Навчитися правильно зберігати продукти — це один з найкращих способів заощадити гроші, зменшити кількість відходів і насолоджуватися їжею пізніше. Також це має вирішальне значення для запобігання харчовим отруєнням. Ось чому так багато основних правил безпеки харчових продуктів ґрунтуються на правильному зберіганні.
Проте існують деякі помилки, яких часто припускаються, і які можуть здатися не такими очевидними. Редактори GoToShop дізналися найпоширеніші помилки під час зберігання продуктів та як їх виправити.
Зберігання вологих фруктів та овочів у холодильнику
Хоча може виникнути спокуса промити фрукти та овочі перед тим, як покласти їх до холодильника, це не найкращий спосіб зберегти їхній термін придатності. Якщо ви хочете, наприклад, зберегти ягоди без плісняви, то їх ні в якому разі не можна мити. Волога сприяє росту мікроорганізмів навіть за прохолодної температури в холодильнику.
Рішення: Зберігайте фрукти та овочі в оригінальній упаковці або перекладіть їх в інший контейнер, залежно від типу продукту. Найкраще мити продукти безпосередньо перед тим, як ви готові їх з'їсти або приготувати.
Зберігання продуктів без упаковки
Якщо ви регулярно зберігаєте продукти в холодильнику розпакованими або без кришки, вам варто відмовитися від цієї звички.
Деякі мікроорганізми (наприклад, пліснява та дріжджі) можуть процвітати за низької температури в холодильнику, де вони можуть циркулювати в повітрі і потрапляти на їжу. Такий вплив повітря може також прискорити хімічний розпад ароматичних сполук у продуктах. Крім того, продукти можуть досить швидко набувати запахів у холодильнику, тому накриття їжі допомагає зменшити утворення сторонніх присмаків.
Вас також може зацікавити:
Звільніть місце на полицях: шість соусів, які не потребують холодильника
Небезпека в контейнері: які продукти не можна зберігати у пластиці
У морозильній камері ріст мікробів неможливий, але якщо заморожені продукти не накрити, вони повільно реагуватимуть з киснем повітря і набуватимуть неприємного запаху.
Рішення: Накривайте продукти поліетиленовою плівкою або використовуйте контейнери з кришкою, безпечні для холодильника чи морозильної камери, перш ніж класти їх до холодильника. Памʼятайте, як обрати контейнери для їжі, щоб це було безпечно та не зіпсувало її смак.
Розміщення яєць у дверцятах холодильника
Деякі холодильники мають лоток для яєць у дверцятах, що дозволяє викидати упаковку і тримати яйця в межах досяжності. Проте зберігання яєць у цьому місці може становити ризик для безпеки харчових продуктів. У чому причина? Яйця потрібно зберігати за температури близько 4,5 градусів або нижче, щоб вони залишалися свіжими, але коли дверцята відчиняються (що трапляється часто), температура яєць підвищується. Це призводить до того, що вони опиняються в небезпечній температурній зоні, в якій бактерії, такі як сальмонела, можуть швидко розмножуватися.
Також не варто купувати багато яєць наперед, адже це продукт з нетривалим терміном придатності. Щоб ваша покупка завжди була вигідною, переглядайте актуальні акції на яйця.
Рішення: Зберігайте яйця в найхолоднішій частині холодильника — зазвичай це задня частина нижньої полиці.
Занадто довге зберігання залишків їжі
Залишки їжі можуть заощадити час у напружені вечори, особливо якщо ви готуєте для кількох людей. Але всупереч поширеній думці, правильне охолодження залишків їжі не означає, що вони зберігатимуться довго.
Через три-чотири дні кількість мікроорганізмів, що розмножуються у свіжоприготованій їжі, є досить високою. Ці продукти можуть підхопити спори бактерій і плісняви з повітря або через контакт із забрудненими столовими приборами, брудними руками чи іншими продуктами. Ба більше, не завжди можна визначити, чи містить їжа хвороботворні мікроорганізми, оскільки ці мікроби не змінюють її зовнішнього вигляду, кольору чи текстури.
Рішення: Викиньте їжу через три-чотири дні, щоб перестрахуватися. Також дізнайтеся про правила зберігання залишків їжі в холодильнику, щоб вони не зіпсувалися ще раніше.
Вибір неправильної полиці в холодильнику
Ще однією поширеною помилкою під час зберігання продуктів є розміщення їх на неправильних полицях.
Якщо зберігати їх у неправильному місці в холодильнику, соки з сирого м’яса чи риби можуть капати на інші продукти, потенційно поширюючи хвороботворні бактерії. Зокрема, сире м’ясо може містити такі мікроби, як сальмонела або кишкова паличка, які зазвичай знищуються в процесі приготування. Але якщо ці патогени поширюються на інші продукти (наприклад, на сирий салат), вони можуть становити ризик харчового отруєння.
Рішення: Сире м’ясо або рибу слід зберігати на нижній полиці, а готові до вживання продукти — на верхній. Для додаткового рівня безпеки зберігайте сире м’ясо в контейнерах з піднятими краями або краями, щоб запобігти розтіканню соку.
Раніше ми розповідали про терміни зберігання продуктів у вакуумній упаковці без холодильника. Адже в умовах відключення світла не завжди є змога скористатися холодильником, а вакуумна упаковка може продовжити «життя» вашим продуктам