Як правильно заморозити різні види соусів

Зберегти соуси надовше допоможе морозилка, але важливо дотримуватися деяких правил для різних соусів

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Ми звикли зберігати різні соуси в холодильнику доти, доки їх не з'їмо або вони не зіпсуються. А що якщо соусу занадто багато і хочеться зберегти його на більш тривалий термін? Мало хто знає, але соуси можна заморожувати і чудово зберігати в морозильнику до кількох місяців. Редактори GoToShop зібрали для вас корисні поради, як правильно заморозити різні види соусів, щоб зберегти їх на майбутнє і спростити приготування страв.

Томатні соуси (помідорні, болоньєз, маринари тощо)

  • Приготуйте соус за рецептом або використовуйте вже приготований.

  • Соус має бути кімнатної температури.

  • Перелийте його в пластиковий контейнер або пакет для заморожування. Не забудьте залишити трохи вільного місця в упаковці, оскільки під час застигання соус збільшуватиметься в об'ємі. Щільно закрийте упаковку, щоб уникнути витікання і потрапляння всередину повітря.

  • Обов’язково промаркуйте упаковку: напишіть на ній назву соусу і дату заморожування. Так вам буде легше орієнтуватися в запасах і термінах придатності.

  • Помістіть закриті упаковки в морозильну камеру і переконайтеся, що вони розташовані стійко і безпечно. Томатні соуси зазвичай заморожуються добре і швидко, і можуть зберігатися в замороженому вигляді від 3 до 6 місяців.

Вершкові та сирні соуси (альфредо, бешамель тощо)

  • Приготуйте соус, який хочете заморозити. Переконайтеся, що він кімнатної температури.

  • Упакуйте його в пластикові контейнери або пакети для заморожування. Не забудьте залишити трохи місця зверху, для розширення соусу при заморожуванні.

  • Помістіть упаковку з вершковим або сирним соусом у морозильну камеру. Бажано, щоб температура всередині була близько -16°C або нижче. Зберігатися в морозилці такі соуси можуть 2-3 місяці. Обов’язково стежте за їхнім терміном придатності.

  • Під час розморожування вершкові та сирні соуси можуть трохи змінити свою текстуру, тому може знадобитися трохи їх доробити за допомогою розігрівання і додавання рідких інгредієнтів.

Песто

  • Песто через його консистенцію та обмежене використання найкраще заморожувати у формах або спеціальних пакетах для льоду. Просто наповніть комірки соусом і заморожуйте у відкритому вигляді. На це вам знадобитися кілька годин.

  • Після заморожування перекладіть кубики песто в пластиковий пакет або контейнер і зберігайте в морозильнику. Використовуйте соус порційно за потреби.

  • Обов’язково напишіть на упаковці дату заморожування і стежте за терміном придатності. Песто може зберігатися в морозильнику до 6 місяців.

Соуси на основі оливкової олії (пряні олії, олії з часником тощо)

  • Рідкі соуси на основі оливкової олії найкраще заморожувати в пластикових пляшках, спеціальних контейнерах або формах для льоду. У пакетах рідина може пролитися. Залиште прозір зверху в контейнері або формі, оскільки під час заморожування соус може збільшитися в об'ємі.

  • Оливкові олії зазвичай заморожуються добре і швидко, і можуть зберігатися в морозильній камері до 6 місяців. Не забудьте вказати на упаковці дату заморожування, щоб використовувати їх вчасно.

  • Розморожувати соуси на основі оливкової олії найкраще за кімнатної температури. За повного розморожування соус поверне свою консистенцію, аромат і смак.

Соуси на основі овочів (песто з баклажанів, кабачків тощо)

  • Такі соуси добре упаковувати в спеціальні контейнери або пакети для заморожування, залишивши невеликий прозір зверху. Вкажіть на упаковці назву і дату, це допоможе вам орієнтуватися в запасах і вчасно використати соус до закінчення терміну його придатності.

  • Соуси на основі овочів зазвичай заморожуються добре і можуть зберігатися в морозильній камері за температури від -16°C або нижче до 3-6 місяців. Розморожувати такі соуси можна в холодильнику, в холодній воді або мікрохвильовці.

Ось такі прості поради допоможуть вам правильно заморозити соуси на майбутнє, щоб пізніше полегшити вам приготування страв і заощадити час. Пам’ятайте, що під час розморожування текстура та смак соусів можуть дещо змінитися, проте це легко виправити за допомогою невеликого доопрацювання.

Якщо ж ви хочете покращити смак своєї страви, а необхідного соусу немає — відправляйтеся у найближчий магазин. А щоб ваша покупка була вигідна, радимо ознайомитися з актуальними акціями на соуси.

Читати статті на тему

2024.11.25 12:28
Як зберігати продукти

Петрушка на зиму: прості способи заготівлі

Мрієте про свіжу зелень у кожній страві навіть взимку? Розповімо про найефективніші способи заготівлі петрушки, які здивують вас своєю простотою та результатом
2024.11.25 10:29
Як зберігати продукти

Медовий десерт з хурми: вітамінний заряд на зиму

Хурма — сонячний подарунок осені. Дізнайтеся, як перетворити цей фрукт на смачне і корисне варення, яке стане чудовим доповненням до вашого зимового столу
2024.11.22 10:29
Як зберігати продукти

Зберігаємо квасолю правильно: від збору до посіву

Хочете зберегти смачну та поживну квасолю до наступного врожаю? Розповідаємо про всі тонкощі підготовки та зберігання квасолі на насіння, щоб ви могли насолоджуватися власноруч вирощеними овочами наступного року
2024.11.21 12:33
Як зберігати продукти

Як правильно заморожувати горіхи: зберігаємо корисні властивості та смак

Дізнайтеся, як правильно заморозити горіхи, щоб зберегти їх смак і аромат на тривалий період. Команда GoToShop поділиться простими порадами та рекомендаціями, які допоможуть вам у цьому
2024.11.21 11:37
Як зберігати продукти

Врятувати їжу: як зберегти продукти у холодильнику без світла

Розповідаємо, як зберегти продукти свіжими в холодильнику під час відключень світла, використовуючи прості поради, лайфхаки та нестандартні методи