Свіжі, сухі чи домашні: які дріжджі найкраще підходять для паски

Допоможемо обрати дріжджі, які зроблять вашу великодню випічку смачною та красивою

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Неможливо собі уявити святковий великодній стіл без смачної та ароматної паски. Приготувати її вдома не складно, головне слідувати рецепту і вибрати хороші, свіжі та якісні дріжджі. Зазначимо, що для випікання паски можуть використовуватися різні види дріжджів — дріжджові закваски, свіжі пресовані або сухі (активні або швидкорозчинні). Вони всі чудово підходять для паски, але мають свої нюанси і смакові відмінності, про що ми розповімо вам у нашій статті.

Свіжі пресовані дріжджі

Класичні свіжі пресовані дріжджі знайомі будь-якій господині. Вони можуть зберігатися в холодильнику приблизно 2 тижні, а в морозилці — близько 2-3 місяців. Свіжі пресовані дріжджі ідеально підходять для приготування класичної паски, бо витримують багаторазове підняття й обминання тіста. Паски з «живих» дріжджів виходять пишними, ароматними і довше залишаються свіжими.

Сухі активні та швидкорозчинні дріжджі

Сухі дріжджі — це чудове рішення, коли часу на приготування паски мало або просто не хочеться довго возитися з тістом. 

Сухі активні дріжджі потребують попереднього замочування в теплій воді з цукром приблизно 10 хвилин, а сухі швидкорозчинні дріжджі розчиняються миттєво завдяки своїм дрібним гранулам — їх попередньо замочувати не треба. 

Із сухими дріжджами паску можна приготувати всього за кілька годин, єдиний нюанс їхній у тому, що такі дріжджі погано справляються з жирним і надто солодким тістом, і не витримують багаторазового підняття, а тому підходять для приготування простих і дієтичних рецептів паски або приготування в хлібопічці.

Домашня дріжджова закваска

Паска на таких дріжджах вважається найсмачнішою та найбільш домашньою, але водночас цей варіант є найдовшим і найретельнішим. 

Річ у тім, що дріжджова закваска сама по собі готується 3-4 дні, і випікати паску можна буде тільки на 5-й день. Домашні дріжджі готуються зі звичайного борошна (найкраще житнього) і води. Їх змішують і залишають «киснути» кілька днів за кімнатної температури, щодня додаючи в закваску невелику кількість борошна.

Готовність закваски можна визначити за її кислуватим запахом і зовнішнім виглядом — маса має збільшитися в об'ємі вдвічі, а всередині мають бути бульбашки. Такі дріжджі можна використовувати для будь-яких рецептів паски.

Який би вид дріжджів ви не вибрали, потрібно пам’ятати, що не тільки від них залежить якою буде ваша паска. Дуже важливо точно дотримуватися рецепта: пропорції інгредієнтів, етапи замішування та підняття тіста, а також час на приготування. Усе це і допоможе вам досягти бажаного результату.

 До речі, дізнатися ціни на дріжджі, а також інші інгредієнти для приготування паски в супермаркетах вашого міста ви можете за допомогою сервісу GoToShop. Заходьте, порівнюйте ціни та обирайте найкращі варіанти. Також радимо ознайомитися з актуальними акціями на дріжджі, щоб придбати їх за найвигіднішою пропозицією.

Читати статті на тему

2024.11.25 17:31
Як обирати продукти

Гарбуз — джерело вітамінів: обираємо найкорисніші сорти

Світ гарбузів надзвичайно різноманітний: від солодких мускатних до великоплідних атлантичних. Сьогодні ми розглянемо найпопулярніші сорти, їхні особливості та кулінарне застосування
2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати