Лохина — популярна ягода, і не дарма. Вона соковита, солодка та смачна в десертах, смузі тощо. Маленькі ягоди також ідеально підходять для перекусу, оскільки їх не потрібно чистити, різати або викидати кісточки. Також не варто забувати про користь лохини — вона містить багато необхідних організму вітамінів. Але перед її споживанням може здатися, що вона чиста і мити її не потрібно. Проте це зовсім не так. Редактори GoToShop розкажуть, як мити лохину, чому важливо це робити, а також зібрали поради щодо її сушіння, щоб вона не стала м’якою і не запліснявіла.
Чому потрібно мити лохину
Перед тим, як купити лохину, ознайомтеся з акціями на ягоди, щоб ваша покупка була вигідною. Далі ви приносите її додому і виникає спокуса відразу зʼїсти запашну ягоду з коробки. Та чи варто це робити?
Хоча лохина може виглядати чистою, її потрібно мити перед тим, як їсти або використовувати в рецептах. Лохину слід мити, тому що вона може містити бруд, сміття, жуків, паразитів та інші забруднювач. Ці забруднювачі також можуть переносити патогенні мікроорганізми, які можуть викликати харчові захворювання.
Як мити лохину
Перед тим, як мити лохину, огляньте і видаліть ягоди, які запліснявіли або зламані, а також сміття, наприклад, листя або стебла. Щоб відходів було менше, потрібно знати, як обирати лохину, щоб вона була свіжою, смачною і довше зберігалась.
Щоб помити лохину, виконайте наступні кроки:
Помістіть лохину в друшляк. Якщо вам потрібно промити багато ягід, робіть це партіями, щоб уникнути переповнення.
Промийте її під холодною проточною водою, обережно обмахуючи ягоди руками, щоб усі ягоди потрапили у воду.
Обережно струсіть друшляк, щоб видалити зайву воду.
До речі, інші ягоди також потребують ретельного очищення. Наприклад, якщо не знаєте, як мити полуницю, то тут є як мінімум декілька способів, які допоможуть справитися з забрудненнями чи комахами.
Як сушити лохину після миття
Після миття ягоди лохини потрібно висушити, щоб вони не стали м’якими і не зіпсувалися. Ось як правильно її сушити:
Застеліть деко чистим тканинним рушником або кількома паперовими рушниками.
Викладіть лохину на деко в один шар.
Обережно просушіть її рушником (рушниками). Можна обережно покрутити ягоди, щоб видалити зайву воду.
Залиште лохину приблизно на п’ять хвилин, щоб рушники ввібрали зайву вологу.
Вас також може зацікавити:
Захистіть себе від шкідливих забруднень: як правильно мити фрукти та овочі
Де найдешевше купити лохину: порівняння цін у супермаркетах
Коли мити лохину
Мийте лохину безпосередньо перед вживанням. Не варто мити її перед тим, як зберігати її в холодильнику, оскільки зайва волога призведе до її швидшого псування. Це також може зробити її м’якою та кашоподібною, тому зачекайте, поки не будете готові її з'їсти.
Як мити лохину: основні поради
Перш за все, мийте руки: перед тим, як мити лохину (або будь-які інші продукти), вимийте руки з милом.
Використовуйте оцет: щоб додатково очистити лохину, додайте її в миску з сумішшю води та дистильованого оцту у співвідношенні 3:1. Помішуйте ягоди близько однієї хвилини, потім промийте їх протягом 30 секунд під холодною водою, щоб видалити оцет, і висушіть, як зазначено вище.
Не мийте лохину з милом: не потрібно використовувати мило для миття лохини. Воно може поглинатися ягодами, що може призвести до забруднення.
Використовуйте чистий рушник: для сушки лохини завжди використовуйте чистий кухонний рушник або нові паперові рушники. Це запобіжить повторному забрудненню ягід бактеріями та сміттям.
Мийте та сушіть лохину перед заморожуванням: лохину слід мити перед заморожуванням, оскільки після розморожування заморожені ягоди стають м’якими та кашоподібними, тому ви не зможете належним чином вимити їх після. Крім того, завжди повністю висушуйте лохину перед заморожуванням. Інакше надлишок вологи призведе до того, що ягоди замерзнуть у грудки.
Раніше ми розповідали, чи потрібно мити малину перед споживанням і відповідь вас здивує. Адже це достатньо тендітна ягода і багато хто боїться її пошкоди зайвими діями з нею.