Посмажити, зварити, зробити салат чи застосувати для випічки. Курячі яйця давно стали невід'ємною частиною нашого раціону. Головне — правильно їх вибрати. Утім багато хто запитає: та хіба складно обрати яйця? Але і тут є свої секрети.
Редактори GoToShop розкажуть, на що варто звернути увагу та які нюанси враховувати під час вибору яєць.
Коричнева чи біла: про що розповість колір яєчної шкаралупи
Багато людей переконані, що яйця з коричневою шкаралупою кращі, ніж з білою. Проте це звичайнісінька омана. Колір шкаралупи лише говорить, яка курка його знесла — біленька чи руденька.
Тобто, якщо курка коричнева, то і яйце буде такого ж кольору, а якщо курка біла, то і яйце біле. Тому колір шкаралупи не визначає поживність яйця.
Основні правила, як обирати яйця
Яйця потрібно оглянути і переконатися, що шкаралупа не тріснула.
Не купуйте розбиті яйця або з тріщинами — на шкаралупі збирається чимало шкідливих бактерій, які під час взаємодії з сирим яйцем перетворюють його на «бомбу уповільненої дії». Не ризикуйте з сальмонельозом: уникайте купівлі пошкоджених яєць.
Якщо ви купуєте незапаковані яйця і хочете дізнатися про виробника та їх свіжість, ви звісно можете запитати у продавця. Але навіть ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів» не може гарантувати вам правдиву відповідь.
Щоб переконатися, що яйця свіжі, опустіть їх в миску з водою. Свіжі яйця залишаться лежати на дні, тухлі, непридатні до вживання — спливуть. Також можете взяти яйце в руку і потрясти його: у свіжого «внутрішність» не ворухнеться, у старого буде переливатися усередині, і ви це легко відчуєте.
Категорії та маркування яєць
Щоб детально розібратися, у чому різниця між яйцями С0 і С1, варто зрозуміти, що взагалі означають ці цифри і букви. Яйця маркують за кількома критеріями.
Якість і термін зберігання яєць:
extra — яйця, призначені для експорту;
Д — дієтичні яйця;
А — харчові яйця для експорту;
В — яйця «другого» класу для експорту;
С — столові яйця (їх можна зустріти на прилавках найчастіше).
Маса яєць:
відбірні — маса одного яйця 73 г і більше;
вища категорія — від 63 до 72,9 г;
перша категорія — від 53 до 62,9 г;
друга категорія — від 45 до 52,9 г;
дрібні — 35 до 44,9 г (не стосується дієтичних яєць).
Твердження, що чим більше яйце, тим воно краще, не зовсім правильне. Великі яйця несуть більш старі кури, відповідно, вони виробляють не такий цінний «коктейль» вітамінів. А тому не варто обирати яйця, покладаючись тільки на їх розмір.
Купувати яйця краще другої категорії — від молодих курочок. Вони містять більше корисних речовин.
Щоб визначити свіжість яєць, подивіться на їх шкаралупу. Якщо вона матова, то яйця свіжі. Якщо глянцева, то вони лежать вже довго.
До продажу допускають лише яйця без механічних пошкоджень, а ось крапки або смужки на них дозволяються.
На дієтичних яйцях повинна бути лише поодинокі крапки, а на столових — не більше восьмої частини поверхні.
Купуйте яйця з чистою шкаралупою, без слідів курячого посліду, щоб знизити ризик сальмонельозу і кишкових інфекцій.
Для того, щоб обрати яйця вигідно, радимо скористатися сервісом порівняння цін від Gotoshop! Також ознайомтеся з актуальними акціями на яйця для економії ваших коштів.