Біла чи зелена спаржа: як визначитися з вибором

Біла та зелена спаржа: два весняних скарби з різними смаками та кулінарними можливостями

Біла чи зелена спаржа: як визначитися з вибором
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Весна нарешті дарує нам довгоочікувані ласощі — ніжні зелені паростки спаржі. Але чи знаєте ви, що крім звичного зеленого різновиду, існує й біла спаржа, оповита ореолом вишуканості?

Що таке спаржа

Спаржа — це не просто овоч, а цілий рід рослин, з яких в кулінарії використовується «лікарська» спаржа. Вона може бути зеленою, фіолетовою або білою, володіючи багатством корисних властивостей, завдяки антиоксидантам та високому вмісту клітковини.

Біла vs зелена: розгадуємо секрети

Відмінність цих двох видів полягає в способі вирощування. Біла спаржа росте під землею, не маючи контакту з сонячним світлом. Це зупиняє вироблення хлорофілу, що й надає зеленій спаржі її характерний колір.

Смакові нюанси

Біла спаржа відрізняється більш ніжним та солодким смаком з ледь відчутною гіркуватістю, на відміну від трав’янистих ноток зеленої. Ця делікатність робить її фаворитом європейської кухні.

Біла спаржа: кулінарні особливості

Біла спаржа, як правило, товстіша за зелену, тому потребує ретельного очищення нижньої частини. Її традиційно варять, а потім поливають вершковим маслом або голландським соусом. Також біла спаржа чудово підходить для смаження на грилі або сковороді.

Що смачніше

Однозначної відповіді на це питання немає, адже смакові вподобання унікальні для кожного.

Зелена спаржа:

  • трав’янистий, свіжий смак

  • хрустка текстура

  • універсальність у кулінарії

  • доступність

Біла спаржа:

  • ніжний, солодкуватий смак

  • м’яка, вершкова текстура

  • вишуканість та ексклюзивність

  • дещо дорожча

Вибір за вами! Спробуйте обидва види спаржі, щоб відчути їхні унікальні особливості та знайти свою фаворитку. Щоб придбати смачний сезонний овоч за вигідною для гаманця ціною, радимо порівняти ціни на спаржу в українських супермаркетах.

Читати статті на тему

2024.04.26 11:12
Як обирати продукти

Не всі родзинки однакові: як знайти справжній скарб

Розповідаємо, як правильно вибрати якісні родзинки, щоб насолодитись їх смаком та отримати користь
2024.04.26 10:28
Як обирати продукти

Вишня чи черешня: яку ягоду обрати для більшої користі

Дізналися все про користь вишень та черешень та кому варто відмовитися від їх споживання
2024.04.26 08:54
Як обирати продукти

Пʼять порад, як обирати найкраще м’ясо для ваших страв

Смак страв та навіть ваше здоровʼя залежить від правильно обраного мʼяса. Тому важливо знати правила його вибору
2024.04.25 13:34
Як обирати продукти

Чому не можна пити дуже гарячий чай і який напій обрати

Виявляється, гарячий чай може нашкодити здоровʼю. Тож розповідаємо, який чай обрати та як його краще пити
2024.04.25 10:09
Як обирати продукти

Хек чи минтай: яку рибу обрати та яка корисніша

Хек та минтай дуже схожі між собою, тому часто у супермаркеті виникає плутанина. Розповімо, яка риба корисніша та смачніша