Кабачкова ікра: готуємо смачну та корисну заготовку на зиму

Як зробити з літніх кабачків смачну та корисну заготовку на зиму: розповідаємо рецепт домашньої кабачкової ікри без шкідливих домішок

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop


Кабачкова ікра – це класична українська заготовка, яка здатна зігріти теплом літнього дня навіть у найхолоднішу пору року. Її яскравий смак і аромат овочів, тушкованих з прянощами та спеціями, роблять її незамінним доповненням до будь-якої страви.

Чому варто готувати кабачкову ікру самостійно

Готуючи кабачкову ікру самостійно, ви маєте повний контроль над якістю інгредієнтів. Вибираючи свіжі овочі, ви можете бути впевнені, що ваша ікра буде не лише смачною, а й корисною. А щоб вона була ще й вигідною за ціною, радимо переглянути актуальні акції на кабачки в магазинах вашого міста. До того ж, відсутність консервантів робить домашню ікру безпечною для здоров’я. А експериментуючи зі спеціями та травами, ви створите унікальний смак, який підкорить навіть найвибагливіших гурманів.

Кабачкова ікра – це універсальна заготовка, яка максимально зберігає користь свіжих кабачків. Її можна використовувати як самостійну страву, а також у якості начинки для пирогів, додавати до бутербродів або подавати як соус до м’яса. 

Кабачкова ікра на зиму: класичний рецепт 

Інгредієнти:

  • кабачки – 2 кг

  • цибуля ріпчаста – 1 кг

  • морква – 500 г

  • томатна паста – 200 г

  • рослинна олія – 150 мл

  • цукор – 2 ст. л.

  • сіль – 1,5 ст. л.

  • чорний мелений перець – за смаком

  • часник – 4-5 зубчиків

  • оцет 9% – 2 ст. л.

Вас також зацікавить:

Хрусткі кабачки на зиму: рецепт з гірчицею та імбиром

Зимові заготівлі: простий рецепт салату з кабачків

Як готувати кабачкову ікру

  1. Щоб закуска вийшла смачною та корисною, потрібно правильно вибрати кабачки. Очистіть всі овочі: кабачки, цибулю, моркву і часник. Кабачки наріжте кубиками, цибулю – півкільцями, моркву – соломкою. На розігрітій олії обсмажте цибулю до золотистого кольору. Додайте моркву і тушкуйте ще 5-7 хвилин.

  2. Додайте до овочів кабачки, томатну пасту, цукор, сіль, перець і часник, пропущений через прес. Для пікантності можна додати в ікру гострий перець або мелений коріандр. Перемішайте і тушкуйте на середньому вогні під кришкою близько 40 хвилин до готовності. Готову масу перебийте блендером до однорідної консистенції.

  3. Потім необхідно простерилізувати банки і кришки. Розлийте гарячу ікру по стерилізованих банках та додайте в кожну по 1 ст. л. оцту. Закатайте кришками і переверніть догори дном, якщо це потрібно. Укутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.

Для більш насиченого смаку можна додати в ікру болгарський перець, баклажани або зелень. Щоб ікра довше зберігалася, використовуйте тільки свіжі овочі і ретельно стерилізуйте банки. Раніше ми розповідали, як заготовити на зиму пікантні кабачки в ароматному грузинському соусі сацебелі, поєднавши ніжні овочі з гостро-солодкою заправкою.

Читати статті на тему

2024.11.21 12:33
Як зберігати продукти

Як правильно заморожувати горіхи: зберігаємо корисні властивості та смак

Дізнайтеся, як правильно заморозити горіхи, щоб зберегти їх смак і аромат на тривалий період. Команда GoToShop поділиться простими порадами та рекомендаціями, які допоможуть вам у цьому
2024.11.21 11:37
Як зберігати продукти

Врятувати їжу: як зберегти продукти у холодильнику без світла

Розповідаємо, як зберегти продукти свіжими в холодильнику під час відключень світла, використовуючи прості поради, лайфхаки та нестандартні методи
2024.11.20 14:42
Як зберігати продукти

Як правильно підготувати моркву до зберігання

Розповідаємо про всі етапи підготовки моркви до зберігання: від збору врожаю до вибору оптимального місця для зберігання. Дізнайтеся, як зберегти свіжість і смак моркви протягом всієї зими
2024.11.20 11:34
Як зберігати продукти

Від кімнатної температури до морозильної камери: найкращі способи зберігання хурми

Хурма — справжній дар осені, але як зберегти її соковитість і солодкість на тривалий час? Розкриваємо секрети правильного зберігання, щоб насолоджуватися смаком цих фруктів навіть взимку
2024.11.20 10:30
Як зберігати продукти

Холодильник чи фруктовниця: де зберігати яблука, щоб вони залишалися свіжими

Перші літні яблука такі солодкі та соковиті, проте можуть швидко псуватися. Розповідаємо, як і де зберігати яблука, щоб вони довго залишалися свіжими і ви могли ними насолоджуватися і отримувати користь