Сезон кропиви: чи й справді така корисна рослина та які страви з неї готують

Якщо ви досі думаєте, що кропива — це лише бурʼян, то хочемо вам розповісти, що з неї можна приготувати та яку користь вона має

Сезон кропиви: чи й справді така корисна рослина та які страви з неї готують
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Пам’ятаєте, як в дитинстві ви, як вогню боялися не те що заростей кропиви, звичайнісінького куща, бо випробували на собі її пекучий «характер». Тож стосунки з кропивою у більшості — геть не дружні.

Тому говорити про те, щоб вживати кропиву в їжу не може бути й мови. А даремно. Молода кропива — це смачно і неймовірно корисно. Це досить популярна в українській кухні рослина. Її навіть не потрібно купувати — інгредієнт для смачних страв росте у вас прямо під ногами. Редактори GoToShop розкажуть, яка користь з цієї сердитої рослини та що з неї готують.

Молода кропива: користь та шкода

Молода кропива дуже корисна, бо містить цілий букет вітамінів А, В, С, Е, К, мікро і макро елементів: залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен і мінералів, які допомагають нашому тілу бути здоровим.

Вона зміцнює імунітет, очищує організм від шлаків і токсинів, покращує обмін речовин, сприяє гарному згортанню крові, має протизапальну дію і допомагає при внутрішніх кровотечах.

Окрім цього, кропива допомагає організму протистояти онкологічним захворюванням, нормалізує рівень цукру в крові і навіть може захистити від хвороб серця.

Кропиву використовують не тільки у кулінарії, а й у косметології та медицині.

Але треба пам’ятати, що молоду кропиву не можуть вживати всі. Вона може бути шкідливою для людей із варикозними розширеннями вен, тромбофлебітом, атеросклерозом і густою кров’ю, бо може спричинити утворення тромбів.

Також вона не підходить людям з високим тиском і вагітним, оскільки може бути небезпечною для них і навіть призвести до викидня.

Коли і як збирати кропиву: поради

Коли настане весна, кропива буде однією з перших рослин, яку можна побачити. У наших місцевостях це зазвичай середина або кінець березня. Найпоширеніший вид кропиви — кропива дводомна. Молодою вона вважається до початку цвітіння, тобто до середини травня.

Збирати кропиву краще за містом, подалі від доріг. Хоча молода кропива не щипає так сильно, як стара, але якщо й щипає, то ледь відчутно, але краще використовувати рукавички під час збирання.

Щоб не пожалитися, кропиву потрібно обшпарити перед приготуванням.

Проте краще не перегрівати молоду кропиву або обробити її теплом якнайменше, щоб зберегти всі корисні властивості та вітаміни.

Кропиву можна відварювати не більше трьох хвилин. Тому її додають в супи аж наприкінці готування.

Щоб зберегти якнайбільше вітаміну А, краще рвати кропиву руками або різати керамічним ножем.

Якщо немає протипоказань, то молоду кропиву можна вживати у будь-яких кількостях. З неї можна готувати різні страви, такі як зелений борщ, салати, соуси, пироги, яєчню, окрошку, крем-суп, смузі та інші.

Як приготувати кропиву

Кропиву використовують, як і будь-яку іншу свіжу зелень, наприклад, капусту, мангольд або шпинат. Додавайте її в суп, робіть коктейль або подавайте з олією і шматочком лимона.

Для цього відмінно підійдуть будь-які тонкі стебла з ніжними листочками — вони додають приємний смак більшості страв.

Візьміть велику миску, налийте в неї холодну воду. В іншій посудині закип’ятіть воду. Покладіть верхівки пагонів кропиви в киплячу воду і менше ніж через хвилину вийміть їх щипцями або спеціальною ложкою. Відразу покладіть у миску з холодною водою. Так готують бланшовану кропиву.

Вона зберігає свій яскраво-зелений колір і приємний аромат навіть наступного дня. Без бланшування за одну ніч кропива перетворюється на неапетитну сіру масу. Пам’ятайте: всі зелені овочі найпоживніші, коли їх їсти відразу після приготування.

У яких стравах використовують кропиву:

  • в простий омлет або омлет з сиром і грибами;

  • як заміна шпинату в лазаньї або піці;

  • для гарніру з індійськими спеціями;

  • для ризотто, песто;

  • кропив’яний чай — сушена кропива;

  • шматочки кропиви в кубиках льоду — для масажу обличчя або як добавку для супу.

Придбати усе необхідне за вигідними цінами для ваших весняних страв допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.04.27 12:27
Рекомендації

Як зробити свій сир у домашніх умовах

Домашній сир найбільш корисний, адже приготований з натуральних інгредієнтів. Розповімо, як це легко зробити
2024.04.26 16:51
Рекомендації

Збережіть електроенергію та продукти: як правильно розморожувати холодильник

Хочете, щоб ваш холодильник прослужив довше, працював тихіше та економив електроенергію: розповідаємо, як правильно його розморожувати
2024.04.26 16:20
Рекомендації

Секрет блискучого взуття: копійчаний засіб з вашої кухні

Розповідаємо, як повернути блиск шкіряному взуттю за допомогою доступних засобів, таких як картопля або лак для волосся
2024.04.26 16:02
Рекомендації

Вінегрет за хвилину: секрети заготовки

Розповідаємо, як зробити заготовку для вінегрету, щоб потім приготувати його за лічені хвилини
2024.04.26 14:46
Рекомендації

Стимулюють роботу мозку, зміцнюють серце і стінки судин: користь волоських горіхів більша, ніж вважалося раніше

Розповідаємо, які хвороби можуть попередити горіхи, чим вони корисні, а для кого навпаки краще від них відмовитися