Одним із найкорисніших білкових продуктів, який по складу вітамінів та мінералів обходить і саме мʼясо, є печінка. Навколо неї багато міфів, а її специфічний смак до вподоби далеко не всім. Проте користь від печінки не можна недооцінювати. Про всі корисні властивості та правила споживання редактори Gotoshop розповідають з посиланням на нутриціолога Ольгу Дорош.
Частота споживання печінки
Нутриціолог наголошує, що печінку потрібно їсти не частіше як 1-3 рази на тиждень порцією у 100 г готової. Частота споживання печінки залежить від кількості зʼїденої печінки, вашого раціону, прийому полівітамінів, щоб не було передозування вітаміном А.
«Одна порція яловичої печінки забезпечує понад 100% денної потреби у вітаміні А», — каже Ольга Дорош.
Отримання достатньої кількості вітаміну А сприяє зниженню ризику таких захворювань як катаракта та рак грудей.
Окрім цього печінка містить:
фосфор
мідь
вітамін К, який важливий для здоров’я кісток
Що готувати з печінки
Особливо варто додати печінку до раціону, якщо у вас чи вашої дитини анемія.
З цього продукту можна приготувати такі корисні страви:
оладки;
потушкувати з морквою, цибулею, можна в кінці додати сметани та яблуко;
млинці.
Якщо ви при надії або маєте подагру, то споживати печінку необхідно в міру.
Не варто боятися, що після вживання печінки у вас підніметься рівень холестерину. Адже він «стрибне» більше, якщо їсти домашні котлети та солодощі, ніж від яєчних жовтків та печінки.
Щодо жирів у субпродукті, Ольга Дорош навела ось такий приклад:
100 г печінки курки — 6,3 г жиру;
100 г печінки телячої — 3,3 г жиру;
100 г вівсяного печива — 14,4 г жиру;
100 г пельменів — 12,4 г жиру.
Печінка надзвичайно корисна, в ній міститься багато заліза, вітаміни В12, В9 та А. У 100 грамах печінки 16-22 грамів білка, який потрібний для організму.
А мідь, що міститься в печінці відповідає за метаболізм та покращує роботу мозку.
Раніше ми розповідали, як підготувати печінку до приготування, щоб вона була ніжна та з приємним ароматом.
Дивіться актуальні акції на свіже та заморожене мʼясо, щоб купувати печінку та інші мʼясні продукти за вигідними цінами.