніша