Яку зубну пасту вибрати: сім порад

На що потрібно звернути увагу під час вибору зубної пасти, щоб вона не нашкодила вашим зубам

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Зубна паста — важливий елемент догляду за здоров’ям ротової порожнини. Ми чистимо зуби щодня, тому роль такої пасти складно переоцінити. Проте зазвичай у магазинах ми не особливо звертаємо увагу на склад пасти, а також не завжди враховуємо чутливість зубів та рекомендації стоматолога. Як обрати зубну пасту, яка підійде саме вам — редактори GoToShop зібрали кілька порад.

1. Інгредієнти. Радимо звертати увагу на склад зубної пасти — перевіряйте, чи не має вона токсичних елементів, алергенів та інших речовин, які спричинять подразнення слизової.

Так, небезпечними вважають наступні елементи:

  • парабени — це консерванти, які у разі постійного використання накопичуються в організмі, викликають алергію та можуть сприяти розвитку раку молочної залози у жінок;

  • лаурилсульфат і содіум лаурил — ці канцерогени чудово допоможуть у боротьбі з нальотом, але, за словами стоматологів, зловживати такими компонентами не варто;

  • sodium, disodium EDTA — канцерогени для пом’якшення води. Вони можуть бути особливо небезпечними, якщо паста потрапить зі слиною до шлунку.

2. Рекомендації стоматолога. Якщо у вас є серйозні проблеми з зубами чи яснами, краще звернутися до стоматолога для рекомендацій щодо вибору зубної пасти. А для більшої вигоди під час покупки, радимо ознайомитися з актуальними акціями на зубні пасти.

3. Види паст. Обирайте той вид пасти, який підходить конкретно вам.

За типом дії усі пасти можна класифікувати так:

  • гігієнічні — звичайні пасти для кожного дня, призначені, як правило, для чищення та освіжаючого подиху;

  • лікувально-профілактичні — поєднують гігієнічну та лікувальну функції для лікування та профілактики певних захворювань (запалень, карієсу тощо);

  • лікувальні — такими пастами краще користуватись за призначенням стоматолога, який також визначає тривалість курсу лікування.

4. Обирайте лікувальні пасти за їхньою функціональністю. Якщо ви маєте певні проблеми з зубами, такі як зубний наліт, чутливість, кровоточивість ясен тощо, радимо обирати такі зубні пасти, які спеціально призначені для подолання цих проблем.

Вам також може бути цікаво:

Здоров’я порожнини рота: наслідки пропуску чищення зубів

Як правильно обирати дитячий одяг для літнього сезону

Найбільш популярними пастами залежно від їх призначення є:

  • десенсибілізуюча — призначена для дуже чутливих зубів, зміцнює емаль та зменшує надмірну чутливість до подразників;

  • для профілактики карієсу — підійдуть пасти з високим вмістом кальцію, оксиду цинку, фтору. Пасти з фтором допоможуть відновити тверді тканини зуба та повернути міцність. Також вони захищають зубну емаль від шкідливих бактерій;

  • від пародонтиту — таку пасту рекомендують людям, котрі мають проблеми з кровоточивістю чи запаленням ясен. Обираючи такі пасти, звертайте увагу на протизапальні компоненти, які будуть сприяти загоєнню тканин;

  • проти зубних каменів — це пасти з пірофосфатом та папаїном, які запобігають виникненню нальоту та каменів. Такі зубні пасти рекомендуються лише дорослим — їх краще застосовувати не частіше 3 разів на тиждень, аби не пошкодити зубну емаль;

  • для відбілювання — такі пасти багаті абразивними компонентами, котрі допомагають видаляти наліт, а іони фтору сприяють процесу відновлення твердих тканин зубів;

  • проти неприємного запаху з рота — стоматологи зазвичай радять у таких випадках обирати пасти з тривалим дезодоруючим ефектом.

5. Відгуки та оцінки. Обирайте відомі бренди з гарною репутацією на ринку. Також переглядайте відгуки та оцінки від інших користувачів — так ви отримаєте більше інформації про якість зубної пасти.

6. Смак і текстура. Важливо також, аби вам підходили смак і текстура пасти, оскільки це сприяє регулярному використанню.

7. Звертайте увагу на смужки на тюбику. Колір смужки на тюбику зубної пасти позначає співвідношення елементів природного та хімічного походження. Запам’ятайте, що означають наступні кольори:

  • зелений — зазвичай сигналізує про натуральний склад;

  • червоний — свідчить про баланс природних та хімічних елементів, це, зазвичай, гігієнічні та профілактичні пасти;

  • синій — свідчить про наявність до 80% хімічних речовин, така паста вважається високо інтенсивною;

  • чорний — свідчить про високу концентрацію активних речовин (до 100%), такі пасти переважно лікувальні і їх не радять використовувати постійно.

Пам’ятайте, що кольорові смужки на тюбику — важливий, але не головний елемент вибору пасти, не покладайтесь лише на нього.

Також не забувайте, що ефективність зубної пасти залежить не тільки від її властивостей, але й від правильної техніки чищення зубів, регулярності чищення та інших факторів.

Раніше ми розповідали, як вибрати електричну зубну щітку. Саме вона допоможе отримати професійне чищення зубів в домашніх умовах.

Читати статті на тему

2024.11.25 17:31
Як обирати продукти

Гарбуз — джерело вітамінів: обираємо найкорисніші сорти

Світ гарбузів надзвичайно різноманітний: від солодких мускатних до великоплідних атлантичних. Сьогодні ми розглянемо найпопулярніші сорти, їхні особливості та кулінарне застосування
2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати