Про користь кавуна відомо багато, а от щодо його насіння знають далеко не всі. У дитинстві всіх нас лякали, якщо проковтнути кісточки від кавуна, то в животі виросте велика ягода. Після дорослішання всі зрозуміли, що такий сценарій нереалістичний, але все ж питання, чи можна їсти кавун з кісточками —залишилось. Проте виявляється, вони не тільки абсолютно безпечні, якщо їсти їх у помірних кількостях, але й можуть бути дуже смачними, якщо їх правильно приготувати.
Ціле насіння кавуна — це здебільшого нерозчинна клітковина, яка еволюційно створена для безпечного проходження через травний тракт неушкодженою. Однак, якщо їх приготувати або проростити, ваш організм засвоїть їхні поживні властивості. Радимо також ознайомитися з акціями на кавуни, щоб поласувати літньою ягодою вигідно.
Види кавунового насіння
Між двома типами насіння кавуна є видимі, текстуровані та поживні відмінності.
Біле насіння кавуна
Біле насіння кавуна — це незріла версія чорного насіння. Воно м’якше і ніжніше, і його набагато легше розжовувати.
Крім того, біле насіння набагато пластичніше, що дозволяє маніпулювати ним на кухні, наприклад, подрібнювати на борошно.
Чорне насіння кавуна
Зріле насіння кавуна — це крихітне запліднене чорне насіння, яке ви бачите в кавуні. Вони можуть прорости, якщо створені належні умови. Саме з нього можна виростити власний кавун.
Повністю дозріле чорне насіння — це те, що ви повинні їсти, якщо ви шукаєте поживну цінність або потенційну користь від насіння кавуна.
Переваги кавунового насіння
Якщо зʼїсти жменю насіння від кавуна, ви можете забезпечити організм деякими необхідними мікроелементами та макроелементами. Воно містить 8 г білка та 4 г клітковини. До того ж має у складі як мононенасичені, так і поліненасичені жири (хороші жири, які корисні для серця і знижують рівень холестерину). Вони також містять магній, калій, залізо, фолати та цинк. Щоб отримати максимум поживних речовин, рекомендують обсмажувати насіння перед вживанням.
Важливо памʼятати, що якщо ви маєте алергію на кавун, то вам протипоказане і кавунове насіння. Тож перед вживанням потрібно проконсультуватися з лікарем.
Вас також може зацікавити:
Коли та як садити кавуни й дині: сприятливі дні 2024 року
Соковитий скарб: як зберегти кавун надовше
Як вживати кісточки від кавуна
Завдяки своєму солодкому, горіховому смаку та привабливій хрусткій текстурі насіння кавуна стане чудовим доповненням до вашого раціону. Найкраще купувати насіння кавуна, яке вже було ретельно вимите і висушене, а не зберігати насіння з кавуна, який ви з'їли. Процес миття та сушіння значно подовжує термін його зберігання.
Збереження власних кісточок від кавуна
Якщо ви хочете зберегти власне насіння, замочіть його в мисці з водою, щоб видалити залишки кавунової м’якоті. Переконайтеся, що викинули неправильне або знебарвлене насіння, а потім промийте його в ситечку і викладіть в один шар на рушник, поки воно повністю не висохне.
Потім ви можете прожарити насіння на низькій температурі в духовці або дегідраторі, щоб переконатися, що з нього видалилася вся вода. Або ж зберігайте його в морозильній камері для подальшого використання.
Як смажити насіння кавуна
Як і інші види насіння — наприклад, насіння кабачків та гарбуза — ви можете смажити насіння кавуна як добавку до салатів, макаронів, смузі, мюслі, йогурту та інших страв. Для солодкого гарніру рекомендується обсмажувати їх з корицею та цукром.
Розігрійте духовку до 160°С.
Промийте та висушіть кавунове насіння.
Киньте на деко, змащене олією. (За бажанням: після змащування насіння можна посипати улюбленими спеціями).
Смажити 15-20 хвилин (Незріле насіння можна смажити трохи менше часу, ніж зріле).
Вісім способів використання смажених кісточок від кавуна
Додайте смажене насіння кавуна до літнього салату або супу: посипте зверху охолоджені супи або киньте в салат для хрускоту.
Замініть їх на будь-яке інше насіння: якщо ви любите насіння соняшника, гарбуза, чіа або конопель, ви можете додати насіння кавуна до всього, що ви використовуєте з цим насінням.
Подрібніть сухе, незріле, бліде насіння кавуна на порошок: ви можете використовувати його як зв’язуючу речовину в овочевих бургерах або фалафелі.
Зробіть приправу: підсмажте насіння на сковороді і подрібніть, щоб використовувати його як приправу. Ви також можете додати його до альтернативної борошняної суміші.
Додавайте до трав’яного чаю: сухе незріле насіння кавуна можна також подрібнити в ступці і додати до вашого улюбленого трав’яного чаю.
Проростіть їх: для цього покладіть чорне насіння кавуна в миску з водою на кілька днів. Після того, як вони проростуть, додайте їх у вівсянку або смузі для додаткового хрускоту.
Використовуйте незріле насіння кавуна для покращення текстури смузі: додайте незріле насіння кавуна, щоб згустити смузі.
Підсмажте їх: підсмажте насіння кавуна на сковороді з кількома столовими ложками кленового сиропу, і ви по суті зацукруєте його. Коли вони охолонуть, спробуйте їх у шоколадній глазурі, як добавку до улюбленого солодкого сніданку, наприклад, млинців, вівсянки чи вафель, або ж додайте до мюслі.
Раніше ми розповідали, коли влітку купувати кавун, щоб отримати натуральну ягоду, яка принесе користь вашому організму та насолоду від смаку.