Для тривалого зберігання: як правильно заморозити тісто

Щоб тісто можна було використати згодом, його потрібно правильно зберегти. Найкраще для цього підійде заморожування

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Приготування тіста для улюблених пирогів чи піци — зазвичай не надто швидкий процес, тому тісто можна готувати заздалегідь, а потім заморозити його, дістаючи з морозилки за потреби. Як це правильно зробити, розібрався GoToShop.

1. Приготуйте тісто. Спочатку приготуйте тісто, як зазвичай. При цьому для заморозки дріжджового тіста радять додавати більше дріжджів, ніж зазвичай: наприклад, замість 5-7 грамів візьміть 8-12.

2. Дайте піднятися тісту лише один раз. Після цього дайте йому трохи відпочити, розділіть на шматочки необхідної форми та розміру.

3. Упаковка. Обгорніть тісто герметично у плівку для заморожування або в спеціальний пакет. Простежте за тим, щоб не залишилось повітря — це допоможе запобігти окисленню та утворенню льоду.

4. Позначення. Позначте пакет чи контейнер із тістом з датою заморожування, щоб потім знати, скільки часу він перебуває в морозилці.

5. Зберігання. Пам’ятайте, що тісто і в морозилці буде підніматися та рости в обʼємі — враховуйте це, складаючи шматочки тіста в морозильну камеру.

Також пам’ятайте, що оптимальний термін зберігання замороженого тіста — не більше 4 місяців. При цьому не радимо заморожувати тісто повторно — так воно втратить смак та корисні властивості. Важливо заморожувати його при температурі -18°C або нижче.

6. Розморожування. Щоб розморозити тісто, перемістіть його з морозилки в холодильник і залиште там на кілька годин або й на всю ніч. Потім ви можете використовувати його, як зазвичай.

Не розморожуйте тісто одразу за кімнатної температури, оскільки це може призвести до втрати текстури і смаку. Щоб приготування вашого тіста не влетіло у копієчку, радимо ознайомитися з актуальними акціями на борошно.

Читати статті на тему

2024.09.06 16:27
Як зберігати продукти

Квашені яблука на зиму: смачна та корисна заготівля

Квашені яблука — справжнє джерело вітамінів та пробіотиків. Дізнайтеся більше про користь квашених яблук, секрети їх приготування та різноманітні способи використання в кулінарії
2024.09.06 15:25
Як зберігати продукти

Солимо гриби на зиму: українські традиції збереження смаку

Соління грибів — давня українська традиція. Розповімо про найпопулярніші способи засолювання грибів, секрети смачних маринадів та як правильно зберігати грибні заготовки
2024.09.06 14:31
Як зберігати продукти

Смачна ікра з баклажанів: заготовка для всієї родини

Ікра з баклажанів — це не лише смачна закуска, а й джерело вітамінів і мінералів. Ми поділимося простим рецептом і розповімо, чому варто включити її до свого зимового меню
2024.09.06 10:22
Як зберігати продукти

Готуємо варення з гарбуза: солодкий рецепт для осіннього настрою

Осінній гарбуз — справжній подарунок природи. З нього можна приготувати безліч смачних страв, але особливе місце займає саме варення. Ділимося простим рецептом, який дозволить вам насолоджуватись солодким смаком осені протягом всієї зими
2024.09.05 16:26
Як зберігати продукти

Кетчуп на зиму: смачний, домашній і без зайвих клопотів

Бажаєте порадувати себе та близьких смачним і натуральним продуктом? Цей рецепт домашнього кетчупу допоможе вам приготувати ароматний соус на зиму без зайвих клопотів