Квашені баклажани — це справжній делікатес української кухні, який ідеально підходить для довгих зимових вечорів. Вони мають пікантний смак, хрумку текстуру та багаті на вітаміни, адже зберігають у собі користь баклажанів.
Що знадобиться:
баклажани — 2 кг
часник — 4-5 зубчиків
перець чилі — 1-2 шт. (за смаком)
морква — 2 шт.
цибуля — 2 шт.
кріп — 1 пучок
петрушка — 1 пучок
лавровий лист — 2-3 шт.
чорний перець горошком — 10-15 шт.
сіль — за смаком
цукор — 1-2 ст. ложки
оцет 9% — 100 мл
вода — 2 літри
Вас також зацікавить:
Баклажани «як гриби»: рецепт оригінальної зимової закуски
Пікантна класика: баклажани по-корейськи на зиму
Як квасити баклажани на зиму
Баклажани ретельно помийте, обріжте кінчики. Наріжте їх кружечками або кубиками, товщиною близько 1 см. Щоб придбати овочі за найкращою ціною, заздалегідь перегляньте акції на баклажани в магазинах свого міста.
Часник очистіть і дрібно наріжте. Перець чилі дрібно посічіть. Моркву натріть на крупній тертці. Цибулю наріжте півкільцями. Зелень дрібно порубайте.
У великій каструлі змішайте воду, сіль, цукор, оцет, лавровий лист і чорний перець горошком. Доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин.
У стерилізовані банки щільно укладайте шари баклажанів, пересипаючи їх часником, перцем чилі, морквою, цибулею і зеленню.
Залийте баклажани гарячим маринадом, залишаючи невеликий простір до верху банки. Накрийте банки кришками і стерилізуйте в каструлі з водою протягом 15-20 хвилин з моменту закипання води.
Після стерилізації щільно закрутіть банки і переверніть їх догори дном. Укутайте ковдрою і залиште до повного охолодження. Зберігайте квашені баклажани в прохолодному темному місці.
Якщо ви не хочете стерилізувати банки, можете просто залити баклажани гарячим маринадом і зберігати їх у холодильнику. Однак, термін зберігання в такому випадку буде меншим. Обов’язково дізнайтеся, як обрати баклажани та на що звернути увагу, щоб овоч був свіжим, а консервація довго зберігалася.
Бажаєте експериментувати зі смаком? Додайте в маринад зерна гірчиці чи тертий корінь хрону для пікантності, а збільшивши кількість цукру, отримаєте солодший варіант квашених баклажанів. Вибір спецій залежить лише від ваших смакових уподобань! Раніше ми розповідали рецепт смачної ікри з баклажанів. Ця ароматна закуска, приготована своїми руками, стане чудовим доповненням до будь-якої страви та прикрасить зимовий стіл.