Сир — це один із найпоширеніших молочних продуктів у світі, без якого просто неможливо уявити собі сучасну кухню. На сьогодні у світі налічується понад 500 видів і понад 2000 сортів сиру, але точну кількість навряд чи хтось зможе назвати.
Сьогодні в нашій статті ми поговоримо про те, як правильно зберігати сир, щоб він надовго мав свою свіжість, текстуру й аромат. Звичайно, багато що залежить від виду сиру, але є й деякі універсальні правила.
Як правильно зберігати сир
Надійна упаковка. Зберігайте сир у пергаментному або восковому папері. Це допоможе запобігти втраті вологи та зберегти природну скоринку. А ось пластикових пакетів і харчової плівки краще уникати, оскільки вони можуть сприяти утворенню конденсату, що призведе до розм’якшення продукту, втрати його якості та утворення цвілі.
Розділіть сири. Зберігайте різні сорти сирів окремо один від одного. Сильно пахучі сири можуть передавати свій аромат іншим сирам, тому краще покласти їх в окремі контейнери або окремо загорнути в папір.
Температура зберігання. Сири потрібно зберігати в холодильнику за температури близько 4-8 градусів. Така температура допомагає надовго зберегти свіжість і продукту та запобігає розмноженню бактерій.
Слідкуйте за вологістю. Деяким видам сиру потрібен певний рівень вологості для правильного зберігання. Для цього можна використовувати пергаментний папір або зберігати сир у контейнерах із регульованою вологістю. Якщо таких контейнерів під рукою у вас немає, то можна покласти сир у звичайний контейнер або щільний пластиковий пакет, але не забудьте робити в ньому невеликі отвори для циркуляції повітря.
Зберігайте в овочевому ящику. Нижні полиці холодильника, призначені для овочів і фруктів, зазвичай забезпечують більш високу вологість і ідеальну для сиру температуру.
Періодичне провітрювання. Для свіжості сиру та запобігання утворенню конденсату важливо періодично провітрювати продукт, особливо якщо він зберігається в щільно закритому контейнері. Раз на кілька днів діставайте контейнер із сиром із холодильника і на деякий час відкривайте кришку.
Перед вживанням «зігрійте». Перед тим, як вжити сир, дістаньте його з холодильника і дайте йому постояти трохи часу при кімнатній температурі, щоб він розм’як і розкрив свої аромати.
Ось і все! Дотримуючись таких простих порад, ви зможете довше насолоджуватися своїм улюбленим сиром, але все ж таки не забувайте перевіряти термін придатності на упаковці, перед покупкою. Також перед тим, як придбати його, радимо ознайомитися з актуальними акціями на сир у вашому місті.