Літо у розпалі, тому вже час задуматися про затишні зимові вечори, зігріті ароматом сонця та смаком літа. Одним з найпростіших та найсмачніших способів зробити це — закатати компот з абрикосів. А щоб він мав не лише чудовий смак, але й зберіг максимум вітамінів, пропонуємо приготувати його з кісточками.
Чому з кісточками
Багато хто вважає, що компот з абрикосів краще готувати без кісточок, адже так він буде безпечнішим. Насправді, абрикосові кісточки містять мигдалеву кислоту, яка надає компоту приємного горіхового аромату та легкого гіркуватого смаку. Ця ж кислота робить компот більш стійким до псування, тому його можна зберігати навіть при кімнатній температурі.
Вас також зацікавить:
Курага власноруч: як сушити та зберігати абрикоси
Ідеальна абрикосова наливка: як приготувати ароматний напій вдома
Звичайно, важливо пам’ятати, що вживати компот з кісточками слід з обережністю, адже при розкусуванні вони можуть виділяти шкідливу синильну кислоту. Тому рекомендується не давати його маленьким дітям та людям з чутливим шлунком.
Простий рецепт компоту з абрикосів з кісточками
Інгредієнти:
абрикоси — скільки поміститься у банку
цукор — за смаком (на 3-літрову банку — 200-300 г)
вода
Як готувати компот з абрикосів на зиму
Абрикоси ретельно вимити, обсушити та щільно укласти в чисті стерилізовані банки. Для того, щоб абрикоси не лопнули під час заливання окропом, можна попередньо проколоти їх голкою в декількох місцях. А щоб придбати смачні сонячні фрукти для зимових заготовок за найвигіднішою ціною, радимо переглянути актуальні акції на абрикоси в магазинах вашого міста.
Залити окропом доверху, накрити кришками і залишити на 10-15 хвилин.
Злити воду з банок у каструлю, додати цукор і довести до кипіння. Для більш насиченого смаку можна додати до компоту лимонну кислоту (на кінчик чайної ложки на 3-літрову банку) або ванільний екстракт (кілька крапель).
Киплячим сиропом залити абрикоси в банках і негайно закатати кришками. Перевернути банки догори дном, укутати теплою ковдрою і залишити до повного охолодження. Зберігати компот з абрикосів з кісточками можна в прохолодному темному місці до 2 років.
Насолоджуйтесь ароматним компотом з абрикосів взимку, згадуючи літні дні та рясні врожаї. Цей простий рецепт допоможе вам зберегти частинку літа у власній коморі, а абрикосовий компот з кісточками стане не лише смачним напоєм, але й джерелом вітамінів та корисних мікроелементів.
Раніше ми розповідали, як правильно заморозити абрикоси, щоб зберегти їх літній смак на холодну пору року.