Close the fixed Barcode

Сезон кропиви: чи й справді така корисна рослина та які страви з неї готують

Якщо ви досі думаєте, що кропива — це лише бурʼян, то хочемо вам розповісти, що з неї можна приготувати та яку користь вона має

Сезон кропиви: чи й справді така корисна рослина та які страви з неї готують
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Пам’ятаєте, як в дитинстві ви, як вогню боялися не те що заростей кропиви, звичайнісінького куща, бо випробували на собі її пекучий «характер». Тож стосунки з кропивою у більшості — геть не дружні.

Тому говорити про те, щоб вживати кропиву в їжу не може бути й мови. А даремно. Молода кропива — це смачно і неймовірно корисно. Це досить популярна в українській кухні рослина. Її навіть не потрібно купувати — інгредієнт для смачних страв росте у вас прямо під ногами. Редактори GoToShop розкажуть, яка користь з цієї сердитої рослини та що з неї готують.

Молода кропива: користь та шкода

Молода кропива дуже корисна, бо містить цілий букет вітамінів А, В, С, Е, К, мікро і макро елементів: залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен і мінералів, які допомагають нашому тілу бути здоровим.

Вона зміцнює імунітет, очищує організм від шлаків і токсинів, покращує обмін речовин, сприяє гарному згортанню крові, має протизапальну дію і допомагає при внутрішніх кровотечах.

Окрім цього, кропива допомагає організму протистояти онкологічним захворюванням, нормалізує рівень цукру в крові і навіть може захистити від хвороб серця.

Кропиву використовують не тільки у кулінарії, а й у косметології та медицині.

Але треба пам’ятати, що молоду кропиву не можуть вживати всі. Вона може бути шкідливою для людей із варикозними розширеннями вен, тромбофлебітом, атеросклерозом і густою кров’ю, бо може спричинити утворення тромбів.

Також вона не підходить людям з високим тиском і вагітним, оскільки може бути небезпечною для них і навіть призвести до викидня.

Коли і як збирати кропиву: поради

Коли настане весна, кропива буде однією з перших рослин, яку можна побачити. У наших місцевостях це зазвичай середина або кінець березня. Найпоширеніший вид кропиви — кропива дводомна. Молодою вона вважається до початку цвітіння, тобто до середини травня.

Збирати кропиву краще за містом, подалі від доріг. Хоча молода кропива не щипає так сильно, як стара, але якщо й щипає, то ледь відчутно, але краще використовувати рукавички під час збирання.

Щоб не пожалитися, кропиву потрібно обшпарити перед приготуванням.

Проте краще не перегрівати молоду кропиву або обробити її теплом якнайменше, щоб зберегти всі корисні властивості та вітаміни.

Кропиву можна відварювати не більше трьох хвилин. Тому її додають в супи аж наприкінці готування.

Щоб зберегти якнайбільше вітаміну А, краще рвати кропиву руками або різати керамічним ножем.

Якщо немає протипоказань, то молоду кропиву можна вживати у будь-яких кількостях. З неї можна готувати різні страви, такі як зелений борщ, салати, соуси, пироги, яєчню, окрошку, крем-суп, смузі та інші.

Як приготувати кропиву

Кропиву використовують, як і будь-яку іншу свіжу зелень, наприклад, капусту, мангольд або шпинат. Додавайте її в суп, робіть коктейль або подавайте з олією і шматочком лимона.

Для цього відмінно підійдуть будь-які тонкі стебла з ніжними листочками — вони додають приємний смак більшості страв.

Візьміть велику миску, налийте в неї холодну воду. В іншій посудині закип’ятіть воду. Покладіть верхівки пагонів кропиви в киплячу воду і менше ніж через хвилину вийміть їх щипцями або спеціальною ложкою. Відразу покладіть у миску з холодною водою. Так готують бланшовану кропиву.

Вона зберігає свій яскраво-зелений колір і приємний аромат навіть наступного дня. Без бланшування за одну ніч кропива перетворюється на неапетитну сіру масу. Пам’ятайте: всі зелені овочі найпоживніші, коли їх їсти відразу після приготування.

У яких стравах використовують кропиву:

  • в простий омлет або омлет з сиром і грибами;

  • як заміна шпинату в лазаньї або піці;

  • для гарніру з індійськими спеціями;

  • для ризотто, песто;

  • кропив’яний чай — сушена кропива;

  • шматочки кропиви в кубиках льоду — для масажу обличчя або як добавку для супу.

Придбати усе необхідне за вигідними цінами для ваших весняних страв допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися