Close the fixed Barcode

Біле чи червоне: яке вино краще обрати

Зібрали корисні властивості білого та червоного вина, щоб ви змогли обрати собі напій до смаку та потреб

Біле чи червоне: яке вино краще обрати

Впродовж років точаться суперечки: яке ж вино корисніше — біле чи червоне. Коли починають вина порівнювати щодо користі для здоров’я, часто виграє червоне. Однак не все так очевидно як може здатися на перший погляд.

Біле вино зазвичай роблять із білих сортів винограду, а під час ферментації відділяють шкірку від соку. У той час як червоне вино виготовляють з темних або навіть чорних ягід, і шкірка під час ферментації залишається. Це важливо, оскільки в шкірці містяться різні антиоксиданти, які корисні для здоров’я серця та поліпшують рівень холестерину.

Своєю чергою біле вино краще контролює рівень цукру в крові та покращує роботу легенів. Тож яке обрати — біле чи червоне?

Редактори GoToShop розкажуть, яке вино краще впливає на організм і не приносить особливої шкоди.

Чим корисне біле вино

Поліпшує обмін речовин

Біле вино покращує серцево-судинну і метаболічну функцію. Воно допомагає відновити ендотеліальні клітини, що покривають внутрішні стінки кровоносних судин та забезпечують захист серця. Також, завдяки вину, зменшуються запалення в організмі, що є додатковим плюсом для здоров’я.

Покращує здоровʼя легенів

Біле вино має корисний вплив для здоров’я легенів. Завдяки антиоксидантам, що містяться у білому вині, кров містить найбільшу концентрацію захисних сполук, які покращують функцію легень та допомагають більше виділяти повітря за одну секунду, що потенційною може збільшити тривалість життя. Саме антиоксиданти, зменшують окислення в організмі та поліпшують стан легенів і загальне здоров’я.

Сприяє здоров'ю нирок

Кавова кислота, що міститься в білому вині, має корисні властивості. Виявилося, що низькі дози кавової кислоти можуть захищати ендотелій судин, зменшують ризик розвитку серцево-судинних та ниркових захворювань. Цю речовину містять щавель, м’ята, чебрець, цейлонська кориця, аніс та насіння соняшника.

Позитивно впливає на когнітивні функції

Антиоксиданти, що містяться в білому вині, захищають мозок від втрати когнітивних функцій. Завдяки їм зменшується ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, зокрема, хвороби Альцгеймера та Паркінсона та покращується пам’ять та інші здібності.

Покращує серцево-судинну систему

Біле вино містить антиоксиданти, зокрема, кверцетин, який знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, зменшує запалення, поліпшує кровообіг та запобігає пошкодженню клітин від вільних радикалів. Крім того, біле вино корисне для здоров’я зубів та ясен.

Зменшує ризик діабету.

Помірне споживання білого вина допомагає знизити ризик розвитку діабету. Це пов’язано з вмістом речовин, які підтримують рівень глюкози в крові.

Яка користь від червоного вина

Знижує ризик розвитку раку молочної залози

Регулярне вживання алкоголю зазвичай збільшує шанси на розвиток раку, але червоне вино виявилося винятком — елементи, що містяться в шкірці червоного винограду, знижують рівень естрогену та підвищують рівень тестостерону у жінок під час менопаузи, що зменшує ризик раку молочної залози.

Захищає від карієсу

Червоне вино позитивно впливає на здоров’я зубів. Виявляється, що під впливом червоного вина бактерії, що призводять до карієсу, не розповсюджуються на поверхні зубів, а ясна стають більш міцними.

Покращує вигляд шкіри

Червоне вино використовують у косметології — воно допомагає покращити стан шкіри і зберегти молодість. Його властивості дозволяють позбавитися від недоліків, підвищують тонус шкіри та запобігають появі зморшок.

Звісно, це не універсальний засіб: для кожного типу шкіри підходить свій сорт вина. Також важливо уникати перебору з алкоголем, оскільки велика кількість може негативно позначитися на стані шкіри.

Окрім цього, червоне вино містить антиоксиданти, які ефективно борються зі шкідливим впливом вільних радикалів та зменшують запалення в організмі, що позитивно впливає на здоров’я шкіри та зменшує ризик розвитку певних захворювань шкіри.

Знижує вагу

Споживання червоного вина та винограду допомагає схуднути. Хімічні елементи, які містяться в ягодах винограду, покращують обмін речовин та призупиняють ріст жирових клітин.

Важливо зазначити, що вино не є універсальним засобом для схуднення, але для людей із зайвою вагою воно може бути корисним.

Червоне вино підвищує рівень гемоглобіну у крові та захищає від накопичення холестерину на стінках судин. Цей алкогольний напій збільшує кількість ліпопротеїнів високої щільності у крові, які виробляють «хороший» холестерин. Таким чином, червоне вино може розчиняти атеросклеротичні бляшки та знижувати ризик коронарної хвороби. Проте важливо пам’ятати, що всі ці корисні властивості вина проявляються лише при помірному споживанні.

Покращує сон

У багатьох країнах без келиха вина не обходиться жодна обідня трапеза. Напій чинить тонізувальну дію на організм, допомагає заснути краще, а також підвищує імунітет. Однак важливо пити вино у помірних кількостях, не більше 150 мл на день, щоб отримати позитивний ефект.

Покращує пам’ять

Ресвератрол, що міститься у винограді та червоному вині, допоможе зберегти вашу пам’ять. Він може бути корисним навіть для людей з хворобою Альцгеймера, якщо використовувати разом з іншими методами лікування.

Захищає серце

Червоне вино містить ресвератрол, який допомагає зменшити ризик серцевих проблем. Також він знижує запалення та покращує кровообіг.

Покращує здоров’я кісток

Червоне вино містить кальцій та магній, які є дуже важливими для здоров’я кісток. Ці мікроелементи допомагають зберігати кісткову масу та знижують ризик розвитку остеопорозу.

Покращують настрій

Червоне вино містить ресвератрол, який підвищує рівень серотоніну в мозку. Це допомагає зменшити ризик розвитку депресії та поліпшує настрій.

Проте варто пам’ятати, що вино не є ліками, але в розумних кількостях є корисним. Тому можна дозволити собі келих, якщо, звісно, не має протипоказань. А щоб напій не нашкодив вашому бюджету, радимо ознайомитися з актуальними акціями на вино.

Читати статті на тему

2024.11.26 12:29
Як обирати продукти

Харчування під час посту: поради щодо вибору продуктів

Вважаєте, що пісна їжа — це нудно і одноманітно? Різдвяний піст — це чудова нагода відкрити для себе нові смаки та насолодитися різноманітністю пісних страв, які здивують навіть найвибагливіших гурманів
2024.11.25 17:31
Як обирати продукти

Гарбуз — джерело вітамінів: обираємо найкорисніші сорти

Світ гарбузів надзвичайно різноманітний: від солодких мускатних до великоплідних атлантичних. Сьогодні ми розглянемо найпопулярніші сорти, їхні особливості та кулінарне застосування
2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною