Домашній майонез завжди смачніший і корисніший, ніж покупний, у який виробники люблять додавати консерванти та інші не дуже натуральні добавки. З домашнім майонезом все простіше — прості продукти, простий рецепт і трохи часу на приготування. Редактори GoToShop спеціально підготували для вас три найкращі рецепти, завдяки яким ви без зусиль зможете приготувати домашній смачний майонез. Читайте, вибирайте і насолоджуйтеся!
Рецепт 1: Класичний майонез
Інгредієнти:
2 яєчних жовтки
1 чайна ложка гірчиці
1 чайна ложка цукру
1 чайна ложка солі
1 столова ложка лимонного соку або оцту
1 ½ чашки рослинної олії
Приготування:
У глибокій мисці або каструлі з'єднайте жовтки, гірчицю, цукор, сіль і лимонний сік або оцет.
Збивайте цю масу міксером на низькій швидкості, поступово додаючи до неї тонкою цівкою рослинну олію. Продовжуйте збивати доти, доки майонез не загусне і набуде однорідної та кремоподібної консистенції.
Тепер спробуйте майонез на смак і за бажання додайте більше солі або лимонного соку для балансу смаку.
Рецепт 2: Майонез без яєць
Інгредієнти:
150 мл молока будь-якої жирності
300 мл рослинної олії
2-3 чайні ложки гірчиці
2 столові ложки лимонного соку
½ чайної ложки солі
Приготування:
У високу посудину влийте молоко і рослинну олію. Збийте суміш занурювальним блендером протягом декількох секунд або міксером до отримання густої маси.
Додайте гірчицю, лимонний сік і сіль та збийте соус ще раз, щоб вийшла однорідна консистенція.
Рецепт 3: Майонез із часником і травами
Інгредієнти:
2 яєчних жовтки
1 чайна ложка гірчиці
1 чайна ложка цукру
1 чайна ложка солі
1 столова ложка лимонного соку або оцту
1 ½ чашки рослинної олії
2-3 зубчики часнику
2 столові ложки свіжих трав (петрушка, кріп, базилік та ін.)
Приготування:
Як і в попередньому випадку, змішайте основні інгредієнти (жовток, гірчицю, цукор, сіль і лимонний сік) у мисці та збивайте міксером на невеликій швидкості, поступово додаючи рослинну олію до отримання однорідної та густої консистенції.
До отриманого соусу додайте подрібнений часник і дрібно нарізані свіжі трави, і добре перемішайте.
Спробуйте майонез і, за необхідності, скорегуйте смак сіллю або лимонним соком.
Корисні поради щодо приготування домашнього майонезу
Перед приготуванням майонезу заздалегідь дістаньте інгредієнти з холодильника. Усі вони мають бути кімнатної температури.
Не лякайтеся кольору. Майонез, приготований із магазинних яєць, вийде світлим, а якщо яйця будуть домашні — то колір соусу буде жовтим.
Домашній майонез найкраще готувати на соняшниковій олії або звичайній оливковій (також можна з'єднати їх у рівних пропорціях). Не використовуйте для приготування майонезу оливкову олію екстра-класу (Extra virgin) — вона додасть соусу гіркого присмаку.
Якщо під час збивання маса не загусає, то додайте до неї трохи більше рослинної олії. А якщо майонез, навпаки, вийшов занадто густим, то його можна розбавити теплою водою.
Пам’ятайте, що готовий домашній майонез потрібно зберігати в холодильнику в щільно закритій ємності не більше 4-5 днів. І який би рецепт ви не обрали, ви завжди можете експериментувати зі смаками, додаючи або прибираючи інгредієнти на ваш смак. А дізнатися ціни на інгредієнти для домашнього майонезу ви можете за допомогою сервісу GoToShop.