І лікує, і краси додає: чому в сезон малину потрібно їсти щодня

Малина — це не лише смачно, але й дуже корисно. Розповідаємо скільки та кому її потрібно їсти

І лікує, і краси додає: чому в сезон малину потрібно їсти щодня
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Малина — одна із найулюбленіших ягід з дитинства. Свіжа, ароматна, щойно зібрана малина — це не лише смачно, а й ще дуже корисно. У сезон з неї варять варення, компоти та роблять інші заготівлі на зиму. І звісно, що споживають у свіжому вигляді, адже малина — це справжній літній суперфуд.

Усім відомо, що вона допомагає під час застуди та грипу, знижує температуру тіла, зменшує запальні процеси і покращує загальний стан. Але чи всі знають, що це не всі корисні властивості цієї ягоди? Редактори GoToShop розкажуть, які цілющі властивості малини та чи є протипоказання до її вживання.

Малина при застуді

Малина — справжній рятівник при застуді. Завдяки вмісту саліцилової кислоти, вона має потужну жарознижувальну дію і може допомогти знизити температуру тіла. Під час застуди рекомендують пити багато теплої рідини, і малиновий чай — чудовий варіант.

Крім ягід, корисними є і листя та квіти малини. Їх можна заварювати як чай. Також з квіток можна приготувати корисний напій, додавши мед та лимон. А варення з малини — це чудовий спосіб вжити корисні речовини цієї ягоди взимку.

Ось чому малина корисна при застуді:

  • Знижує температуру тіла, є чудовим природним жарознижувальним засобом.

  • Має антимікробні властивості, бо містить дубильні речовини та антоціани.

  • Заспокоює запалення завдяки саліциловій кислоті.

  • Бореться з інтоксикацією організму, сприяючи потовиділенню та сечовиділенню.

  • Малина корисна у будь-якому вигляді: свіжа, у варенні, у чаї, в морсах або відварах.

Малина для профілактики діабету

Малина завдяки малій кількості вуглеводів і високого вмісту клітковини та таніну допоможе контролювати рівень цукру в крові. Також ягода може знизити його рівень і покращити резистентність до інсуліну.

Окрім цього, малина містить дубильні речовини, які блокують фермент, що розщеплює крохмаль, тому менше вуглеводів засвоюється після їди.

Малина має низький вміст цукру — всього 2,7 грама на 100-грамову порцію, низьку калорійність (52 калорії) та низький глікемічний індекс. Для порівняння — у невеликому яблуку — приблизно 13 грамів цукру. Це робить її чудовим десертом для людей, які хочуть обмежити споживання цукру, і може бути корисною для профілактики діабету.

Малина зменшує ризики та симптоми артриту

Малина містить речовину, яка блокує фермент ЦОГ-2, що викликає запалення та біль в суглобах. Завдяки цьому регулярне споживання ягоди допоможе зменшити ризики артриту та полегшить симптоми уже наявної хвороби.

Окрім цього, малина зменшує набряки та пошкодження суглобів.

Малина допомагає при схудненні

Малина містить мало калорій, чимало клітковини й на 85% складається з води і є чудовим дієтичним продуктом.

Малина дуже поживна, разом з тим зменшує кількість вуглеводів, що поглинаються організмом. Не дарма малинова добавка дуже популярна в дієтичному харчуванні. А ще малина природно солодка, а тому на літній сезон цілком може стати замінником десертів.

Малина покращує травлення

Малина поліпшує травлення та підтримує здоров’я шлунка завдяки високому вмісту клітковини та води, які допомагають у попередженні запорів та виводять токсини з організму.

Навіть невелика порція малини містить достатню кількість клітковини для цього.

Малина корисна для жінок

Малина має багато корисних властивостей для жінок:

  • Вона використовується у косметології для молодого вигляду та покращення шкіри.

  • Малина допомагає нормалізувати менструальний цикл та зменшує біль під час місячних.

  • Відвар з листя малини допомагає подолати нудоту під час вагітності.

  • Вона збільшує імунітет і може допомогти у схудненні.

  • Малина поліпшує роботу кишківника та матки. Настоянка з квітів малини допомагає при вуграх та інших проблемах шкіри.

  • Плоди малини і настоянки з них дарують шкірі обличчя здорового кольору, рівний тон і зменшують зморшки. Також малина добре відбілює шкіру.

Малина також корисна для профілактики різних хвороб

Високий вміст антиоксидантів блокує ріст і знищує ракові клітини в низці органів. Малина зокрема потенційно запобігає розвитку раку товстої кишки, передміхурової залози, молочної залози та порожнини рота;

Антиоксиданти допомагають зменшити ознаки старіння і підтримують здорову шкіру.

Вітаміни C і E, які містить малина, сприяють здоров’ю мозку і можуть допомогти у пам’яті.

Антоціани, які є у малині, здатні пригнічувати запалення, що допомагає запобігати серцево-судинним захворюванням шляхом зниження артеріального тиску та інших факторів ризику.

Малина позитивно впливає на чоловічий організм, підвищує чоловічу фертильність і рівень тестостерону.

Скільки малини можна їсти на день

Особливі обмеження щодо вживання малини стосуються лише людей з певними хронічними захворюваннями, зокрема, хвороби шлунка, печінки, нирок або цукровий діабет, або тих, хто має харчову алергію.

Але для всіх інших людей свіжі і перероблені ягоди малини можна споживати щодня у невеликих кількостях.

Дослідження показують, що безпечно з'їдати до 50 грамів фруктози на день, щоб зберегти здоров’я. Це означає, що без шкоди для здоровʼя можна споживати приблизно від 300 до 400 грамів малини на день.

Чи є протипоказання до вживання малини

Протипоказань до вживання малини майже немає, якщо ви не маєте нетипової алергії на цю ягоду. Взагалі малина безпечна для всіх.

Чорна і жовта малина мають той же набір корисних властивостей, що і червона, лише відрізняються за кольором.

  • Однак ї споживання може потребувати обмежень у таких випадках:

  • При загостренні захворювань шлунка (гастриту, виразки тощо).

  • При проблемах з нирками та подагрі через сечогінний ефект.

  • Якщо ви маєте алергію на будь-які ягоди.

  • Під час лактації у жінок через можливу алергічну реакцію.

Включити малину в раціон дуже просто — їжте її. Її можна додавати у смузі, йогурти, салати, десерти, або робити начинку для млинців та пирогів. Експериментуйте з нею та насолоджуйтеся її чудовим смаком.

У супермаркетах вже починають зʼявлятися перша рання малина та полуниця. Для того, щоб придбати їх за вигідною ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на ягоди.

Читати статті на тему

2024.10.03 16:30
Рекомендації

Користь насіння чіа та як додати в раціон харчування

Насіння чіа — справжня скарбниця корисних речовин. Редактори GotoShop розкривають секрети цього суперфуду та діляться порадами щодо його включення до щоденного раціону
2024.10.03 15:18
Рекомендації

Як правильно чистити та обробляти лісові гриби

Розповідаємо про важливі етапи обробки лісових грибів: від сортування та чищення до правильного зберігання. Дізнайтесь, як зберегти смак і аромат грибів, а також уникнути харчових отруєнь
2024.10.03 14:30
Рекомендації

Ідеальний сніданок: правильні пропорції та час варіння вівсянки

Звичайна вівсянка може бути не лише ситним сніданком, а й справжнім джерелом енергії та вітамінів. Дізнайтеся, як приготувати ідеальну вівсянку на молоці, яка задовольнить ваші смакові рецептори і принесе користь організму
2024.10.03 11:34
Рекомендації

Осінні смаколики для здоров’я: що потрібно їсти в жовтні

Осіння пора — час для смачних і корисних продуктів. Дізнайтеся, які сезонні фрукти та овочі варто їсти в жовтні, щоб отримати максимум вітамінів і мінералів та підтримати організм у холодну пору року
2024.10.02 12:31
Рекомендації

Секрети грузинської кухні: як їсти хачапурі по-аджарськи

Хачапурі по-аджарськи — це більше, ніж просто страва. Це традиція, яку варто шанувати. Дізнайтеся, як правильно їсти цей грузинський делікатес, щоб відчути всі відтінки його смаку