Найкращі літні супи, які охолодять у спеку

У спекотну погоду рідко хочеться багато їсти, а ще й перші страви, від яких спека відчувається ще більше. Але є чудова альтернатива — холодні супи. Зібрали найкращі літні супи і рецепти їх приготування

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Літні супи стають справжнім рятівником у спекотну погоду, коли хочеться зʼїсти першу страву, але від гарячого відмовляєтесь. Рецептів таких супів є ціле різноманіття, кожен має своїх поціновувачів, особливості приготування та неймовірність смаку. Редактори GoToShop зібрали топ-3 рецептів літніх супів, які допоможуть охолодитися в спеку.

Окрошка на кефірі

Це класична страва і перше, що приходить на думку, коли йдеться про літній суп. Отже, щоб приготувати окрошку вам знадобиться:

  • картопля — 700 г

  • яйця курячі — 4 шт (купуйте їх за вигідною ціною, для цього радимо ознайомитися з акціями на яйця)

  • огірки — 3 шт

  • ковбаса варена — 500 г

  • кефір 2,5% — 1 л

  • сметана 15% — 250 мл

  • редиска — 200 г

  • зелень — 100 г

  • сіль — до смаку

  • лимон — ½ шт

  • вода питна

Приготування:

Заздалегідь відваріть до готовності в окремих каструлях картоплю та яйця, дайте їм охолонути. Дізнайтеся, як варити яйце правильно, щоб цей інгредієнт не зіпсував вашу страву. Потім очистіть яйця від шкаралупи, а картоплю — від шкірки.

Промийте та наріжте дрібно зелень. Наріжте кубиком картоплю, яйця, огірки, варену ковбасу та редиску, перекладіть в каструлю. Все перемішайте та додайте зелень.

До нарізаних продуктів додайте ще кефір, сметану, сік половинки лимона, сіль та перемішайте. Поступово наливайте до каструлі воду, контролюйте самостійно густину супу.

Якщо окрошка здається занадто густою, додайте ще трохи холодної води, щоб досягти бажаної консистенції.

Поставте окрошку в холодильник на 1-2 години та подавайте охолодженою.

Суп з цвітною капустою

Для приготування цього літнього супу вам знадобиться:

  • вода — 600 мл

  • горіхи — 70 г

  • свіжий червоний перець — ½ шт.

  • перець халапеньйо — ½ шт.

  • кріп — ½ пучка

  • родзинки — 95 г

  • сіль — за смаком

  • авокадо — 1 шт.

  • цвітна капуста — за смаком

Приготування:

Для початку подрібніть у блендері горіхи та воду. Додайте червоний перець, халапеньйо, авокадо, родзинки, кріп і сіль.

Цвітну капусту потрібно попередньо відварити, охолодити, а далі також подрібнити у блендері та додати до вашого супу.

Наріжте кубиками авокадо і додайте його до супу. Прикрасьте страву зеленю.

Вас також може зацікавити:

Зберігаємо суп правильно: секрети свіжості та смаку

З кришкою чи без: як правильно варити суп

Холодний борщ

Українська класична перша страва смакує не лише гарячою. Для приготування літнього борщу вам знадобляться:

  • буряки — 2 шт. (середнього розміру)

  • огірок — 1 шт. (середнього розміру)

  • яйця курячі — 3 шт.

  • редиска — 2-3 шт.

  • курячий бульйон — 500 г

  • гірчиця лагідна — 2 ч. л.

  • куряче стегно — 1 шт.

  • сік 1/3 лимону

  • сметана 25% — 150-180 г

  • свіжий кріп, цибуля та петрушка — до смаку

  • сіль — до смаку

Приготування:

Заздалегідь відваріть до готовності в окремих каструлях буряк та яйця, дайте їм охолонути. Потім очистіть яйця від шкаралупи, а буряк — від шкірки.

Крім того, варто також заздалегідь відварити до готовності у підсоленій воді куряче стегно. Для рецепта потрібен як бульйон, так і м’ясо.

Буряк наріже шматочками, а варені яйця розділіть на білки на жовтки.

У чашу блендера додайте варені жовтки, сіль, сметану, гірчицю, буряк, лимонний сік та бульйон. Все перебийте до однорідності. Скуштуйте готову масу на сіль, а потім відправляйте в холодильник.

Редиску, огірок та зелень ретельно промийте.

Відварену курятину, редиску, огірок та білки наріжте соломкою, перемішайте. Зелень наріжте досить дрібно.

Подавайте порційно. У тарілку спочатку викладіть нарізані овочі, зелень та білок, потім залийте все охолодженою буряковою масою.

Раніше ми розповідали, що потрібно їсти і пити в спеку, щоб допомогти організму краще її пережити.


Читати статті на тему

2024.09.19 14:30
Як обирати продукти

Сорти винограду: у чому різниця та як обрати ідеальний для себе

Сьогодні ми допоможемо розібратися в різноманітті сортів винограду, їх особливостях та призначенні. Дізнайтеся, як обрати ідеальний сорт для ваших потреб та смакових вподобань
2024.09.18 14:33
Як обирати продукти

Який рис найкорисніший: як обрати потрібний сорт

Рис — це не просто гарнір, адже різні сорти рису мають унікальні властивості та корисні речовини. Дізнайтеся, який сорт рису найкраще підійде саме вам для здорового та збалансованого харчування
2024.09.17 16:24
Як обирати продукти

Сорти капусти: різноманітність смаків та користі

Розповідаємо про різноманітні сорти капусти, зокрема синю капусту та кейл, та дізнаємося про їхній унікальний склад та корисні властивості для організму
2024.09.17 14:26
Як обирати продукти

Яке м’ясо обрати для приготування смачної тушонки

Розповідаємо, яке м’ясо найкраще підійде для приготування смачної домашньої тушонки. Дізнайтеся про особливості різних видів м’яса, їхні переваги та недоліки для консервування
2024.09.16 17:30
Як обирати продукти

Фіолетова, червона чи синя: яка картопля найсмачніша

Хочете додати барв і нових смаків до своєї кухні? Відкрийте для себе дивовижний світ незвичайних сортів картоплі, які вирощуються в Україні. Їхній різноманітний колір та смак здивують навіть найдосвідченіших гурманів