Після святкових застіль багато хто стикається з питанням: скільки можна зберігати салати, щоб не отруїтися? Адже викидати їжу шкода, а ризикувати здоров’ям не хочеться.
Скільки можна зберігати салати
Термін зберігання салату залежить від декількох факторів. Салати з майонезом, сметаною або йогуртом зберігаються менше, ніж ті, що заправлені олією. Салати з вареними яйцями, м’ясом або рибою псуються швидше, ніж ті, що містять лише овочі. Чим вища температура, тим швидше псуються продукти. Зберігайте салати в холодильнику при температурі 4°C або нижче.
Залежно від заправки:
Сметана, натуральний йогурт: 1-2 години при кімнатній температурі, до 6 годин в холодильнику.
Магазинний майонез: 6-9 годин в холодильнику (в крайньому випадку — до доби).
Домашній майонез: 4-8 годин в холодильнику.
Олія: 2-3 дні в холодильнику (але смакові якості погіршуються).
Деякі популярні салати та їх термін зберігання:
Олів'є (заправлений): 4 години.
Шуба: 24 години.
Крабовий салат: 24 години.
Цезар: 2 дні (краще з'їсти протягом першого дня).
Не заправляйте салати заздалегідь, адже так вони довше зберігаються. Змішайте інгредієнти та додайте соус безпосередньо перед подачею. Зберігайте салати в герметичному контейнері в холодильнику. Нарізані овочі та інші інгредієнти можна зберігати окремо, а заправляти салат перед вживанням. Якщо ви не впевнені, чи свіжий салат, краще не ризикувати і викинути його.
Додаткові поради:
Щоб салати довше зберігали свіжість, можна додати до них трохи лимонного соку.
Зелене листя салату краще зберігати цілим, а не подрібненим.
Якщо ви хочете приготувати салат на кілька днів, краще заправити його лише частину інгредієнтів, а інші додати перед подачею.
Не використовуйте для приготування салатів продукти, які вже прострочені або мають ознаки псування.
Зберігайте салати правильно, щоб насолоджуватися ними без ризику для здоров’я! А придбати усі необхідні продукти за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін GoToShop!