Лисички починають збирати в українських лісах у липні і до кінця осені. Користь грибів важко переоцінити. Лисички містять цинк, селен, мідь, марганець, вітаміни A, B, C і PP та майже ніколи не бувають червивими. Проте, як і всі гриби, вони здатні швидко псуватися. Редактори GoToShop зібрали поради, як зберігати лисички, щоб насолоджуватися їх смаком і користю протягом тривалого часу.
Якщо лісові прогулянки в пошуку лисичок — не ваш варіант, ознайомтеся з актуальними акціями на гриби в супермаркетах вашого міста та придбайте свіжі або консервовані гриби і насолоджуйтеся їх смаком.
Терміни зберігання лисичок
Якщо лисички збиралися в мокру погоду, то краще їх обробити протягом кількох годин. Якщо ж гриби не вологі, їх обробку можна відкласти на добу, попередньо забравши в холодильник. Проварені гриби зберігаються в холодильнику до 5 діб, заморожені — до 6 місяців. Мариновані і смажені в домашніх умовах лисички зберігаються до 6 місяців, а сушені — 12-18 місяців. Крім того, в сушених грибах зберігаються корисні речовини, і вони займають менше місця. Якщо треба зберегти форму і колір, то краще лисички заморозити.
Як зберігати лисички в холодильнику
Покладіть цілі, немиті лисички в коричневий паперовий пакет і загорніть його зверху, щоб запечатати. Паперовий пакет вбере будь-яку вологу, зберігаючи ваші гриби в безпеці. Якщо у вас немає коричневого паперового пакета, рекомендується загорнути лисички в паперовий рушник і покласти їх у миску в холодильнику. Як і пакет, паперовий рушник вбирає вологу, допомагаючи грибам залишатися свіжими. Якщо ваші гриби були в герметичному пластиковому контейнері, дістаньте їх і зберігайте одним із вищезгаданих способів. Це особливо важливо, якщо поліетиленова плівка не має отворів, які можуть затримувати вологу і прискорювати псування.
Вас також може зацікавити:
Заморожування шампіньйонів: як зберігати гриби, щоб вони не втратили смак
Сушені гриби: простий та надійний спосіб зберегти лісовий аромат
Де зберігати гриби в холодильнику
Незалежно від обраного вами способу зберігання лисичок, не кладіть їх поруч з їжею з сильним запахом, оскільки вони вберуть ці запахи. Крім того, хоча зберігання грибів у паперовому пакеті подовжить їхній термін придатності, не забудьте використати їх протягом тижня. Виняток — якщо ви вже нарізали лисички. У такому випадку покладіть їх у герметичний контейнер у холодильнику і використайте протягом трьох днів.
Як заморозити лисички
Якщо ви не можете використовувати лисички у стравах протягом тижня, подумайте про їхнє заморожування. Однак свіжі гриби заморожуються краще, тому зробіть це якомога раніше — і пам’ятайте, що спочатку їх потрібно буде приготувати.
Так, перший крок — це недовге варіння лисичок, яке допоможе зберегти їхню якість та смак при заморожуванні. Перед цим гриби потрібно очистити. Дізнайтеся, як легко очистити лисички, щоб зберегти їх смак та текстуру. Далі злегка обсмажте їх на вершковому маслі до готовності або приготуйте на пару цілими протягом 5 хвилин (нарізані на четвертинки або скибочки гриби можна готувати на парі приблизно 3 хвилини).
Для кращого збереження кольору після заморожування ви також можете занурити лисички в розчин з 0,5 л води і 1 чайної ложки лимонного соку перед приготуванням. Після того, як приготовані гриби охолонуть, покладіть їх у пакет для заморожування і зберігайте в морозильній камері до 6 місяців.
Як висушити лисички для тривалого зберігання
Ще один варіант тривалого зберігання — висушити лисички. Порівняно із заморожуванням, цей метод краще зберігає якість грибів, продовжуючи їхній термін придатності на невизначений час. Сушені лисички також мають інтенсивний аромат і вони чудово поєднуються з супом, рагу, соусом або смажаться у фритюрі.
Для сушіння лисичок використовуйте дегідратор або просту техніку сушіння на повітрі, яка передбачає розміщення грибів у сітчастому контейнері з хорошим потоком повітря (наприклад, у круглому ситечку) приблизно на тиждень. Після того, як вони повністю висохнуть, зберігайте їх у герметичній скляній банці.
Якщо сушити на відкритому повітрі неможливо, то можна використовувати духовку. Лисички викласти на деко в один шар, включити духовку, і, час від часу помішуючи, сушити до повного випаровування вологи. Дверцята духовки повинна бути прочиненими.
Ознаки того, що гриби зіпсувалися
Навіть за правильного зберігання лисички не можуть зберігатися вічно. Ви можете сказати, що гриби зіпсувалися, якщо вони слизькі, зморщені, мокрі, пористі та темніші, ніж їхній початковий колір. Вони також можуть мати неприємний запах та плісняву. Раніше ми розповідали, як розпізнати зіпсовані печериці. Серед загальних ознак зіпсованих грибів тут є і специфічні показники, на які варто звернути увагу перед приготуванням.