Секрети свіжого молока: що зробити, щоб напій не прокисав швидко

Молоко вирізняється коротким терміном придатності, проте продовжити його можливо і ми розповімо, як це зробити

GoToShop Team

команда сайту GoToShop

Молоко — один із найголовніших харчових продуктів. Проте він легко кисне, особливо влітку, і його дуже важко довго зберігати. Журналісти GoToShop розкажуть, чому молоко скисає у холодильнику та що зробити, щоб зберігати його свіжість.

Чому прокисає молоко

Молоко — ідеальний напій для молочнокислих бактерій, які присутні в його складі. Це найкраще середовище для їх розмноження та харчування. Якщо залишити молоко не в холодильнику, ці бактерії активніше розмножаться.

Вони використовують складові молока (жири, білки, вуглеводи) для свого життя, і це призводить до його кислотності.

Секрети довшого зберігання молока

Свіжоздоєне молоко скисає за кімнатної температури за 12-24 години. Щоб воно залишалось свіжим якомога довше і не скисало, необхідно зробити кілька простих речей. При чому ці способи можна застосовувати як до фермерського, так і магазинного продукту.

  1. Спочатку прокип'ятіть молоко, а потім залиште його охолоджуватися до кімнатної температури. 

  2. Після цього перелити молоко у глиняний глечик. Якщо немає — підійде будь-яка скляна банка.

  3. Та основна хитрість полягає в тому, що у прокип'ячене молоко додають трішки рафінованого цукру, який буде виступати як консервант і допоможе зберегти молоко довше. 

Якщо хвилюєтеся, що молоко згорнеться під час кип’ятіння, цукор можна додати на цьому етапі. Так ви будете смакувати свіжим напоєм довше. Прокип’ячене молоко може залишатися свіжим до тижня.

Що потрібно додати в молоко, щоб воно не скисло: перевірені поради

Щоб ще довше зберігалося кип’ячене молоко, перед тим, як його кип’ятити, потрібно додати невелику кількість цукру.

Дрібка солі, додана в молоко під час кип’ятіння, також збереже його від скисання.

Якщо ви хочете, щоб молоко довго не псувалося, під час кип’ятіння можна додати в нього невелику кількість соди.

Складно повірити, але дрібка солі допоможе зберегти навіть непастеризоване молоко в холодильнику. Додайте трохи солі в пляшку або пакет молока — і воно збережеться набагато довше. Сіль потрібно додати зразу під час відкривання пакета або пляшки. Якщо додати потім, не спрацює.

Подібний ефект можна спостерігати від листя хріну — пару листочків, доданих у місткість із молоком, надовго збережуть його свіжим.

Листки м’яти, якщо покласти його в молоко, також допоможуть уникнути скисання.

А щоб купити свіже молоко за вигідною ціною, перед походом у супермаркет радимо ознайомитися з актуальними акціями на молоко.

Читати статті на тему

2024.09.19 17:30
Як зберігати продукти

Спаржева квасоля на зиму: 3 простих способи збереження

Розглядаємо кілька простих способів заготівлі спаржевої квасолі на зиму, щоб ви могли насолоджуватися її корисними властивостями та неповторним смаком цілий рік
2024.09.19 13:35
Як зберігати продукти

Соус ткемалі: простий рецепт для заготовок

Відкрийте для себе секрети грузинської кухні і приготуйте традиційний ароматний соус ткемалі в домашніх умовах, який стане справжньою окрасою вашого столу
2024.09.19 12:27
Як зберігати продукти

Вітаміни на зиму: зберігаємо яблука правильно

Розповідаємо про довготривале зберігання яблук в домашніх умовах, яке допоможе вам підтримувати імунітет та насолоджуватися смачними та корисними фруктами протягом усього року
2024.09.19 10:24
Як зберігати продукти

Смачні та безпечні заготовки: як правильно стерилізувати помідори

Чи знаєте ви, що консервація помідорів — це ціла наука? Розкриваємо секрети ідеальних заготовок, щоб ваші помідори залишалися смачними та безпечними протягом всієї зими
2024.09.18 17:29
Як зберігати продукти

Запашний зимовий делікатес: мариновані баклажани з часником

Мариновані баклажани з часником — це класична заготовка на зиму, яка ніколи не виходить з моди. Ділимося з вами кількома простими та смачними рецептами, завдяки яким ви зможете насолоджуватись цим овочем протягом усього холодного періоду