Чому потрібно регулярно споживати квашену капусту та пити розсіл

Квашена капуста та розсіл принесуть користь вашому організму, якщо знати декілька рекомендацій

Чому потрібно регулярно споживати квашену капусту та пити розсіл
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Квашена капуста — надзвичайно цінний продукт, який можна вживати хоч і щодня. Розсіл також не менш корисний, адже насичений величезною кількістю вітамінів. За умови правильного використання, він допоможе впоратися з цілим переліком хвороб.

Редактори GoToShop розкажуть, які корисні властивості має капуста, чому не потрібно виливати розсіл та кому варто утриматися від споживання.

У чому користь квашеної капусти

Користь для кишківника та травлення загалом. Під час того, як капуста кваситься, створюються пробіотики, які покращують загальний стан мікрофлори кишківника. Це захищає від токсинів, запалення та шкідливих мікроорганізмів, клітковина, якої багато в овочі, ефективно запобігає запорам.

Користь квашеної капусти для печінки. Вона допомагає зберегти водно-сольовий баланс в організмі на рівні, що зменшує згубну дію алкоголю. Вітамін С, на який багатий цей овоч, корисний для роботи травної системи бактерії, рятує організм від інтоксикації шкідливими речовинами.

Сприяє кращому засвоєнню заліза. Бактерії, що містяться у квашеній капусті та інших ферментованих овочах, покращують засвоєння заліза, збільшуючи його біодоступність. Це може бути особливо корисно, якщо у когось проблеми з анемією.

Захищає нервову систему та покращує настрій. Пробіотики, які містяться у ферментованій їжі, впливають на роботу мозку та нервової системи, покращують настрій та сприяють лікуванню депресивних симптомів. Стан мікрофлори кишківника впливає на ризик розвитку хвороби Альцгеймера, а пробіотики здатні знизити ймовірність її розвитку.

Зміцнює імунітет. Оскільки квашена капуста містить велику кількість вітаміну С. Цей вітамін допомагає організму боротися з інфекціями та шкідливими бактеріями.

Підтримує здоров’я кісток завдяки комбінації вітамінів і мінералів. Вітамін К регулює виробництво білків, що викликають їхню мінералізацію. Марганець, калій, фосфор та магній роблять кістки міцнішими.

Допомагає від похмілля. Квашена капуста містить янтарну кислоту, яка допомагає знешкодити результати похмілля — шкідливий ацетальдегід та різні солі.

Чим корисна квашена капуста для жінок

  • Квашена капуста — відмінне джерело вітаміну С, допомагає вагітним жінкам уникнути проблем зі здоров’ям і токсикозом. Також вона полегшує період менопаузи.

  • Квашена капуста справжня скарбниця для підтримки здоров’я шкіри: зменшує прищі, швидко зцілює рани і знімає синці. Присутні у квашеній капусті токоферол та вітамін А розгладжують зморшки, роблять шкіру підтягнутою та еластичною, вирівнюють тон обличчя, прискорюють регенерацію тканин.

  • Робить волосся сильнішим. Нікотинова кислота, яка міститься у ній, сприяє зміцненню волосся та нігтів, усуває ламкість волосся, проблему кінчиків, що січуться. Молочна кислота, що міститься у квашеній капусті, має антибактеріальний ефект і перешкоджає виникненню лупи, запобігає випадінню волосся.

Чим корисна квашена капуста для чоловіків

  • Квашена капуста допомагає чоловікам бути здоровими і збільшує чоловічу силу.

  • Її сік ефективно знімає наслідки вживання алкоголю, полегшуючи головний біль і загальний дискомфорт, оскільки прискорює розклад спирту в організмі і виводить його.

Що лікує сік квашеної капусти

Розсіл квашеної капусти допоможе впоратися з цілим переліком хвороб:

  • бронхіальна астма;

  • стоматит;

  • бронхіт;

  • туберкульоз;

  • коліт;

  • гастрит;

  • діабет;

  • геморой.

Головна умова — правильно вживати розсіл.

Як правильно пити розсіл квашеної капусти — поради

Перш ніж пити розсіл, треба розбавити його кип’яченою водою у співвідношенні 1:3.

Рекомендується не пити більше 50 мл за один раз і не перевищувати 500 мл на день.

Щодо соку квашеної капусти, краще пити його за дві години до обіду та через годину після кожного прийому їжі. Якщо дотримуватись цих порад, можна очікувати максимально позитивний ефект.

Чим шкідлива квашена капуста

По-перше, вона містить багато солі, яка використовується під час приготування цього продукту. Це може призвести до затримки води в організмі, набряків, підвищеного тиску, і збільшення ризику захворювань нирок, серця та інсультів.

По-друге, вона містить велику кількість гістаміну, що може викликати алергічні реакції та збільшити чутливість до інших алергенів.

По-третє, у квашеній капусті є продукти бродіння, які утворюють молочну та оцтову кислоти. Комбінація цих кислот та клітковини, що міститься в капусті, призводить до підвищеного газоутворення. Її заборонено вживати в період грудного вигодовування, оскільки вона може викликати кольки у немовлят.

І нарешті, капуста не рекомендується для людей з високою кислотністю шлунку, проблемами з підшлунковою залозою, гастритом, виразкою шлунку, нирковою недостатністю та проблемами з жовчним міхуром. Її споживання великими порціями може спричинити діарею.

Кому слід утримуватися від квашеної капусти

Людям, які чутливі до гістаміну, слід бути обережним. Гістамін міститься у всіх ферментованих продуктах, включаючи квашену капусту.

Існує застереження щодо вживання квашеної капусти при загостренні травного тракту: гастриту, холециститу, коліту, проблеми із видільною системою. У такому разі немає потреби повністю відмовлятися від квашеної капусти, достатньо обмежити порцію.

Потрібно мати на увазі, що капуста утворює гази. Тому краще не вживати квашену капусту та її розсіл у вечірній час.

Щоб страва була не лише корисною та смачною, а й вигідною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на капусту, зокрема серед пропозицій є і квашена.

Читати статті на тему

2024.05.20 12:42
Рекомендації

З кришкою чи без: як правильно варити суп

Зібрали поради, які допоможуть вам приготувати ідеальний суп
2024.05.18 10:24
Рекомендації

Водний баланс: скільки потрібно пити води на день

Дізнались, як визначити ідеальну кількість води для кожної людини окремо
2024.05.17 17:19
Рекомендації

Риба без луски: прості лайфхаки для швидкого та легкого чищення

Чистка риби без проблем за кілька хвилин: прості та дієві способи, які перетворять чищення риби на рутинну справу
2024.05.17 16:26
Рекомендації

Збагатіть свій раціон: чому варто їсти гарбузове насіння

Ділимося секретами користі гарбузового насіння та пропонуємо 5 простих способів включити їх у ваш раціон, щоб покращити самопочуття
2024.05.17 13:40
Рекомендації

Секрет наваристого та ароматного українського борщу: як зберегти колір та смак

Розкриваємо секрети ідеального борщу: від вибору води до додавання інгредієнтів, щоб ваша страва завжди була смачною