Великдень 2024 православні віряни в Україні відзначатимуть 5 травня. До дати залишилось не так багато часу, тому господині вже починають продумувати святкове меню. Редактори сайту GoToShop спільно з командою гастрономічного порталу SHUBA підготували для вас великоднє меню з найпоширеніших страв та розрахували його вартість.
Розпочнемо з того, без чого не обходиться жоден Великдень — паски. А саме з олександрівської нічної паски, яка ідеально підійде особливо якщо ви печете паску вперше.
Ця паска настільки проста у приготуванні, наскільки смачна. Вона виходить практично у всіх і потішить домашніх неперевершеним смаком. Особливість цієї паски в тому, що тісто замішується звечора, а вироби випікаються зранку. Також для її приготування використовують пряжене молоко, багато жовтків (для кольору) й цукру (для солодкості).
У середньому олександрівська паска обійдеться у 219,41 грн.
Вартість олександрівської нічної паски у супермаркетах Києва:
Сільпо — 207,12 грн
Ашан — 209,99 грн
АТБ — 218,59 грн
Фора — 224,78 грн
Novus — 236,56 грн
Інгредієнти:
Для опари:
Молоко пряжене 250 мл
Цукор 100 г
Дріжджі пресовані 35 г
Жовтки курячі 3 шт.
Яйця курячі 2 шт.
Масло вершкове 82% 250 г
Для тіста:
Цукор 150 г
Цукор ванільний 20 г
Апельсин, цедра 2 ст. л.
Сіль 0.5 ч. л.
Борошно пшеничне 700 г
Куркума 0.5 ч. л.
Для наповнення:
Родзинки 100 г
Цукор 50 г
Вода 50 мл
Коньяк 1 ст. л.
Приготування:
Розпочинайте приготування цієї паски звечора, за 10-12 годин до основного замісу. А вже зранку будете замішувати тісто.
Приготуйте звечора опару. До пряженого молока (можна звичайного) додайте цукор, дріжджі й перемішайте все вінчиком до однорідної маси.
У чашу міксера викладіть 3 жовтки, 2 яйця і масло кімнатної температури, нарізане шматочками. Збивайте все разом приблизно 5 хвилин.
Перекладіть масляно-яєчну масу у дріжджову суміш і перемішайте. Накрийте посуд харчовою плівкою й залиште за кімнатної температури на 10-12 годин.
Також з вечора підготуйте родзинки. Промийте їх і залийте водою із цукром та проваріть 1 хвилину. Охолодіть до кімнатної температури, влийте коньяк (ром), перемішайте й залиште до ранку.
Відкрийте зранку приготовлену опару й перемішайте ложкою. В окрему миску насипте цукор, ванільний цукор, цедру апельсина й розітріть ложкою до однорідності.
Додайте до опари сіль, апельсиновий цукор, куркуму й перемішайте до їх розчинення. Поступово починайте вмішувати борошно, добре перемішуючи після кожного додавання. Наприкінці вимішайте тісто міксером з насадкою гаком впродовж 10 хвилин або вимішуйте руками, поки тісто не почне відставати від стінок посуду.
Родзинки через сито відцідіть і вмішайте їх у тісто. Накрийте миску з тістом рушником і поставте в тепле місце на 2 години.
Потім тісто обімніть, відщипуйте від нього шматочки і формуйте з них кульки. Викладайте їх у форми для випікання, щоб вони заповнили не більше третини об’єму. Накрийте рушником і залиште ще на 1 годину.
Змастіть паски жовтком, змішаним з 1 ст. л. молока, й помістіть у розігріту до 180°C духовку на 35-45 хвилин, залежно від розміру паски.
Щоб обрати інгредієнти до ваших великодніх страв за вигідними цінами, скористайтеся сервісом від GoToShop.