Вибір олії для смаження — це не лише питання смаку, а й здоров’я. Різні олії мають різну температуру димлення, склад жирних кислот та інші характеристики, які впливають на корисність страви та її смакові якості. Розберемося детальніше, яка олія підійде саме для ваших кулінарних шедеврів.
Як правильно вибрати олію для смаження
Склад жирних кислот, температура димлення та смак — це три основні критерії, на які варто звернути увагу, щоб уникнути помилки при виборі олії для смаження. Різний баланс насичених, мононенасичених та поліненасичених жирних кислот в оліях впливає не тільки на їхню корисність для здоров’я, а й на температуру, при якій олія починає диміти та виділяти шкідливі речовини, що також впливає на смак готової страви.
Найкращі олії для смаження
Олія авокадо
Має найвищу температуру димлення серед усіх олій, тому ідеально підходить для смаження. Багата на мононенасичені жирні кислоти, які корисні для серця.
Оливкова олія
Хоча екстра-діва оливкова олія має низьку температуру димлення і краще підходить для заправки салатів, рафінована оливкова олія має досить високу температуру димлення і може використовуватися для смаження. Враховуйте це, щоб правильно вибрати оливкову олію в магазині.
Олія виноградних кісточок
Має високу температуру димлення і нейтральний смак, що дозволяє їй не перебивати смак інших продуктів.
Соняшникова олія
Поширена і доступна олія з високою температурою димлення. Однак, краще обирати рафіновану соняшникову олію без запаху. А для економії коштів радимо ознайомитися з акціями на соняшникову олію.
Кокосова олія
Має високу температуру димлення і насичений смак. Підходить для смаження, але слід пам’ятати, що вона містить багато насичених жирних кислот.
Вас також зацікавить:
Гарбузова олія: чому вона корисна для здоров’я
Зелений еліксир здоров’я та смаку: все про зелену олію
Яку олію для чого використовувати
Для смаження м’яса: олія авокадо, рафінована оливкова олія, олія виноградних кісточок
Для смаження овочів: олія авокадо, соняшникова олія
Для фритюру: олія авокадо, олія виноградних кісточок
Які олії не підходять для смаження
Не всі олії однаково підходять для смаження. Оливкова олія екстра вірджин, наприклад, має низьку температуру димлення і швидко втрачає свої корисні властивості при нагріванні, тому не рекомендується для смаження. Подібна ситуація і з вершковим маслом: воно також має низьку температуру димлення і швидко горить. На відміну від них, кукурудзяна олія здатна витримувати високі температури, але часто містить шкідливі трансжири.
Вибір олії для смаження — це індивідуальне рішення. Звертайте увагу на свої смакові вподобання, дієту та стан здоров’я. Раніше ми розповідали, як вибрати олію за етикеткою. Адже вже за нею можна сказати, якісний перед вами продукт чи ні, важливо лише правильно прочитати, про що пишеться на пляшці.