Як зробити свій сир у домашніх умовах

Домашній сир найбільш корисний, адже приготований з натуральних інгредієнтів. Розповімо, як це легко зробити

Як зробити свій сир у домашніх умовах
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

шеф-редакторка GoToShop

Сир — це один із найпопулярніших і найулюбленіших продуктів на українській кухні. Без кисломолочного сиру у нас не було б наших улюблених сирників, налисників, вареників і ще десятка традиційних українських страв.

Сир не просто різновид кисломолочних продуктів, а й джерело корисних і поживних речовин, наприклад, білка і кальцію. Його рекомендується регулярно вживати дітям, підліткам і дорослим, особливо тим, хто стежить за своїм здоров’ям і харчуванням.

Щоб отримати максимум користі від сиру, найкраще його готувати вдома самим. Так ви будете впевнені в його якості та свіжості. До речі, сам процес досить простий і не вимагає особливих навичок. Так для приготування домашнього сиру вам знадобляться всього два інгредієнти:

  • 1 літр молока (бажано домашнього, без добавок)

  • 2-3 столові ложки йогурту з живими культурами (або спеціальну закваску)

Як зробити свій сир удома

Вилийте молоко у велику каструлю і, постійно помішуючи, нагрійте на середньому вогні до температури близько 85°C. На цьому етапі важливо не допустити його закипання.

Після нагрівання молока, зніміть каструлю з вогню і дайте йому охолонути до кімнатної температури. Після чого додайте йогурт із живими культурами і добре все перемішайте.

Накрийте каструлю кришкою або рушником і залиште на добу в теплому місці. За цей час живі йогуртові культури перетворять молоко на сир.

Через добу перевірте сир. Він має стати густим і мати характерний кислуватий смак. Якщо сир не досить густий, ви можете залишити його настоюватися ще на кілька годин.

Коли сир буде готовий, акуратно перемішайте його і перекладіть у чисту ємність із кришкою. Пам’ятайте, що домашній сир не містить добавок і консервантів, а тому зберігати його обов’язково потрібно в холодильнику, щоб він залишився свіжим.

Готово, тепер ви можете насолоджуватися свіжим і корисним сиром! Його можна використовувати для приготування різних страв і десертів, а також їсти, як самостійний продукт, додавши до нього свіжі фрукти, мед, горіхи або інші інгредієнти на свій смак. А якщо хочете поласувати ним тут і зараз, то перед походом у супермаркет ознайомтеся з актуальними акціями на сир та сиркові десерти.

Читати статті на тему

2024.05.08 15:28
Рекомендації

Відкрийте для себе ревінь: користь, рецепти та поради

Три причини додати ревінь до свого меню: вітаміни, антиоксиданти та допомога у зниженні холестерину
2024.05.08 14:34
Рекомендації

Як швидко розморозити м’ясо: поради та лайфхаки

Швидкі та безпечні способи розморожування м’яса, які допоможуть вам заощадити час та зберегти смак продукту
2024.05.08 14:01
Рекомендації

Здоров’я з кожним ковтком: чому варто пити м’ятний чай

Чи знали ви про всю користь мʼяти? Зібрали аргументи, чому важливо пити чай з цієї рослини
2024.05.08 13:35
Рекомендації

Що робити з паскою після Великодня: 5 незвичайних ідей

Не викидайте паску, що залишилася після Великодня, а подаруйте їй друге життя, приготувавши з неї смачні та оригінальні страви
2024.05.08 12:28
Рекомендації

Як газована вода впливає на нирки: основні ризики

Газована вода підвищує ризик утворення каменів у нирках, але цього можна уникнути, якщо знати декілька правил