Як вирощувати печериці вдома

Хотіли б мати завжди свіжі, ароматні печериці прямо зі своєї кухні? Вирощування грибів вдома — чудова можливість забезпечити себе смачними та корисними продуктами. Розкриваємо секрети успішного вирощування печериць в домашніх умовах: від підготовки субстрату до збору врожаю

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Печерицю по праву можна назвати королем грибів. Хоч він і не є найсмачнішим грибом, зате вже точно найпоширенішим. А ще печериці можна легко вирощувати в домашніх умовах — хоч на грядці, хоч у погребі, хоч на балконі. Головне — дотримуватися інструкції та деяких важливих правил. Редактори GoToShop підготували для вас корисні поради та рекомендації, які допоможуть вам виростити печериці вдома.

Що вам знадобиться:

  • Грибниця (міцелій)

  • Субстрат

  • Ящики або контейнери для вирощування

  • Щільна плівка

Грибниця

Одна з найважливіших складових в успішному вирощуванні печериць — це хороша грибниця (міцелій). Її можна роздобути в місці зростання грибів, виростити самостійно з дорослих грибів або купити в магазині. Останній варіант найпростіший і найкращий — він не вимагає особливих навичок і знань, займає мало часу і коштує зовсім невеликих грошей. Тільки купувати міцелій потрібно у перевірених і надійних продавців, адже якщо він виявиться хворим, то доведеться викинути абсолютно все. Під час вибору грибниці також визначтеся з типом грибів: білі та кремові дають більший урожай, натомість коричневі більш стійкі до перепадів температур, зміни вологості та хвороб.

Також дізнайтеся про заморожування шампіньйонів: як їх правильно зберігати, щоб вони не втратили свої властивості.

Грибниця буває двох типів:

  • Зернова. Вона продається в пакетах і може зберігатися до півроку за температури від нуля до +4 °С. Така грибниця більш урожайна, її простіше вирощувати в домашніх умовах і вона краще підходить для новачків.

  • Компостна. Може зберігатися в банці до року, складніша у вирощуванні, потребує більших об'ємів ґрунту, зате більш стійка до різних умов вирощування і хвороб.

Субстрат

Для вирощування печериць потрібен багатий на білки та полісахариди субстрат. Його можна купити вже в готовому вигляді або приготувати самостійно із соломи та гною.

Вас також зацікавить:

Мариновані печериці по-корейськи: секрети пікантної закуски

Секрети чистки печериць: як зробити їх ще смачнішими

Як приготувати субстрат самостійно:

Для початку вам знадобиться ящик або спеціальний мішок для компосту, солома і гній (кінський, коров’ячий або курячий). Попередньо замочіть солому і залиште на кілька годин. Коли вона стане однакового темного кольору і гарячою, це означатиме, що запустився механізм гниття і солома готова для застосування.

Викладіть солому на дно компостного ящика або мішка, зверху покладіть шар гною в пропорції 1:1. Таким чином потрібно викласти 6-10 шарів, кожен з яких перемішати. На останній шар з гною викладіть деревну тирсу або папір, який добре вбирає воду, наприклад, паперові рушники або серветки (це допоможе підтримувати оптимальну вологість). Отриману суміш потрібно добре полити водою і накрити поліетиленовою плівкою. Залиште компост на 3-4 дні, періодично поливаючи водою.

На 3 або 4 день у компост слід додати добриво (сечовину і суперфосфат), добре все перемішати і залишити ще на кілька днів, по закінченні яких додати аміачну селітру або сульфат амонію і розчин з гіпсу і води (він нейтралізує зайвий натрій і добре збагатить субстрат, роблячи його ідеальним для вирощування печериць).

Як посадити печериці

Гриби можна вирощувати в різних контейнерах. Найкращими вважаються довгі дерев’яні ящики, але також підійдуть і пластикові контейнери або спеціальні агромішки. Викладіть готовий субстрат у контейнери, трохи ущільніть його і залиште на кілька днів «остигати» до потрібної температури. Спосіб посадки грибниці залежить від її типу. Наприклад, зернову грибницю потрібно просто розкидати по поверхні субстрату. А компостну потрібно розділити на шматочки і садити, зариваючи її в невеликі заглиблення. Після розміщення грибниці присипте її зверху тонким шаром субстрату і полийте невеликою кількістю води.

Як вирощувати печериці вдома

Печериці в підвалі або погребі

Якщо у вас є підвал або льох, то він чудово підійде для грибних грядок: є де розвернутися, є можливість провести обробку в разі чого, а також є можливість підтримувати режим температури і вологості. Врахуйте, що для печериць потрібно створити правильний мікроклімат: вологість — не нижче 75%, а температура близько +25 °С. А ось ступінь освітленості в цій справі значення не має.

Встановіть ящики для грибів на підлозі або спеціально обладнаних стелажах, розкладіть у них субстрат і посадіть грибниці. Обов’язково переконайтеся, що в приміщенні стоїть оптимальна температура, висока вологість і хороша циркуляція повітря, але без протягів.

Якщо все було зроблено правильно, то вже через 1-2 тижні на поверхні ваших грядок з’являться грибні нитки — присипте їх тонким шаром субстрату, знизьте температуру повітря до 15-18°С і чекайте на врожай. У середньому на дозрівання печериць потрібно від одного до трьох місяців, залежно від сорту та умов.

Печериці на балконі або лоджії

Вирощувати печериці можна і на балконі, для цього він має бути нежитловим, заскленим і теплим, щоб у ньому можна було контролювати температуру і вологість, а в разі потреби обробляти від хвороб.

Встановіть на балконі або лоджії ящики з посадженими грибницями. Забезпечте вентиляцію, обігрів, а також прилади для зволоження повітря або просто відкриті ємності з водою. Коли гриби почнуть проростати, знизьте температуру до 15-18°С, регулярно поливайте (пам’ятайте, що сильно заливати грибницю не варто, але земля завжди має бути вологою) і чекайте врожаю.

До речі, в магазинах можна купити і вже готові ящики з необхідним субстратом і посадженою грибницею.Вам залишиться тільки поставити її в правильне місце і регулярно поливати.

Як збирати печериці

Коли гриби виростуть, то прийде час їх збирати. Не варто різати гриби ножем — печериці потрібно просто викручувати разом з ніжкою, але не виривати з корінням різкими рухами. Так ви не пошкодите коріння і зможете збирати врожай у кілька етапів. Не ризикуйте своїм здоров’ям і навчіться швидко розпізнавати зіпсовані печериці за простими ознаками!

Зазвичай печериці виростають у кілька хвиль, найурожайнішими вважаються другі та треті.Після того, як ви викрутите печерицю, то ямку, що утворилася, слід засипати субстратом, це допоможе добре вирости іншим грибам.

Після того, як буде зібрано останній урожай печериць, потрібно буде видалити субстрат і добре промити й обробити як сам контейнер, так і все приміщення, де росли гриби.Відпрацьований субстрат можна використовувати як добриво для рослин, але ось повторно садити в ньому печериці вже не можна. Раніше ми розповідали, як правильно зберігати свіжі гриби, щоб вони якомога довше залишалися смачними та безпечними для вживання.

Читати статті на тему

2024.12.18 15:30
Рекомендації

Водянистий йогурт: чи варто хвилюватися та як використати сироватку з користю

Чому на поверхні йогурту іноді з’являється шар прозорої рідини — сироватки? Розглядаємо причини цього явища, відомого як синерезис, та пропонуємо способи використання сироватки в кулінарії
2024.12.18 14:26
Рекомендації

Насіння кропу: користь і шкода

Детально роглядаємо насіння кропу — цінний природний продукт, що здавна використовується в народній медицині. Дізнайтеся про корисні властивості насіння кропу для здоров’я, а також про можливі протипоказання та способи його вживання
2024.12.18 11:15
Рекомендації

Як розділити апельсин на філе: простий спосіб очищення

Апельсинові часточки без гірких плівок — це не тільки естетично, але й смачно, адже вони ідеально підходять для салатів, десертів та інших страв. Поділимося простими та ефективними способами, як легко та швидко розділити апельсин на чисте філе
2024.12.17 17:00
Рекомендації

Топ-5 найпопулярніших спецій для імбирних пряників

Імбирні пряники — це не просто смаколики, а символ зимових свят, тепла та затишку. Секрет їхнього неповторного аромату криється у вдало підібраних спеціях, і в цій статті ми розглянемо топ-5 найпопулярніших з них, які створять справжню зимову казку на вашій кухні
2024.12.17 16:03
Рекомендації

Глутамат натрію: чи безпечно вживати їжу з цією добавкою

Глутамат натрію — підсилювач смаку, оточений міфами та суперечками: від звинувачень у спричиненні головного болю до заяв про його повну безпечність. Чи справді ця добавка така небезпечна, або ж ми стали жертвами чергової харчової страшилки?