Як приготувати домашній смачний майонез: 3 найкращі рецепти

Полюбляєте майонезні салати, але не довіряєте магазинному соусу? Розповідаємо три рецепти домашнього майонезу, який стане корисною альтернативою купленому

GoToShop Team

команда сайту GoToShop

Домашній майонез завжди смачніший і корисніший, ніж покупний, у який виробники люблять додавати консерванти та інші не дуже натуральні добавки. З домашнім майонезом все простіше — прості продукти, простий рецепт і трохи часу на приготування. Редактори GoToShop спеціально підготували для вас три найкращі рецепти, завдяки яким ви без зусиль зможете приготувати домашній смачний майонез. Читайте, вибирайте і насолоджуйтеся!

Рецепт 1: Класичний майонез

Інгредієнти:

  • 2 яєчних жовтки

  • 1 чайна ложка гірчиці

  • 1 чайна ложка цукру

  • 1 чайна ложка солі

  • 1 столова ложка лимонного соку або оцту

  • 1 ½ чашки рослинної олії

Приготування:

У глибокій мисці або каструлі з'єднайте жовтки, гірчицю, цукор, сіль і лимонний сік або оцет.

Збивайте цю масу міксером на низькій швидкості, поступово додаючи до неї тонкою цівкою рослинну олію. Продовжуйте збивати доти, доки майонез не загусне і набуде однорідної та кремоподібної консистенції.

Тепер спробуйте майонез на смак і за бажання додайте більше солі або лимонного соку для балансу смаку.

Рецепт 2: Майонез без яєць

Інгредієнти:

  • 150 мл молока будь-якої жирності

  • 300 мл рослинної олії

  • 2-3 чайні ложки гірчиці

  • 2 столові ложки лимонного соку

  • ½ чайної ложки солі

Приготування:

У високу посудину влийте молоко і рослинну олію. Збийте суміш занурювальним блендером протягом декількох секунд або міксером до отримання густої маси.

Додайте гірчицю, лимонний сік і сіль та збийте соус ще раз, щоб вийшла однорідна консистенція.

Рецепт 3: Майонез із часником і травами

Інгредієнти:

  • 2 яєчних жовтки

  • 1 чайна ложка гірчиці

  • 1 чайна ложка цукру

  • 1 чайна ложка солі

  • 1 столова ложка лимонного соку або оцту

  • 1 ½ чашки рослинної олії

  • 2-3 зубчики часнику

  • 2 столові ложки свіжих трав (петрушка, кріп, базилік та ін.)

Приготування:

Як і в попередньому випадку, змішайте основні інгредієнти (жовток, гірчицю, цукор, сіль і лимонний сік) у мисці та збивайте міксером на невеликій швидкості, поступово додаючи рослинну олію до отримання однорідної та густої консистенції.

До отриманого соусу додайте подрібнений часник і дрібно нарізані свіжі трави, і добре перемішайте.

Спробуйте майонез і, за необхідності, скорегуйте смак сіллю або лимонним соком.

Корисні поради щодо приготування домашнього майонезу

Перед приготуванням майонезу заздалегідь дістаньте інгредієнти з холодильника. Усі вони мають бути кімнатної температури.

Не лякайтеся кольору. Майонез, приготований із магазинних яєць, вийде світлим, а якщо яйця будуть домашні — то колір соусу буде жовтим.

Домашній майонез найкраще готувати на соняшниковій олії або звичайній оливковій (також можна з'єднати їх у рівних пропорціях). Не використовуйте для приготування майонезу оливкову олію екстра-класу (Extra virgin) — вона додасть соусу гіркого присмаку.

Якщо під час збивання маса не загусає, то додайте до неї трохи більше рослинної олії. А якщо майонез, навпаки, вийшов занадто густим, то його можна розбавити теплою водою.

Пам’ятайте, що готовий домашній майонез потрібно зберігати в холодильнику в щільно закритій ємності не більше 4-5 днів. І який би рецепт ви не обрали, ви завжди можете експериментувати зі смаками, додаючи або прибираючи інгредієнти на ваш смак. А дізнатися ціни на інгредієнти для домашнього майонезу ви можете за допомогою сервісу GoToShop.

Читати статті на тему

2024.11.25 13:33
Рекомендації

За і проти: що варто знати про безглютенову дієту

Все більше людей обирають безглютенову дієту, проте мало хто усвідомлює її потенційні недоліки. Хоча така дієта є життєво необхідною для хворих на целіакію, для здорових людей вона може мати як позитивні, так і негативні наслідки
2024.11.25 11:33
Рекомендації

Смачно та безпечно: яке печиво можна їсти при цукровому діабеті

Дізнайтеся, які види печива можуть вживати люди з цукровим діабетом без шкоди для здоров’я. Розглядаємо, на які компоненти варто звертати увагу при виборі печива та як приготувати безпечний десерт в домашніх умовах
2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше