Харчування для підвищення гемоглобіну: які продукти обирати

Зібрали практичні рекомендації щодо харчування, які допоможуть зміцнити здоров’я та підвищити енергійність завдяки збалансованому споживанню продуктів, багатих на залізо

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Гемоглобін — це білок, що міститься в еритроцитах (червоних кров’яних тільцях) і відповідає за транспортування кисню до всіх клітин організму. Низький рівень гемоглобіну може спричинити анемію, що проявляється слабкістю, запамороченням, блідістю шкіри та іншими неприємними симптомами.

Які продукти допоможуть підвищити гемоглобін

Щоб підняти рівень гемоглобіну, необхідно включити до раціону продукти, багаті на залізо — основний компонент гемоглобіну. Розрізняють два види заліза:

  • Гемове залізо. Краще засвоюється організмом. Міститься в продуктах тваринного походження: червоному м’ясі (яловичина, баранина), птиці, морепродуктах, печінці. Щоб придбати ці продукти за вигідними цінами, радимо слідкувати за поточними акціями на свіже м’ясо на сайті GoToShop.

  • Негемове залізо. Гірше засвоюється, але також важливе. Міститься в продуктах рослинного походження: бобових (квасоля, горох, сочевиця), горіхах, насінні, зелених листових овочах (шпинат, капуста), сухофруктах.

Вас також зацікавить:

Схуднення без голоду: 5 продуктів, які «спалюють» калорії

Як пережити спеку: їжа та напої, які допоможуть зберегти здоров’я

Як покращити засвоєння заліза

Для кращого засвоєння заліза з продуктів рослинного походження рекомендується вживати їх разом з продуктами, багатими на вітамін С (цитрусові, ківі, полуниця, болгарський перець). Вітамін С посилює засвоєння негемового заліза.

Список продуктів, які допоможуть підвищити гемоглобін:

  • М’ясо: яловичина, баранина, печінка, нирки

  • Птах: куряча печінка, індичка

  • Риба: лосось, тунець, скумбрія

  • Молюски: мідії, устриці

  • Бобові: квасоля, горох, сочевиця

  • Овочі та зелень: шпинат, капуста, петрушка

  • Сухофрукти: курага, чорнослив, інжир

  • Горіхи та насіння: кеш’ю, мигдаль, гарбузове насіння

  • Фрукти: гранат, яблука, цитрусові

Для ефективного підвищення гемоглобіну важлива не лише кількість заліза в раціоні, а й його різноманітність. Аби задовольнити всі потреби організму, варто включати в меню різні продукти, багаті на залізо. При цьому слід пам’ятати, що кулінарна обробка впливає на засвоєння цього мікроелемента: варіння призводить до втрати частини заліза, тому краще віддавати перевагу таким методам приготування, як готування на пару або запікання. Готуючи таким чином мясо, не ризикуйте своїм здоров’ям та навчіться вибирати свіжу яловичину: дотримуючись простих правил, ви зможете убезпечити себе від отруєння та завжди мати на столі якісні продукти.

Також важливо пам’ятати, що крім заліза, для утворення гемоглобіну необхідні й інші мікроелементи, такі як мідь і вітаміни групи В. А перед тим, як вносити суттєві зміни в свій раціон, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Правильно складене харчування — це один з найважливіших факторів для підтримки нормального рівня гемоглобіну. Включення в раціон продуктів, багатих на залізо, допоможе уникнути розвитку анемії та покращить загальне самопочуття. Раніше ми провели аналіз змін вартості продуктів, які найчастіше купують українці, за останній тиждень. Дізнайтеся, що саме стало доступнішим, а які продукти зросли в ціні.

Читати статті на тему

2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати
2024.11.19 10:30
Як обирати продукти

Лимон для кожної страви: обираємо сорт за смаком

Від класичного солодко-кислого смаку до екзотичних ароматів — кожен сорт лимона має свої унікальні особливості, які впливають на його застосування в кулінарії та коктейлях
2024.11.18 14:37
Як обирати продукти

Гречка для здоров’я: як обрати найкориснішу

Хочете, щоб ваша гречка була не лише ситною, а й смачною та корисною? Дізнайтеся, як серед різноманіття сортів і виробників обрати саме той, який підкреслить смак ваших страв і принесе користь організму