Close the fixed Barcode

Обрати альтернативу коровʼячому: яка користь чи шкода від рослинного молока

У період посту попит на рослинне молоко особливо великий. Розповідаємо, які переваги та недоліки воно має

Обрати альтернативу коровʼячому: яка користь чи шкода від рослинного молока
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Останнім часом все більше людей відмовляється від коров’ячого молока. Від нього нібито і зайва вага, і погане самопочуття, і ризики онкологічних захворювань. Тому рослинне молоко — з сої, вівса, мигдалю, кокосу стало дуже популярним.

Люди обирають його з різних причин: через несприйнятливість до молочних продуктів (лактози), деякі вважають його кориснішим і менш калорійним, ніж коров’яче. Хтось переходить через веганський спосіб життя, а деякі роблять це тимчасово, наприклад, під час релігійних постів.

Редактори GoToShop розкажуть, з чого складається рослинне молоко, чи насправді воно таке корисне, і чи можна ним замінити коровʼяче.

Що таке «рослинне молоко»

Загалом рослинне молоко в справжньому розумінні — не молоко. Це напій, зроблений з екстракту з насіння, горіхів, проростків або злаків. Спочатку ці інгредієнти подрібнюють і змішують з водою у певних пропорціях, щоб отримати бажану консистенцію. Потім масу відтискають і проціджують, щоб отримати кінцевий продукт.

Які найпопулярніші види продукції рослинного походження

Кокосове

Кокосове молоко вважається найкориснішим завдяки речовинам, які допомагають розщеплювати і виводити жир з організму. Тому воно добре підходить для дієтичного харчування. Воно особливо корисне для тих, хто практикує «кетодієту», де багато корисних жирів, але мало вуглеводів і білків.

Соєве

Соєве молоко — є гідною заміною коров’ячому. У своєму складі воно містить білок, але це рослинний протеїн, він неповноцінний і в ньому немає всіх незамінних амінокислот. Натомість соєве молоко містить фітоестрогени. З одного боку, вони корисні для зниження холестерину, а з іншого може бути шкідливим для людей зі зниженим метаболізмом естрогенів. 

У такому разі регулярне вживання соєвих продуктів може привести до утворення фібром і міом. Також соя категорично заборонена алергікам.

Мигдальне

Мигдалеве молоко приємне на смак та є джерелом антиоксидантів: вітаміну Е і рослинного протеїну. Проте на цьому усі корисні властивості мигдалевого молока закінчуються.

У своєму складі продукт містить жирні кислоти Омега-6, які і так у великій кількості надходять в наш організм. Перенасичення цими компонентами призводить до різних запалень та хвороб.

Рисове

Рисове молоко підходить для людей з непереносимістю глютену. Воно безпечне для діабетиків, алергіків та людей із захворюваннями центральної нервової системи.

Вівсяне

Вівсяне молоко багате на білок, містить бета-глюкан, що живить мікрофлору кишківника і підтримує відчуття ситості. Але воно може бути несмачним і містить додаткові інгредієнти, які не завжди корисні.

Недоліки рослинного молока

  • Рослинні напої не можуть повністю замінити коров’яче молоко, тому що в них немає тваринного білка, який містить розчинні форми кальцію, що легко засвоюються організмом.

  • Деякі види рослинних аналогів молока в кілька разів жирніші за традиційне. Якщо коров’яче молоко найчастіше має 2,6 або 3,5% жирності, то кокосовий напій має жирність 24%.

  • Горіхи — один із найсильніших алергенів, тому споживання напоїв із них може викликати харчову непереносність.

  • До рослинного молока можуть додавати різні рослинні олії, які не завжди корисні.

  • У складі зустрічаються найрізноманітніші харчові добавки, зокрема консерванти, стабілізатори та емульгатори. А виробники дуже часто додають цукор. У такому разі вся користь рослинного молока зводиться нанівець, бо це вже десертний продукт, споживання якого призводить до надмірної маси тіла та порушення вуглеводного обміну.

Чи можна повністю виключити коров’яче молоко з раціону

На це питання немає чіткої відповіді. Рослинні продукти зазвичай мають менше жиру, але багато корисних поживних речовин, які можна отримати з інших джерел.

Коров’яче молоко містить казеїн, який може викликати алергію, а також лактозу, яка все частіше спричиняє непереносимість. Інсуліноподібний фактор росту, який міститься в коров’ячому молоці, може бути причиною онкологічних захворювань, що є важливим аргументом «проти».

Вибір їжі — це особисте рішення. Одні люди можуть відчувати себе чудово, споживаючи коров’яче молоко протягом усього життя, тоді як інші можуть мати проблеми з рослинними замінниками.

Наприклад, горіхове молоко може бути недоречним для людей із зайвою вагою та певними запальними захворюваннями.

Якщо ви дотримуєтеся посту або вирішили все ж надати перевагу напою без наявності тваринного білка, то радимо зробити свою покупку вигідною та заздалегідь ознайомитися з акціями на рослинне молоко.

Читати статті на тему

2024.11.25 17:31
Як обирати продукти

Гарбуз — джерело вітамінів: обираємо найкорисніші сорти

Світ гарбузів надзвичайно різноманітний: від солодких мускатних до великоплідних атлантичних. Сьогодні ми розглянемо найпопулярніші сорти, їхні особливості та кулінарне застосування
2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати