Чому так важливий магній та як наситити організм ним

Зібрали все, що потрібно знати про користь магнію для організму та з яких продуктів його можна отримати

Чому так важливий магній та як наситити організм ним
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Чи коли-небудь вам здавалося, що ви почуваєтеся трохи інакше, ніж зазвичай, але не зрозуміло чому? Так зазвичай буває через нестачу магнію в організмі. Магній — це дуже важливий елемент для нашого здоровʼя, який бере участь у багатьох процесах: зміцнює кістки та зуби, покращує роботу м’язів, забезпечує нормальну роботу нервової, ендокринної і серцево-судинної систем.

Редактори GoToShop розкажуть, як нестача магнію може негативно вплинути на роботу органів і систем організму, та які продукти треба споживати, щоб уникнути цього.

Магній — це важливий мікроелемент, який потрібен для здоров’я нашого організму. Нижче детальні властивості магнію.

Важливість для органів: магній міститься в тканинах мозку, кісток, серця, нирок і печінки. Він необхідний для нормальної роботи цих органів, і їхні функції залежать від належного рівня магнію.

Кофактор для вітамінів групи В: магній допомагає вітамінам групи В краще засвоюватися і працювати в організмі.

Участь у травленні: він входить до складу травних ферментів, що робить травлення ефективним. Без магнію не може відбуватися активне травлення.

Терапевтичні властивості: магній може бути корисним у лікуванні головних болів, мігрені, депресивних станів і передменструального синдрому (ПМС).

Регулювання жирів: він допомагає підтримувати баланс між різними типами жирів у крові, знижуючи ризик серцевих захворювань.

Покращує травлення і запобігає запорам: магній полегшує процес травлення і допоможе у разі запорів.

Підтримує шлунково-кишковий тракт: магній стимулює викид жовчі і нормалізує кислотність шлункового соку, що допомагає підтримувати здоров’я шлунково-кишкового тракту.

Нормалізує нервову систему: магній допомагає гальмувати процеси збудження в головному мозку, нормалізує роботу нервової системи і покращує стан.

Магній погано засвоюється, лише на 30%, і тільки за наявності достатнього рівня вітаміну D. Засвоєння магнію порушує кофеїн, алкоголь, фітинова кислота в продуктах, рафіновані продукти, нікотин, пересолена їжа.

Які основні симптоми дефіциту магнію

Симптоми дефіциту магнію можуть виявитися досить різноманітно, але основні з них варто знати.

Проблеми з пам’яттю та концентрацією уваги: ви можете помічати, що важко зосередитися на завданнях або згадати інформацію.

Проблеми зі сном: це може включати безсоння або часті прокидання вночі. Магній допомагає розслабити нерви, тож його дефіцит може перешкоджати спокійному сну.

Головні болі та запаморочення: магній допомагає розслабити м’язи, тому його дефіцит може призвести до головних болів та запаморочень. Приблизно 50% мігрень є магній залежними і у разі усунення дефіциту магнію біль минає, або скорочується ступінь їхньої вираженості.

М’язові болі та спазми: ви можете відчувати болі в м’язах, навіть без значного фізичного навантаження. Також можуть виникати спазми в литкових м’язах або стопах.

Тяга до солодкого, особливо шоколаду: магній впливає на рівень цукру в крові, тож його дефіцит може призводити до бажання споживати більше солодкого, зокрема шоколаду.

Проблеми з кишківником: це може включати закрепи або спастичний біль у кишківнику.

Стомлюваність кісток: низький рівень магнію збільшує ризик остеопорозу та переломів серцевих проблем, таких як аритмія.

Особливо важливо вживати цей мінерал у періоди стресу, коли симптоми можуть загостритися. Жінки, зазвичай, можуть відчувати цей дефіцит частіше і сильніше, особливо під час менструації або після тренувань.

У яких продуктах міститься велика кількість магнію:

  • гарбузове та соняшникове насіння, кунжутне насіння. В одній порції насіння (¼ склянки) міститься 50% середньодобової норми магнію;

  • мигдаль, кедровий горіх і кеш’ю — найбільш багаті на магній серед горіхів;

  • коріандр, кінза, шавлія і базилік — найбільш багаті на магній серед трав (підходять в сушеному вигляді);

  • чорний шоколад, органічний какао-порошок;

  • темно-зелені листові: бадилля буряка, капуста калі, кульбаба, шпинат;

  • дикий рис, зелена гречка, сочевиця;

  • авокадо.

Під час варіння продуктів магній значно вимивається. Багато його втрачається і при чищенні овочів. Гормони стресу також активно його виводять, втрати зростають в три рази (активніше навіть ніж кальцію). Також витрати магнію значно зростають в період вагітності і під час грудного вигодовування.

Придбати усі продукти для насичення організму необхідними вітамінами за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.05.18 10:24
Рекомендації

Водний баланс: скільки потрібно пити води на день

Дізнались, як визначити ідеальну кількість води для кожної людини окремо
2024.05.17 17:19
Рекомендації

Риба без луски: прості лайфхаки для швидкого та легкого чищення

Чистка риби без проблем за кілька хвилин: прості та дієві способи, які перетворять чищення риби на рутинну справу
2024.05.17 16:26
Рекомендації

Збагатіть свій раціон: чому варто їсти гарбузове насіння

Ділимося секретами користі гарбузового насіння та пропонуємо 5 простих способів включити їх у ваш раціон, щоб покращити самопочуття
2024.05.17 13:40
Рекомендації

Секрет наваристого та ароматного українського борщу: як зберегти колір та смак

Розкриваємо секрети ідеального борщу: від вибору води до додавання інгредієнтів, щоб ваша страва завжди була смачною
2024.05.17 12:11
Рекомендації

Пʼять причин їсти вівсянку щодня

Виявляється, вівсянка корисніша, ніж ми думали. Розповідаємо все, що ви могли не знати про неї