Close the fixed Barcode
Як обирати продукти

На якій олії смажити: обираємо найкорисніший варіант

Зібрали усю необхідну інформацію про найвищу температуру димлення олії. Дізнайтеся, які з них корисні для здоров’я, а які додадуть особливий смак вашим стравам

На якій олії смажити: обираємо найкорисніший варіант

Вибір олії для смаження — це не лише питання смаку, а й здоров’я. Різні олії мають різну температуру димлення, склад жирних кислот та інші характеристики, які впливають на корисність страви та її смакові якості. Розберемося детальніше, яка олія підійде саме для ваших кулінарних шедеврів.

Як правильно вибрати олію для смаження

Склад жирних кислот, температура димлення та смак — це три основні критерії, на які варто звернути увагу, щоб уникнути помилки при виборі олії для смаження. Різний баланс насичених, мононенасичених та поліненасичених жирних кислот в оліях впливає не тільки на їхню корисність для здоров’я, а й на температуру, при якій олія починає диміти та виділяти шкідливі речовини, що також впливає на смак готової страви.

Найкращі олії для смаження

Олія авокадо

Має найвищу температуру димлення серед усіх олій, тому ідеально підходить для смаження. Багата на мононенасичені жирні кислоти, які корисні для серця.

Оливкова олія

Хоча екстра-діва оливкова олія має низьку температуру димлення і краще підходить для заправки салатів, рафінована оливкова олія має досить високу температуру димлення і може використовуватися для смаження. Враховуйте це, щоб правильно вибрати оливкову олію в магазині.

Олія виноградних кісточок

Має високу температуру димлення і нейтральний смак, що дозволяє їй не перебивати смак інших продуктів.

Соняшникова олія

Поширена і доступна олія з високою температурою димлення. Однак, краще обирати рафіновану соняшникову олію без запаху. А для економії коштів радимо ознайомитися з акціями на соняшникову олію.

Кокосова олія

Має високу температуру димлення і насичений смак. Підходить для смаження, але слід пам’ятати, що вона містить багато насичених жирних кислот.

Вас також зацікавить:

Гарбузова олія: чому вона корисна для здоров’я

Зелений еліксир здоров’я та смаку: все про зелену олію

Яку олію для чого використовувати

  • Для смаження м’яса: олія авокадо, рафінована оливкова олія, олія виноградних кісточок

  • Для смаження овочів: олія авокадо, соняшникова олія

  • Для фритюру: олія авокадо, олія виноградних кісточок

Які олії не підходять для смаження

Не всі олії однаково підходять для смаження. Оливкова олія екстра вірджин, наприклад, має низьку температуру димлення і швидко втрачає свої корисні властивості при нагріванні, тому не рекомендується для смаження. Подібна ситуація і з вершковим маслом: воно також має низьку температуру димлення і швидко горить. На відміну від них, кукурудзяна олія здатна витримувати високі температури, але часто містить шкідливі трансжири.

Вибір олії для смаження — це індивідуальне рішення. Звертайте увагу на свої смакові вподобання, дієту та стан здоров’я. Раніше ми розповідали, як вибрати олію за етикеткою. Адже вже за нею можна сказати, якісний перед вами продукт чи ні, важливо лише правильно прочитати, про що пишеться на пляшці.

Читати статті на тему

2024.12.30 16:48
Як обирати продукти

М’ясо для домашньої ковбаси: секрети вибору та приготування

Вибір м’яса для ковбаси — це ціле мистецтво, де кожен нюанс має значення. Дізнайтесь, як не потрапити в пастку неякісного продукту та створити ковбасу, від якої всі будуть в захваті
2024.12.27 16:30
Як обирати продукти

Як не помилитися при виборі ананаса в супермаркеті

Солодкий та соковитий ананас — бажаний гість на будь-якому столі, але як не помилитися з вибором та отримати справжню насолоду від цього тропічного фрукта? Знання простих, але ефективних секретів допоможуть вам завжди купувати лише стиглі та смачні плоди
2024.12.26 10:49
Як обирати продукти

Все про ікру щуки: від вибору до користі для організму

Колись доступна лише королям, сьогодні ікра щуки повертається на наші столи, дивуючи не тільки вишуканим смаком, але й вражаючою користю для здоров’я. Розкриємо секрети цього делікатесу та дізнаємося, як він може покращити ваше самопочуття
2024.12.25 11:48
Як обирати продукти

Оливки з кісточкою, без кісточки та фаршировані: як вибрати найкращі

Оливки — це не просто смачна закуска, а й справжній скарб середземноморської кухні, сповнений корисних речовин. Розповідаємо, як серед різноманіття видів вибрати справді якісні та смачні оливки, щоб не розчаруватися у покупці
2024.12.24 15:33
Як обирати продукти

5 секретів вибору Піно Грі від професійних сомельє

Розповідаємо про всі нюанси вибору вина Піно Грі: від італійського Піно Гріджіо до ельзаського Піно Грі. Розкриваємо секрети сомельє, щоб ви могли насолодитися справжнім смаком цього вишуканого напою