Як обирати яйця, щоб не наткнутися на несвіжі

Базова складова продовольчого кошика — курячі яйця. Проте не всі знають, як обирати їх правильно та які нюанси потрібно врахувати

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Посмажити, зварити, зробити салат чи застосувати для випічки. Курячі яйця давно стали невід'ємною частиною нашого раціону. Головне — правильно їх вибрати. Утім багато хто запитає: та хіба складно обрати яйця? Але і тут є свої секрети.

Редактори GoToShop розкажуть, на що варто звернути увагу та які нюанси враховувати під час вибору яєць.

Коричнева чи біла: про що розповість колір яєчної шкаралупи

Багато людей переконані, що яйця з коричневою шкаралупою кращі, ніж з білою. Проте це звичайнісінька омана. Колір шкаралупи лише говорить, яка курка його знесла — біленька чи руденька.

Тобто, якщо курка коричнева, то і яйце буде такого ж кольору, а якщо курка біла, то і яйце біле. Тому колір шкаралупи не визначає поживність яйця.

Основні правила, як обирати яйця

Яйця потрібно оглянути і переконатися, що шкаралупа не тріснула.

Не купуйте розбиті яйця або з тріщинами — на шкаралупі збирається чимало шкідливих бактерій, які під час взаємодії з сирим яйцем перетворюють його на «бомбу уповільненої дії». Не ризикуйте з сальмонельозом: уникайте купівлі пошкоджених яєць.

Якщо ви купуєте незапаковані яйця і хочете дізнатися про виробника та їх свіжість, ви звісно можете запитати у продавця. Але навіть ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів» не може гарантувати вам правдиву відповідь.

Щоб переконатися, що яйця свіжі, опустіть їх в миску з водою. Свіжі яйця залишаться лежати на дні, тухлі, непридатні до вживання — спливуть. Також можете взяти яйце в руку і потрясти його: у свіжого «внутрішність» не ворухнеться, у старого буде переливатися усередині, і ви це легко відчуєте.

Категорії та маркування яєць

Щоб детально розібратися, у чому різниця між яйцями С0 і С1, варто зрозуміти, що взагалі означають ці цифри і букви. Яйця маркують за кількома критеріями.

Якість і термін зберігання яєць:

  • extra — яйця, призначені для експорту;

  • Д — дієтичні яйця;

  • А — харчові яйця для експорту;

  • В — яйця «другого» класу для експорту;

  • С — столові яйця (їх можна зустріти на прилавках найчастіше).

Маса яєць:

  • відбірні — маса одного яйця 73 г і більше;

  • вища категорія — від 63 до 72,9 г;

  • перша категорія — від 53 до 62,9 г;

  • друга категорія — від 45 до 52,9 г;

  • дрібні — 35 до 44,9 г (не стосується дієтичних яєць).

Твердження, що чим більше яйце, тим воно краще, не зовсім правильне. Великі яйця несуть більш старі кури, відповідно, вони виробляють не такий цінний «коктейль» вітамінів. А тому не варто обирати яйця, покладаючись тільки на їх розмір.

Купувати яйця краще другої категорії — від молодих курочок. Вони містять більше корисних речовин.

Щоб визначити свіжість яєць, подивіться на їх шкаралупу. Якщо вона матова, то яйця свіжі. Якщо глянцева, то вони лежать вже довго.

До продажу допускають лише яйця без механічних пошкоджень, а ось крапки або смужки на них дозволяються.

На дієтичних яйцях повинна бути лише поодинокі крапки, а на столових — не більше восьмої частини поверхні.

Купуйте яйця з чистою шкаралупою, без слідів курячого посліду, щоб знизити ризик сальмонельозу і кишкових інфекцій.

Для того, щоб обрати яйця вигідно, радимо скористатися сервісом порівняння цін від Gotoshop! Також ознайомтеся з актуальними акціями на яйця для економії ваших коштів.

Читати статті на тему

2024.09.19 14:30
Як обирати продукти

Сорти винограду: у чому різниця та як обрати ідеальний для себе

Сьогодні ми допоможемо розібратися в різноманітті сортів винограду, їх особливостях та призначенні. Дізнайтеся, як обрати ідеальний сорт для ваших потреб та смакових вподобань
2024.09.18 14:33
Як обирати продукти

Який рис найкорисніший: як обрати потрібний сорт

Рис — це не просто гарнір, адже різні сорти рису мають унікальні властивості та корисні речовини. Дізнайтеся, який сорт рису найкраще підійде саме вам для здорового та збалансованого харчування
2024.09.17 16:24
Як обирати продукти

Сорти капусти: різноманітність смаків та користі

Розповідаємо про різноманітні сорти капусти, зокрема синю капусту та кейл, та дізнаємося про їхній унікальний склад та корисні властивості для організму
2024.09.17 14:26
Як обирати продукти

Яке м’ясо обрати для приготування смачної тушонки

Розповідаємо, яке м’ясо найкраще підійде для приготування смачної домашньої тушонки. Дізнайтеся про особливості різних видів м’яса, їхні переваги та недоліки для консервування
2024.09.16 17:30
Як обирати продукти

Фіолетова, червона чи синя: яка картопля найсмачніша

Хочете додати барв і нових смаків до своєї кухні? Відкрийте для себе дивовижний світ незвичайних сортів картоплі, які вирощуються в Україні. Їхній різноманітний колір та смак здивують навіть найдосвідченіших гурманів