Для тривалого зберігання: як правильно заморозити тісто

Щоб тісто можна було використати згодом, його потрібно правильно зберегти. Найкраще для цього підійде заморожування

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Приготування тіста для улюблених пирогів чи піци — зазвичай не надто швидкий процес, тому тісто можна готувати заздалегідь, а потім заморозити його, дістаючи з морозилки за потреби. Як це правильно зробити, розібрався GoToShop.

1. Приготуйте тісто. Спочатку приготуйте тісто, як зазвичай. При цьому для заморозки дріжджового тіста радять додавати більше дріжджів, ніж зазвичай: наприклад, замість 5-7 грамів візьміть 8-12.

2. Дайте піднятися тісту лише один раз. Після цього дайте йому трохи відпочити, розділіть на шматочки необхідної форми та розміру.

3. Упаковка. Обгорніть тісто герметично у плівку для заморожування або в спеціальний пакет. Простежте за тим, щоб не залишилось повітря — це допоможе запобігти окисленню та утворенню льоду.

4. Позначення. Позначте пакет чи контейнер із тістом з датою заморожування, щоб потім знати, скільки часу він перебуває в морозилці.

5. Зберігання. Пам’ятайте, що тісто і в морозилці буде підніматися та рости в обʼємі — враховуйте це, складаючи шматочки тіста в морозильну камеру.

Також пам’ятайте, що оптимальний термін зберігання замороженого тіста — не більше 4 місяців. При цьому не радимо заморожувати тісто повторно — так воно втратить смак та корисні властивості. Важливо заморожувати його при температурі -18°C або нижче.

6. Розморожування. Щоб розморозити тісто, перемістіть його з морозилки в холодильник і залиште там на кілька годин або й на всю ніч. Потім ви можете використовувати його, як зазвичай.

Не розморожуйте тісто одразу за кімнатної температури, оскільки це може призвести до втрати текстури і смаку. Щоб приготування вашого тіста не влетіло у копієчку, радимо ознайомитися з актуальними акціями на борошно.

Читати статті на тему

2024.11.25 12:28
Як зберігати продукти

Петрушка на зиму: прості способи заготівлі

Мрієте про свіжу зелень у кожній страві навіть взимку? Розповімо про найефективніші способи заготівлі петрушки, які здивують вас своєю простотою та результатом
2024.11.25 10:29
Як зберігати продукти

Медовий десерт з хурми: вітамінний заряд на зиму

Хурма — сонячний подарунок осені. Дізнайтеся, як перетворити цей фрукт на смачне і корисне варення, яке стане чудовим доповненням до вашого зимового столу
2024.11.22 10:29
Як зберігати продукти

Зберігаємо квасолю правильно: від збору до посіву

Хочете зберегти смачну та поживну квасолю до наступного врожаю? Розповідаємо про всі тонкощі підготовки та зберігання квасолі на насіння, щоб ви могли насолоджуватися власноруч вирощеними овочами наступного року
2024.11.21 12:33
Як зберігати продукти

Як правильно заморожувати горіхи: зберігаємо корисні властивості та смак

Дізнайтеся, як правильно заморозити горіхи, щоб зберегти їх смак і аромат на тривалий період. Команда GoToShop поділиться простими порадами та рекомендаціями, які допоможуть вам у цьому
2024.11.21 11:37
Як зберігати продукти

Врятувати їжу: як зберегти продукти у холодильнику без світла

Розповідаємо, як зберегти продукти свіжими в холодильнику під час відключень світла, використовуючи прості поради, лайфхаки та нестандартні методи