Готуємо на зиму: квашені баклажани за 30 хвилин

Відкрийте для себе секрети приготування квашених баклажанів за старовинним українським рецептом. Ця ароматна закуска стане чудовим доповненням до будь-якого святкового столу і нагадає про смак дитинства

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Квашені баклажани — це справжній делікатес української кухні, який ідеально підходить для довгих зимових вечорів. Вони мають пікантний смак, хрумку текстуру та багаті на вітаміни, адже зберігають у собі користь баклажанів.

Що знадобиться:

  • баклажани — 2 кг

  • часник — 4-5 зубчиків

  • перець чилі — 1-2 шт. (за смаком)

  • морква — 2 шт.

  • цибуля — 2 шт.

  • кріп — 1 пучок

  • петрушка — 1 пучок

  • лавровий лист — 2-3 шт.

  • чорний перець горошком — 10-15 шт.

  • сіль — за смаком

  • цукор — 1-2 ст. ложки

  • оцет 9% — 100 мл

  • вода — 2 літри

Вас також зацікавить:

Баклажани «як гриби»: рецепт оригінальної зимової закуски

Пікантна класика: баклажани по-корейськи на зиму

Як квасити баклажани на зиму

  1. Баклажани ретельно помийте, обріжте кінчики. Наріжте їх кружечками або кубиками, товщиною близько 1 см. Щоб придбати овочі за найкращою ціною, заздалегідь перегляньте акції на баклажани в магазинах свого міста.

  2. Часник очистіть і дрібно наріжте. Перець чилі дрібно посічіть. Моркву натріть на крупній тертці. Цибулю наріжте півкільцями. Зелень дрібно порубайте.

  3. У великій каструлі змішайте воду, сіль, цукор, оцет, лавровий лист і чорний перець горошком. Доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин.

  4. У стерилізовані банки щільно укладайте шари баклажанів, пересипаючи їх часником, перцем чилі, морквою, цибулею і зеленню.

  5. Залийте баклажани гарячим маринадом, залишаючи невеликий простір до верху банки. Накрийте банки кришками і стерилізуйте в каструлі з водою протягом 15-20 хвилин з моменту закипання води.

  6. Після стерилізації щільно закрутіть банки і переверніть їх догори дном. Укутайте ковдрою і залиште до повного охолодження. Зберігайте квашені баклажани в прохолодному темному місці.

Якщо ви не хочете стерилізувати банки, можете просто залити баклажани гарячим маринадом і зберігати їх у холодильнику. Однак, термін зберігання в такому випадку буде меншим. Обов’язково дізнайтеся, як обрати баклажани та на що звернути увагу, щоб овоч був свіжим, а консервація довго зберігалася.

Бажаєте експериментувати зі смаком? Додайте в маринад зерна гірчиці чи тертий корінь хрону для пікантності, а збільшивши кількість цукру, отримаєте солодший варіант квашених баклажанів. Вибір спецій залежить лише від ваших смакових уподобань! Раніше ми розповідали рецепт смачної ікри з баклажанів. Ця ароматна закуска, приготована своїми руками, стане чудовим доповненням до будь-якої страви та прикрасить зимовий стіл.

Читати статті на тему

2024.11.25 12:28
Як зберігати продукти

Петрушка на зиму: прості способи заготівлі

Мрієте про свіжу зелень у кожній страві навіть взимку? Розповімо про найефективніші способи заготівлі петрушки, які здивують вас своєю простотою та результатом
2024.11.25 10:29
Як зберігати продукти

Медовий десерт з хурми: вітамінний заряд на зиму

Хурма — сонячний подарунок осені. Дізнайтеся, як перетворити цей фрукт на смачне і корисне варення, яке стане чудовим доповненням до вашого зимового столу
2024.11.22 10:29
Як зберігати продукти

Зберігаємо квасолю правильно: від збору до посіву

Хочете зберегти смачну та поживну квасолю до наступного врожаю? Розповідаємо про всі тонкощі підготовки та зберігання квасолі на насіння, щоб ви могли насолоджуватися власноруч вирощеними овочами наступного року
2024.11.21 12:33
Як зберігати продукти

Як правильно заморожувати горіхи: зберігаємо корисні властивості та смак

Дізнайтеся, як правильно заморозити горіхи, щоб зберегти їх смак і аромат на тривалий період. Команда GoToShop поділиться простими порадами та рекомендаціями, які допоможуть вам у цьому
2024.11.21 11:37
Як зберігати продукти

Врятувати їжу: як зберегти продукти у холодильнику без світла

Розповідаємо, як зберегти продукти свіжими в холодильнику під час відключень світла, використовуючи прості поради, лайфхаки та нестандартні методи