Чи дійсно потрібно їсти овочі перед вуглеводами

Розпочніть свою трапезу з овочів, щоб відчути ситість довше, контролювати рівень цукру в крові та скинути зайву вагу

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Існує популярна думка, що для покращення здоров’я важливо не лише те, що ви їсте, але й в якій послідовності. Деякі рекомендують починати їжу з овочів, потім переходити до білків і жирів, і лише потім вживати вуглеводи.

Переваги для людей з діабетом

Дослідження показують, що така послідовність може значно знизити коливання рівня цукру в крові, що, в свою чергу, може зменшити відчуття голоду, втому і ризики для здоров’я, включно з діабетом 2 типу.

Що кажуть експерти

Доктор Альпана Шукла з Weill Cornell Medicine в Нью-Йорку стверджує, що для людей з діабетом 2 типу або переддіабетом важливо вживати овочі та білки на початку прийому їжі.

Деякі дослідження показують, що для людей з діабетом 2 типу даний метод може бути порівнянний з деякими ліками.

Переваги для людей без діабету

Для здорових людей, як правило, немає необхідності так суворо контролювати порядок вживання їжі. Проте уповільнення травлення за рахунок вживання білків, жирів і клітковини може допомогти продовжити відчуття ситості. Це може бути корисно для тих, хто намагається контролювати вагу.

Важливі моменти

Послідовність приймання їжі — це лише одна зі стратегій здорового харчування. Її слід розглядати як частину загального підходу до здорового способу життя.

Що ще можна зробити:

  • їсти збалансовану дієту, багату на овочі, фрукти, цільнозернові продукти, білки та здорові жири

  • регулярно займатися спортом

  • підтримувати здорову вагу

  • дотримуватися режиму сну

  • контролювати рівень цукру в крові

Вживання овочів перед вуглеводами може мати певні переваги для людей з діабетом 2 типу або переддіабетом. Для здорових людей це не є таким важливим, але може допомогти контролювати вагу.

Придбати усі необхідні продукти за вигідною ціною допоможе сервіс порівняння цін GoToShop.

Читати статті на тему

2024.11.27 14:27
Рекомендації

Зберігаємо смак і текстуру: як правильно заморожувати та розморожувати десерти

Хочете зберегти смак улюбленого десерту надовго? Дізнайтеся, як правильно заморозити та розморозити свої ласощі, щоб вони не втратили ні краплі своєї чарівності
2024.11.27 13:38
Рекомендації

Небезпечні інгредієнти: з яких грибів не можна варити суп

Багато хто навіть не здогадується, що деякі їстівні гриби можуть таїти в собі небезпеку і перетворити улюблену страву на причину отруєння. Розповідаємо, які гриби категорично не підходять для приготування супів і чому
2024.11.27 12:30
Рекомендації

Як швидко почистити креветки без зайвої мороки

Чищення креветок — мистецтво, яке можна засвоїти за лічені хвилини. Відкрийте для себе прості та ефективні способи, як очистити креветки без зайвих зусиль та отримати ідеальний результат
2024.11.27 11:30
Рекомендації

Куркума для фігури: чи можна схуднути за допомогою цієї спеції

Ця спеція стала справжнім трендом серед тих, хто прагне схуднути. Але чи виправдовує вона свою репутацію? Розкриваємо всі секрети куркуми та її вплив на фігуру
2024.11.26 17:31
Рекомендації

Здоров’я в кожній краплі: як легко приготувати кокосове молоко вдома

Приготувати кокосове молоко самостійно простіше, ніж ви думаєте! Розповімо покроково, як це зробити, а також поділимося корисними порадами та рецептами