Сир — це не просто їжа, а справжня насолода, делікатес, який може додати вишуканості будь-якій трапезі. Він чудово поєднується із багатьма продуктами на столі. А чи знаєте ви, що справжню феєрію смаків можна викликати, якщо сир поєднати з шоколадом? Це може здатися дивним, але спробувавши раз, ви вже не зможете уявити собі сирну тарілку без шматочка темного шоколаду.
Щоб сир по-справжньому розкрив свій смак і аромат, важливо його правильно зберігати в холодильнику. Адже сир — це живий продукт, який дихає і «дозріває» навіть після того, як його виготовлено. Тож, як правильно зберігати сир в холодильнику свіжим і ароматним?
Секрети успішного зберігання
Температура та вологість:
Ідеальна температура: 0-8°C. Занадто холодно — і сир втратить смак та аромат, занадто тепло — і він починає псуватися.
Оптимальна вологість: 70-80%. Більшість холодильників занадто сухі, тому сир ризикує втратити вологу та стати сухим.
Правильне пакування:
Відмовтеся від пластику! Пластикова плівка не дає сиру «дихати» і сприяє появі цвілі. Краще використовувати:
Пергаментний папір: він пропускає повітря, але затримує вологу.
Вощений папір: спеціально розроблений для сиру, він зберігає вологу та запобігає появі цвілі.
Багаторазові обгортки з бджолиного воску: екологічна альтернатива, що дихає та зберігає свіжість сиру.
Контейнери для сиру: герметичні ємності з регульованою вентиляцією, які створюють ідеальний мікроклімат.
Не загортайте сир щільно: залиште трохи вільного простору, щоб він міг «дихати».
Вас також зацікавить:
З’явилася пліснява на сирі: викинути чи можна зʼїсти
Смачний і безпечний: як обрати якісний плавлений сир
Різні сири — різні правила
Тверді сири добре зберігаються в холодильнику, загорнуті в пергамент або вощений папір. Їх можна зберігати в холодильнику до 4-х тижнів.
М’які сири потребують більш дбайливого зберігання. Їх краще загорнути в пергамент або фольгу і помістити в контейнер з кришкою. Зберігати в холодильнику не більше 1-2 тижнів.
Щоб придбати улюблений продукт за найкращою ціною, перегляньте акції на сир у магазинах свого міста.
Сири з блакитною цвіллю люблять вологу, тому їх краще зберігати в холодильнику в герметичному контейнері з кришкою. Зберігати в холодильнику не більше 2-3 тижнів.
Свіжі сири, наприклад, моцарела, рикотта, не підлягають тривалому зберіганню. Їх краще вжити протягом 2-3 днів після покупки.
Де зберігати
Не на дверцятах холодильника, адже там занадто мінлива температура і протяги. Ідеальним місцем стане нижня полиця холодильника або спеціальне відділення для сиру.
Насолоджуватися смаком улюбленого сиру можна довше, якщо правильного його зберігати. Раніше ми розповідади про основні правила, які допоможуть зберегти свіжість сиру та його смак надовго.