Ожина — не лише смачна ягода, але й джерело вітамінів та мікроелементів. Зберегти користь ожини та її свіжість на всю зиму допоможе компот.
Компот з ожини: класичний рецепт
Інгредієнти:
ожина — 1 кг
цукор — 200 г (за смаком)
вода — 2 л
Вас також зацікавить:
Смузі без блендера: рецепт на випадок відключення світла
Чорниця чи лохина: що корисніше
Як готувати компот з ожини
Для приготування компоту використовуйте стиглі, але не переспілі ягоди. Ягоди перебрати, видалити пошкоджені та листя. Промити під проточною водою. Щоб захистити себе від шкідливих забруднень, пам’ятайте, як правильно мити ягоди, фрукти та овочі.
У чисті стерилізовані банки розкласти ожину. Залити окропом, не доверху, залишаючи місце. Накрити кришками і дати постояти 10 хвилин. Злити воду в каструлю, додати цукор і довести до кипіння. Залити киплячим сиропом ягоди в банках. Перед використанням банки та кришки ретельно вимийте та простерилізуйте. Закатати банки кришками і перевернути догори дном. Укутати пледом і залишити до повного охолодження. Також радимо перед покупкою ожини, ознайомитись з акціями на ягоди, щоб ваші заготовки на зиму були вигідними.
Секрети приготування
Для більш насиченого смаку можна додати до компоту інші ягоди, наприклад, малину, полуницю або чорницю. Щоб зберегти цілісність ягід, заливайте їх сиропом не відразу, а дайте їм трохи підігрітися. Замість цукру можна використовувати мед, але його додають вже в охолоджений компот. Для аромату можна додати до компоту ваніль, корицю або лимонну цедру. Зберігати компот з ожини можна в прохолодному місці протягом року.
Варіанти рецепту:
Компот без стерилізації: залийте ягоди окропом, настоюйте 10 хвилин, злийте воду, додайте цукор, доведіть до кипіння і залийте ягоди сиропом. Закатайте банки кришками і укутайте. Ви також можете приготувати варення з ожини без варіння, адже це один з найпростіших і найсмачніших способів зберегти корисні властивості ожини.
Концентрований компот: зваріть сироп з води та цукру. Залийте їм ягоди, попередньо прогріті окропом. Настоюйте 10 хвилин, злийте сироп, доведіть до кипіння і знову залийте ягоди. Закатайте банки кришками.
Компот з ожини — це не лише смачний, але й корисний напій, який зігріє вас взимку та нагадає про літо. Раніше ми розповідали рецепт домашнього вина з ожини, яке здивує вас насиченим кольором, приємним ароматом та терпким смаком, що з часом стає більш м’яким і вишуканим.