Користь чи шкода часнику: скільки можна вживати, щоб не нашкодити організму

Як обрати ідеальну кількість часнику в свій раціон, щоб отримати користь, а не шкоду

Користь чи шкода часнику: скільки можна вживати, щоб не нашкодити організму
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Часник не лише ароматна спеція, але й корисний продукт для здоров’я. Однак вживати його без міри не можна, інакше він перетвориться на отруту.

Редактори GoToShop розкажуть про усі цінності часнику, яку кількість можна безпечно споживати щодня, і кому варто утриматися від нього.

Які лікувальні властивості часнику

Часник багатий вітамінами C, B6, B1, B2, B3, B5, B9 та містить різноманітні мікроелементи, зокрема, кальцій, калій, фосфор, селен, магній, натрій, цинк, залізо та марганець. Аліцин, яка є ефірною олією в часнику, володіє потужними антиоксидантними властивостями.

Часник має противірусний ефект, допомагає організму боротися з застудними захворюваннями та діє як ефективний засіб профілактики цих захворювань. Він виявляє протизапальний ефект та перешкоджає утворенню сполук, що беруть участь у запальних процесах. Фітонциди, які містить часник, сприяють боротьбі з різноманітними бактеріями та грибками.

Часник корисний для серцево-судинної системи людини, знижує рівень холестерину в крові. Він сприяє тому, що тромбоцити менше злипаються між собою і менше прилипають до стінок артерій, тобто ця рослина діє як антикоагулянт. Часник корисний при підвищеному артеріальному тиску, він знижує ризик утворення тромбів у кровоносних судинах.

До цілющих властивостей часнику можна занести профілактику розвитку ракових захворювань. Сірчисті сполуки, які у ньому містяться, здатні інгібувати ракові клітини та блокувати ріст пухлини.

Часник не тільки поліпшує когнітивне здоров’я людей похилого віку, а й може зменшити ризик виникнення поширених захворювань мозку, зокрема, хвороба Альцгеймера і деменція.

Часник володіє протидіабетичними властивостями і знижує рівень цукру у крові. Це пов’язано з його впливом на рівень інсуліну.

Науково доведено, що сполуки сірки, які містяться у часнику, зменшують рівень глюкози у крові, посилюють секрецію інсуліну з підшлункової залози та підвищують чутливість клітин до цього гормону.

Крім того, інші наукові відомості підтверджують, що часникова олія може бути корисною для захисту серця у людей, які страждають на діабет, від кардіоміопатії, яка є однією з провідних причин смерті серед цукрового діабету. 

Часник допомагає захищати печінку від негативного впливу алкоголю. Його сіркоорганічні сполуки зменшують окислювальний стрес, спричинений етанолом, та підтримують здорову функцію цього органу.

Завдяки своїм антибактеріальним і пребіотичним властивостям, часник сприяє поліпшенню здоров’я кишківника, збільшує кількість корисних біфідобактерій і запобігає росту патогенних хвороботворних мікроорганізмів. Він стимулює виділення жовчі та покращує перетравлення жирної їжі.

Часник допомагає зміцнити кістки у жінок і мінімізувати втрату кісткової маси шляхом підвищення рівня естрогену. Особливо ефект проявлявся у жінок старшого віку під час вживання добової дози сухого екстракту часнику, тобто близько 2 г кілька разів на тиждень.

Часник позитивно впливає на потенцію, а також використовують для лікування простатиту. Корисний часник і спортсменам, особливо під час набирання м’язової маси, оскільки він блокує дію кортизолу та стимулює вироблення тестостерону. У народній медицині часник використовують для виведення глистів.

Яку кількість часнику можна споживати

Часник краще вживати в сирому вигляді, бо після термічної обробки або сушіння він втрачає свої корисні властивості. Однак, як і будь-який інший продукт, його потрібно вживати в міру, щоб він не перетворився на справжню отруту для вашого організму.

Надмірне споживання плоду може призвести до пошкодження стінок шлунка, викликати внутрішню кровотечу, підвищити або понизити тиск до критичного рівня, стати причиною печії, діареї тощо.

Деякі дієтологи кажуть, що дорослі люди можуть з'їдати до 15 г часнику на добу або приблизно 4 зубчики. Для дітей це доза, звичайно, ще менше.

Слід памʼятати, що ковтати цілий зубчик часнику не можна, оскільки це може призвести до пошкодження стравоходу. Також варто зазначити, що часник може викликати алергічні реакції, такі як роздратування або навіть опік, якщо він контактує зі шкірою людини.

Також зауважимо, що часник не сумісний з прийомом деяких препаратів, тому це треба уточнити у лікаря.

Кому протипоказано вживати часник

Людям, які мають зайву вагу, оскільки часник посилює апетит.

Хворим на виразку шлунку та дванадцятипалої кишки, гастрит, геморой, при захворюваннях нирок та печінки, епілепсія.

Не рекомендується вживати часник жінкам під час вагітності, а також годування грудьми.

Людям, які страждають від алергії.

У поодиноких випадках часникові добавки можуть викликати головні болі, втому, втрату апетиту, м’язові болі, запаморочення та алергічні реакції, такі як напади астми або висипання на шкірі.

Споживання часнику може посилити дію препаратів для розрідження крові, що ще більше ускладнить згортання крові.

Придбати усе необхідне за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop! Шукайте також акції на часник у вашому місті, щоб купити його найдешевше.

Читати статті на тему

2024.05.18 10:24
Рекомендації

Водний баланс: скільки потрібно пити води на день

Дізнались, як визначити ідеальну кількість води для кожної людини окремо
2024.05.17 17:19
Рекомендації

Риба без луски: прості лайфхаки для швидкого та легкого чищення

Чистка риби без проблем за кілька хвилин: прості та дієві способи, які перетворять чищення риби на рутинну справу
2024.05.17 16:26
Рекомендації

Збагатіть свій раціон: чому варто їсти гарбузове насіння

Ділимося секретами користі гарбузового насіння та пропонуємо 5 простих способів включити їх у ваш раціон, щоб покращити самопочуття
2024.05.17 13:40
Рекомендації

Секрет наваристого та ароматного українського борщу: як зберегти колір та смак

Розкриваємо секрети ідеального борщу: від вибору води до додавання інгредієнтів, щоб ваша страва завжди була смачною
2024.05.17 12:11
Рекомендації

Пʼять причин їсти вівсянку щодня

Виявляється, вівсянка корисніша, ніж ми думали. Розповідаємо все, що ви могли не знати про неї