Close the fixed Barcode

Як обрати хліб: чотири найкорисніші види

Дізналися, які види хліба потрібно обовʼязково їсти та як обрати його правильно

Як обрати хліб: чотири найкорисніші види
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Існує хибна думка, що від хліба повнішають. Насправді не від нього, а від неправильного вживання. Вживати хліб треба! Щоб це не позначилося на вашій фігурі, не змішуйте його з жирними стравами та їжте не більше 120 грамів на день.

Окрім цього, більшість із нас не знає, що не всі види хліба корисні для здоров’я, а деякі — навіть шкідливі. Редактори GoToShop, розкажуть, який хліб є найкориснішим, який покращує роботу шлунка та кишківника, а який здатен допомогти схуднути.

Який хліб найкорисніший для здоров’я: 4 види

Житній хліб вважається найдієтичнішим і найкориснішим, він містить утричі більше клітковини, ніж білий, що допомагає швидше і краще перетравлювати їжу. Житній хліб має всього 165 калорій, що робить його добрим вибором для тих, хто слідкує за своєю вагою. Крім того, цей хліб містить особливу речовину, лізин, яка важлива для будівництва клітин шкіри, м’язів та для еластичності судин.

Мультизерновий хліб — це ще один корисний варіант. Він випікається із суміші борошна вищого ґатунку та різних видів зерен та насіння і має лише 250 калорій. Це може бути соняшникове насіння, або навіть кондитерський мак. Цей хліб можна їсти на сніданок або перекуси. Дієтологи рекомендують його як здоровий варіант, оскільки він містить корисні поживні речовини.

Вівсяний хліб теж дуже корисний для здоров’я. Він містить вівсянку, яка допомагає схуднути, знімає набряки, знижує рівень холестерину в крові та поліпшує роботу кишківника. Вівсяний хліб має у складі борошна мідь, яка необхідна для насичення киснем організму і покращення роботи серця. Такий вид хліба містить всього 260 калорій.

Висівковий хліб — це ще один варіант, який допомагає підтримувати здоров’я. Висівки зменшують калорійність хліба і допомагають очистити організм від шлаків та зайвої води. У висівковому хлібі всього 227 калорій, тому його можна спокійно включити до раціону.

Який хліб найшкідливіший для здоровʼя

Гастроентерологи наголошують, що серед усіх видів хліба найшкідливішим є білий, який спечений з борошна найвищого ґатунку. У такому хлібі немає зернової оболонки, харчових волокон та більшості вітамінів і мікроелементів. Натомість у ньому багато пустих вуглеводів, крохмалю, солі та цукру.

Вживання білого хліба може призвести до різних проблем зі шлунково-кишковим трактом, таких як печія, гастрит та інші. Крім того, через високий вміст швидких вуглеводів у білому хлібі, може спостерігатися набір зайвої ваги, що становить ризик для загального здоров’я.

Як обрати найкорисніший хліб, щоб не помилитися

Щоб зберегти здоров’я та підтримати оптимальну вагу, під час вибору хліба важливо враховувати декілька ключових аспектів.

Обирайте хліб із високоякісного сорту борошна

Ідеальним варіантом буде хліб із цільного зерна або висівковий. Такий хліб багатий на клітковину, вітаміни групи В, Е, а також мінерали, такі як залізо, цинк і селен. Ці поживні речовини корисні для підтримки загального здоров’я організму і сприяють нормальному функціонуванню різних систем.

Окрім цього цільні зерна не дозволяють хлібу стати занадто «повітряним» та м’яким. Чим щільніший хліб, тим більше у ньому цілісних зерен. Пишний хліб досить популярний серед споживачів, тому виробники, щоб розпушити тісто, часто додають до нього шкідливі хімічні домішки.

Зверніть увагу на склад хліба

Уникайте продуктів з великою кількістю домішок, штучних барвників і консервантів. Чим менше хімічних добавок, тим краще для вашого організму.

Розгляньте кількість солі та цукру у хлібі

Важливо обирати варіанти з меншою кількістю цих складників, оскільки високий рівень солі і цукру може бути шкідливим для здоров’я, особливо для тих, хто має проблеми з високим кров’яним тиском або цукровим діабетом.

Зверніть увагу на калорійність

Особливо якщо ви слідкуєте за вагою. Оберіть варіанти з меншою кількістю калорій, але з високим вмістом корисних поживних речовин.

Зверніть увагу на зовнішній вигляд хліба 

Більш корисним для здоров’я є сірий хліб, а не білий чи чорний. Він повинен бути щільним та мати вкраплення висівок. Якщо хлібна скоринка легко відділяється від м’якуша, його їсти не варто, адже для випікання, ймовірно, використовувалася низькоякісна закваска.

Загалом, правильний вибір хліба може допомогти підтримати ваше здоров’я і сприяти досягненню оптимальної ваги. Хліб із цільного зерна або висівковий — це відмінний вибір, який не лише забезпечить вас енергією, але й буде корисним для вашого організму.

Для того, щоб хліб приніс користь не лише вашому організму, а й гаманцю, радимо ознайомитися з актуальними акціями на хлібобулочні вироби у супермаркетах вашого міста.

Читати статті на тему

2024.11.25 17:31
Як обирати продукти

Гарбуз — джерело вітамінів: обираємо найкорисніші сорти

Світ гарбузів надзвичайно різноманітний: від солодких мускатних до великоплідних атлантичних. Сьогодні ми розглянемо найпопулярніші сорти, їхні особливості та кулінарне застосування
2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати