Обрати альтернативу коровʼячому: яка користь чи шкода від рослинного молока

У період посту попит на рослинне молоко особливо великий. Розповідаємо, які переваги та недоліки воно має

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Останнім часом все більше людей відмовляється від коров’ячого молока. Від нього нібито і зайва вага, і погане самопочуття, і ризики онкологічних захворювань. Тому рослинне молоко — з сої, вівса, мигдалю, кокосу стало дуже популярним.

Люди обирають його з різних причин: через несприйнятливість до молочних продуктів (лактози), деякі вважають його кориснішим і менш калорійним, ніж коров’яче. Хтось переходить через веганський спосіб життя, а деякі роблять це тимчасово, наприклад, під час релігійних постів.

Редактори GoToShop розкажуть, з чого складається рослинне молоко, чи насправді воно таке корисне, і чи можна ним замінити коровʼяче.

Що таке «рослинне молоко»

Загалом рослинне молоко в справжньому розумінні — не молоко. Це напій, зроблений з екстракту з насіння, горіхів, проростків або злаків. Спочатку ці інгредієнти подрібнюють і змішують з водою у певних пропорціях, щоб отримати бажану консистенцію. Потім масу відтискають і проціджують, щоб отримати кінцевий продукт.

Які найпопулярніші види продукції рослинного походження

Кокосове

Кокосове молоко вважається найкориснішим завдяки речовинам, які допомагають розщеплювати і виводити жир з організму. Тому воно добре підходить для дієтичного харчування. Воно особливо корисне для тих, хто практикує «кетодієту», де багато корисних жирів, але мало вуглеводів і білків.

Соєве

Соєве молоко — є гідною заміною коров’ячому. У своєму складі воно містить білок, але це рослинний протеїн, він неповноцінний і в ньому немає всіх незамінних амінокислот. Натомість соєве молоко містить фітоестрогени. З одного боку, вони корисні для зниження холестерину, а з іншого може бути шкідливим для людей зі зниженим метаболізмом естрогенів. 

У такому разі регулярне вживання соєвих продуктів може привести до утворення фібром і міом. Також соя категорично заборонена алергікам.

Мигдальне

Мигдалеве молоко приємне на смак та є джерелом антиоксидантів: вітаміну Е і рослинного протеїну. Проте на цьому усі корисні властивості мигдалевого молока закінчуються.

У своєму складі продукт містить жирні кислоти Омега-6, які і так у великій кількості надходять в наш організм. Перенасичення цими компонентами призводить до різних запалень та хвороб.

Рисове

Рисове молоко підходить для людей з непереносимістю глютену. Воно безпечне для діабетиків, алергіків та людей із захворюваннями центральної нервової системи.

Вівсяне

Вівсяне молоко багате на білок, містить бета-глюкан, що живить мікрофлору кишківника і підтримує відчуття ситості. Але воно може бути несмачним і містить додаткові інгредієнти, які не завжди корисні.

Недоліки рослинного молока

  • Рослинні напої не можуть повністю замінити коров’яче молоко, тому що в них немає тваринного білка, який містить розчинні форми кальцію, що легко засвоюються організмом.

  • Деякі види рослинних аналогів молока в кілька разів жирніші за традиційне. Якщо коров’яче молоко найчастіше має 2,6 або 3,5% жирності, то кокосовий напій має жирність 24%.

  • Горіхи — один із найсильніших алергенів, тому споживання напоїв із них може викликати харчову непереносність.

  • До рослинного молока можуть додавати різні рослинні олії, які не завжди корисні.

  • У складі зустрічаються найрізноманітніші харчові добавки, зокрема консерванти, стабілізатори та емульгатори. А виробники дуже часто додають цукор. У такому разі вся користь рослинного молока зводиться нанівець, бо це вже десертний продукт, споживання якого призводить до надмірної маси тіла та порушення вуглеводного обміну.

Чи можна повністю виключити коров’яче молоко з раціону

На це питання немає чіткої відповіді. Рослинні продукти зазвичай мають менше жиру, але багато корисних поживних речовин, які можна отримати з інших джерел.

Коров’яче молоко містить казеїн, який може викликати алергію, а також лактозу, яка все частіше спричиняє непереносимість. Інсуліноподібний фактор росту, який міститься в коров’ячому молоці, може бути причиною онкологічних захворювань, що є важливим аргументом «проти».

Вибір їжі — це особисте рішення. Одні люди можуть відчувати себе чудово, споживаючи коров’яче молоко протягом усього життя, тоді як інші можуть мати проблеми з рослинними замінниками.

Наприклад, горіхове молоко може бути недоречним для людей із зайвою вагою та певними запальними захворюваннями.

Якщо ви дотримуєтеся посту або вирішили все ж надати перевагу напою без наявності тваринного білка, то радимо зробити свою покупку вигідною та заздалегідь ознайомитися з акціями на рослинне молоко.

Читати статті на тему

2024.11.25 17:31
Як обирати продукти

Гарбуз — джерело вітамінів: обираємо найкорисніші сорти

Світ гарбузів надзвичайно різноманітний: від солодких мускатних до великоплідних атлантичних. Сьогодні ми розглянемо найпопулярніші сорти, їхні особливості та кулінарне застосування
2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати