Нове дослідження показало, що люди середнього віку, які вживають багато білка з рослинних джерел, мають значно більше шансів на здорове старіння. GoToShop.ua інформує про це, грунтуючись на публікації дієтолога Олега Швеця в Facebook.
Вплив білкової їжі на старіння
Вчені проаналізували дані майже 50 000 жінок і виявили, що заміна тваринного або молочного білка, вуглеводів або жиру рослинним білком на 3% енергетичного еквівалента призводило до:
збільшення шансів на здорове старіння на 1,22-1,58.
Збільшення шансів на відсутність обмежень фізичної функції на 20%-60%.
збільшення шансів на хороший психічний стан.
«Їжа з високим вмістом білка, особливо рослинні продукти, для людей середнього віку сприяє кращим шансам на здорове старіння із кращим фізичним та психологічним здоров’ям у старшому віці, що більш достовірно визначається у літніх жінок», — пише дієтолог Олег Швець.
Інше дослідження, проведене в Іспанії, підтвердило ці результати. Воно показало, що люди, які вживали більше рослинного білка, мали більше шансів на здорове старіння, що визначалося за показниками:
функціональні порушення
самооцінка здоров’я/життєздатності
психічне здоров’я
використання медичних послуг
Навпаки, споживання тваринного білка в середньому та зрілому віці було пов’язане з підвищеним ризиком передчасної смерті від серцево-судинних захворювань.
Переваги рослинного білка:
необхідний для формування та підтримки кісток і м’язів
знижує рівень «поганого» холестерину
нормалізує артеріальний тиск
покращує чутливість до інсуліну
знижує рівень прозапальних маркерів
містить корисну для здоров’я розчинну та нерозчинну клітковину
містить антиоксиданти, протизапальні поліфеноли та інші фітохімічні речовини
Інші переваги білкової їжі для організму
1. Збереження м’язової маси
З віком м’язова маса природним чином зменшується. Адекватне споживання білка, особливо з рослинних джерел, може допомогти уповільнити цей процес.
2. Зміцнення кісток
Білок необхідний для здоров’я кісток. Його дефіцит може призвести до розвитку остеопорозу.
3. Підтримка імунної системи
Білок необхідний для виробництва антитіл та інших імунних клітин. Його достатнє споживання може допомогти організму боротися з інфекціями.
4. Підтримка когнітивних функцій
Деякі дослідження показують, що білок може допомогти зберегти когнітивні функції та запобігти розвитку деменції.
5. Зниження ризику хронічних захворювань
Споживання білка, особливо з рослинних джерел, пов’язане з нижчим ризиком хронічних захворювань, таких як: ішемічна хвороба серця, інсульт, цукровий діабет 2 типу, деякі види раку
Рекомендації щодо споживання білка
«Людям середнього віку варто дотримуватися або навіть трохи перевищувати рекомендовану дієтичну норму білка в 0,8 г/кг на день і зробити рослинний білок суттєвим компонентом у щоденному споживанні білка», — пише Олег Швець.
Збільшити споживання рослинного білка можна, додавши до раціону квасолю, горох, сочевицю, тофу, цільнозернові продукти, горіхи та насіння. А придбати усе необхідне за привабливими цінами допоможе сервіс порівняння цін GoToShop!