Гемоглобін — це білок, що міститься в еритроцитах (червоних кров’яних тільцях) і відповідає за транспортування кисню до всіх клітин організму. Низький рівень гемоглобіну може спричинити анемію, що проявляється слабкістю, запамороченням, блідістю шкіри та іншими неприємними симптомами.
Які продукти допоможуть підвищити гемоглобін
Щоб підняти рівень гемоглобіну, необхідно включити до раціону продукти, багаті на залізо — основний компонент гемоглобіну. Розрізняють два види заліза:
Гемове залізо. Краще засвоюється організмом. Міститься в продуктах тваринного походження: червоному м’ясі (яловичина, баранина), птиці, морепродуктах, печінці. Щоб придбати ці продукти за вигідними цінами, радимо слідкувати за поточними акціями на свіже м’ясо на сайті GoToShop.
Негемове залізо. Гірше засвоюється, але також важливе. Міститься в продуктах рослинного походження: бобових (квасоля, горох, сочевиця), горіхах, насінні, зелених листових овочах (шпинат, капуста), сухофруктах.
Вас також зацікавить:
Схуднення без голоду: 5 продуктів, які «спалюють» калорії
Як пережити спеку: їжа та напої, які допоможуть зберегти здоров’я
Як покращити засвоєння заліза
Для кращого засвоєння заліза з продуктів рослинного походження рекомендується вживати їх разом з продуктами, багатими на вітамін С (цитрусові, ківі, полуниця, болгарський перець). Вітамін С посилює засвоєння негемового заліза.
Список продуктів, які допоможуть підвищити гемоглобін:
М’ясо: яловичина, баранина, печінка, нирки
Птах: куряча печінка, індичка
Риба: лосось, тунець, скумбрія
Молюски: мідії, устриці
Бобові: квасоля, горох, сочевиця
Овочі та зелень: шпинат, капуста, петрушка
Сухофрукти: курага, чорнослив, інжир
Горіхи та насіння: кеш’ю, мигдаль, гарбузове насіння
Фрукти: гранат, яблука, цитрусові
Для ефективного підвищення гемоглобіну важлива не лише кількість заліза в раціоні, а й його різноманітність. Аби задовольнити всі потреби організму, варто включати в меню різні продукти, багаті на залізо. При цьому слід пам’ятати, що кулінарна обробка впливає на засвоєння цього мікроелемента: варіння призводить до втрати частини заліза, тому краще віддавати перевагу таким методам приготування, як готування на пару або запікання. Готуючи таким чином мясо, не ризикуйте своїм здоров’ям та навчіться вибирати свіжу яловичину: дотримуючись простих правил, ви зможете убезпечити себе від отруєння та завжди мати на столі якісні продукти.
Також важливо пам’ятати, що крім заліза, для утворення гемоглобіну необхідні й інші мікроелементи, такі як мідь і вітаміни групи В. А перед тим, як вносити суттєві зміни в свій раціон, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Правильно складене харчування — це один з найважливіших факторів для підтримки нормального рівня гемоглобіну. Включення в раціон продуктів, багатих на залізо, допоможе уникнути розвитку анемії та покращить загальне самопочуття. Раніше ми провели аналіз змін вартості продуктів, які найчастіше купують українці, за останній тиждень. Дізнайтеся, що саме стало доступнішим, а які продукти зросли в ціні.