Останнім часом все більше людей відмовляється від коров’ячого молока. Від нього нібито і зайва вага, і погане самопочуття, і ризики онкологічних захворювань. Тому рослинне молоко — з сої, вівса, мигдалю, кокосу стало дуже популярним.
Люди обирають його з різних причин: через несприйнятливість до молочних продуктів (лактози), деякі вважають його кориснішим і менш калорійним, ніж коров’яче. Хтось переходить через веганський спосіб життя, а деякі роблять це тимчасово, наприклад, під час релігійних постів.
Редактори GoToShop розкажуть, з чого складається рослинне молоко, чи насправді воно таке корисне, і чи можна ним замінити коровʼяче.
Що таке «рослинне молоко»
Загалом рослинне молоко в справжньому розумінні — не молоко. Це напій, зроблений з екстракту з насіння, горіхів, проростків або злаків. Спочатку ці інгредієнти подрібнюють і змішують з водою у певних пропорціях, щоб отримати бажану консистенцію. Потім масу відтискають і проціджують, щоб отримати кінцевий продукт.
Які найпопулярніші види продукції рослинного походження
Кокосове
Кокосове молоко вважається найкориснішим завдяки речовинам, які допомагають розщеплювати і виводити жир з організму. Тому воно добре підходить для дієтичного харчування. Воно особливо корисне для тих, хто практикує «кетодієту», де багато корисних жирів, але мало вуглеводів і білків.
Соєве
Соєве молоко — є гідною заміною коров’ячому. У своєму складі воно містить білок, але це рослинний протеїн, він неповноцінний і в ньому немає всіх незамінних амінокислот. Натомість соєве молоко містить фітоестрогени. З одного боку, вони корисні для зниження холестерину, а з іншого може бути шкідливим для людей зі зниженим метаболізмом естрогенів.
У такому разі регулярне вживання соєвих продуктів може привести до утворення фібром і міом. Також соя категорично заборонена алергікам.
Мигдальне
Мигдалеве молоко приємне на смак та є джерелом антиоксидантів: вітаміну Е і рослинного протеїну. Проте на цьому усі корисні властивості мигдалевого молока закінчуються.
У своєму складі продукт містить жирні кислоти Омега-6, які і так у великій кількості надходять в наш організм. Перенасичення цими компонентами призводить до різних запалень та хвороб.
Рисове
Рисове молоко підходить для людей з непереносимістю глютену. Воно безпечне для діабетиків, алергіків та людей із захворюваннями центральної нервової системи.
Вівсяне
Вівсяне молоко багате на білок, містить бета-глюкан, що живить мікрофлору кишківника і підтримує відчуття ситості. Але воно може бути несмачним і містить додаткові інгредієнти, які не завжди корисні.
Недоліки рослинного молока
Рослинні напої не можуть повністю замінити коров’яче молоко, тому що в них немає тваринного білка, який містить розчинні форми кальцію, що легко засвоюються організмом.
Деякі види рослинних аналогів молока в кілька разів жирніші за традиційне. Якщо коров’яче молоко найчастіше має 2,6 або 3,5% жирності, то кокосовий напій має жирність 24%.
Горіхи — один із найсильніших алергенів, тому споживання напоїв із них може викликати харчову непереносність.
До рослинного молока можуть додавати різні рослинні олії, які не завжди корисні.
У складі зустрічаються найрізноманітніші харчові добавки, зокрема консерванти, стабілізатори та емульгатори. А виробники дуже часто додають цукор. У такому разі вся користь рослинного молока зводиться нанівець, бо це вже десертний продукт, споживання якого призводить до надмірної маси тіла та порушення вуглеводного обміну.
Чи можна повністю виключити коров’яче молоко з раціону
На це питання немає чіткої відповіді. Рослинні продукти зазвичай мають менше жиру, але багато корисних поживних речовин, які можна отримати з інших джерел.
Коров’яче молоко містить казеїн, який може викликати алергію, а також лактозу, яка все частіше спричиняє непереносимість. Інсуліноподібний фактор росту, який міститься в коров’ячому молоці, може бути причиною онкологічних захворювань, що є важливим аргументом «проти».
Вибір їжі — це особисте рішення. Одні люди можуть відчувати себе чудово, споживаючи коров’яче молоко протягом усього життя, тоді як інші можуть мати проблеми з рослинними замінниками.
Наприклад, горіхове молоко може бути недоречним для людей із зайвою вагою та певними запальними захворюваннями.
Якщо ви дотримуєтеся посту або вирішили все ж надати перевагу напою без наявності тваринного білка, то радимо зробити свою покупку вигідною та заздалегідь ознайомитися з акціями на рослинне молоко.