Кульбаба на тарілці: чим корисна рослина та як правильно споживати її

Корисні властивості кульбаби значно більші, аніж думали насправді. Розповімо, кому потрібно вживати кульбабу та що з неї приготувати

Кульбаба на тарілці: чим корисна рослина та як правильно споживати її
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Після холодної безколірної зими на узбіччях доріг та у парках у молодій траві з'явилися жовто-помаранчеві кульбабки. Відразу піднімається настрій і ми щасливо посміхаємося.

Та чи знаєте ви, що кульбаба — це не лише яскрава квітнева квітка, вона є їстівною від коренів і до квітів, а її лікувальні властивості і користь відомі з давніх-давен. Недаремно цю багаторічну рослину називають кульбабою лікарською.

В зелені кульбаби міститься чимала кількість вітамінів, зокрема вітамін А, К, С, Е та деякі групи вітамінів В, а також мінералів, кальцію, заліза, магнію. Її можна споживати в сирому вигляді або приготовлену. Корінь зазвичай сушать, щоб потім додавати до чаю або споживати цілим.

Редактори GoToShop розкажуть, чим корисна кульбаба, та як вживати лікарську рослину, щоб подолати або запобігати різноманітним хворобам.

Лікувальні властивості кульбаби

У цій чудовій рослині міститься безліч корисних речовин: інулін, холін, каротин, токоферол, кальцій, магній, калій, марганець, залізо, незамінні жирні кислоти, вітаміни A, C та групи B.

Завдяки такому складу кульбаба може:

  • боротися з весняним авітамінозом;

  • виводити з людського організму токсини;

  • стимулювати виділення жовчі, руйнувати каміння в жовчному міхурі;

  • попереджати діабет та ожиріння;

  • стимулювати діяльність серцево-судинної системи;

  • очищувати кров і знижувати рівень холестерину.

Лікування шкіри: сушений корінь кульбаби можна використовувати для лікування різних проблем шкіри — екзема, вугрі, фурункули та інші. Його можна розмелювати та змішувати з водою, щоб створити пасту, яку потім наносять на проблемні ділянки шкіри як заспокійливу маску. Це допомагає зменшити запалення і прискорити зцілення.

Сечогінний ефект: кульбаба має властивості, що сприяють збільшенню сечовипускання, що може бути корисним для людей з високим кров’яним тиском, проблемами з печінкою, нирками та серцем. Завдяки сечогінним властивостям, цю рослину можна використовувати для лікування затримки води в організмі, передменструального здуття і переддіабетного стану.

Профілактика раку шкіри: екстракт кульбаби може захищати шкіру від ультрафіолетового випромінювання та допоможе запобігти раковим ураженням. Проте, варто бути обережним і не застосовувати його для дітей, оскільки може викликати контактний дерматит.

Очищення печінки: кульбаба може використовуватися для тонізації та очищення печінки. Вона також допомагає захистити печінку від стресу та токсинів. Дослідження показали, що вона може захищати тканини печінки від токсичного впливу речовин, таких як парацетамол.

Антидіабетичні властивості та контроль рівня цукру в крові: кульбаба містить інсулін, який допомагає збільшити здорові бактерії у шлунково-кишковому тракті, що корисно при діабеті. Ці рослини завдяки хлорогеновій та цикорієвій кислоті, які є в складі, підвищують вироблення інсуліну та сприяють всмоктуванню глюкози в м’язову тканину.

Знижує рівень холестерину: деякі речовини у кульбабі можуть впливати на рівень холестерину в крові, що допомагає знизити ризик серцевих захворювань. Екстракт кульбаби сприяє зниженню рівня тригліцеридів та холестерину.

Боротьба проти раку: кульбаба може бути чудовим засобом в боротьбі з онкологією. Корінь рослини допомагає викликати апоптоз (процес заміни старих клітин на нові) у клітинах раку простати, підшлункової залози, лейкемії чи меланоми та сповільнити їх розповсюдження.

Зміцнення імунної системи: екстракт кульбаби має противірусні та антибактеріальні властивості, які допомагають боротися з інфекціями. Рослина може зменшувати реплікацію вірусів та захищати від бактерій.

Кульбаба протипоказання: кому не варто захоплюватися її споживанням

При помірному вживанні корінь кульбаби не спричиняє жодних негативних реакцій, хоч у деяких людей можуть виникати певні проблеми:

  • Розлад зі шлунком та шкірою: для деяких людей кульбаба може спричиняти розлад шлунку, подразнення шкіри та діарею.

  • Алергічні реакції: якщо ви маєте алергію на хризантеми, амброзію, ромашку, календулу чи інші рослини сімейства складноцвітих, вам слід уникати кульбаби. Вона може викликати алергічні реакції, зокрема, сльозотечу та висипання, оскільки до її складу входить латекс і йод.

  • Вагітність та годування груддю: вагітним жінкам, матерям, які годують груддю, та маленьким дітям краще уникати кульбаби. Вона також може негативно впливати на фертильність у жінок та рівень тестостерону у чоловіків через зміст фітоестрогену.

  • Лікарська взаємодія: якщо ви приймаєте будь-які ліки, особливо антибіотики та діуретики, краще проконсультуйтесь з лікарем перед вживанням кульбаби. Вона може несприятливо взаємодіяти з деякими препаратами.

А що ж можна приготувати з кульбаби

Листя, квіти та корінь кульбаби — все це можна споживати в їжу. Молоде весняне листя кульбаби використовують для салатів, борщів, а дехто його навіть маринує і заквашує, як капусту. З квітів кульбаби можна робити вино та варення. З розкритих бутонів готують «кульбабовий мед». Підсмажене на олії коріння кульбаби використовують для приготування напою, схожого на каву, який на смак нагадує смажену картоплю.

Смажена зелень кульбаби: прокип'ятіть зелень кульбаби протягом 5 хвилин, щоб позбутися гіркоти, а потім обсмажте на сковорідці з часником та оливковою олією протягом 3-5 хвилин. Це можна подавати як гарнір або додавати до інших страв, наприклад, в пиріг.

Зелений салат: це найпростіший рецепт з кульбаби. Додайте молоді листочки рослини до будь-якого салату. Вони трохи нагадують руколу та гарно підходять для салатів.

Оладки з кульбаби: збийте квіти кульбаби з молоком, яйцями та борошном, а потім смажте на сковорідці до золотистого кольору. Подавайте з медом або повидлом.

Кульбабове варення: проваріть пелюстки кульбаби у воді з лимонною кислотою та цукром, а потім закрийте в банки. Можна також змішати кульбабу з медом та залишити настоятися на сонці кілька годин.

Вино з кульбаби: домашнє вино з кульбаб стане смачним напоєм у зимовий період.

Кульбабовий чай: самостійно приготувати корінь кульбаби для чаю досить складно і потребує чимало часу, а тому краще купити вже готову суміш та насолоджуватися. Щоб купити його за вигідною ціною, ознайомтеся з актуальними акціями на чай.

Читати статті на тему

2024.04.29 17:06
Рекомендації

Перетворюємо жорстке м’ясо на м’яке та соковите: прості способи

Розповідаємо, як зробити жорстке м’ясо м’яким та соковитим, використовуючи такі методи, як маринування, тушкування, відбивання та інші
2024.04.29 16:45
Рекомендації

Кава з сіллю: незвичайне поєднання, яке вас здивує

Розповідаємо, як зробити улюблену каву ще смачнішою за допомогою такої приправи, як сіль
2024.04.29 16:08
Рекомендації

Які фрукти та овочі потрібно їсти зі шкіркою, а які обовʼязково почистити

Деякі овочі та фрукти принесуть набагато більше користі, якщо споживати їх зі шкіркою
2024.04.29 12:45
Рекомендації

Чорний шоколад: чи дійсно щоденне вживання корисне для вашого організму

Відкрийте для себе секрети щоденного вживання шоколаду: насолоджуйтесь смаком, покращуйте пам’ять та підтримуйте здоров’я серця
2024.04.29 11:38
Рекомендації

Секрети ідеальної паски: як спекти красуню, яка не трісне та довго збережеться

Розкриваємо секрети борошна, тіста, глазурі до великодньої випічки та даємо поради, щоб ваша паска не тріснула, довго збереглася та вразила всіх своїм смаком