Close the fixed Barcode

Прихована загроза: чи дійсно гриль шкідливий для здоров’я

Аналізуємо негативні наслідки для здоров’я, пов’язані з регулярним вживанням їжі, приготованої на відкритому вогні, зокрема, на грилі

Прихована загроза: чи дійсно гриль шкідливий для здоров’я

Тема приготування їжі на відкритому вогні, особливо м’яса на грилі, завжди викликала жваві дискусії. З одного боку, це смачно, ароматно та створює атмосферу свята. З іншого — чимало досліджень вказують на потенційну шкоду для здоров’я. Команда GoToShop розібралася в цьому питанні детальніше.

Чому виникає проблема

Під час готування на відкритому вогні або грилі, продукти піддаються високим температурам. В результаті цього відбуваються складні хімічні процеси. Одним з найбільш шкідливих продуктів такого готування є гетероциклічні ароматичні аміни (ГЦА). Вони утворюються при горінні м’яса, особливо при високих температурах і тривалому готуванні. ГЦА вважаються канцерогенами, тобто речовинами, що можуть спричинити розвиток ракових пухлин. Пам’ятайте, що потрібно дотримуватися деяких правил, щоб зменшити шкоду шашликів.

Іншою проблемою є поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ). Вони утворюються при неповному згорянні палива (вугілля, дрова) і осідають на поверхні продуктів. ПАВ також є канцерогенами.

Вас також зацікавить:

Незвичайні смаки гриля: 9 продуктів, які ви ніколи не думали б приготувати на ньому

Як не зіпсувати шашлик: чого не варто робити ніколи

Які ризики для здоров’я

Найбільш відомим ризиком, пов’язаним зі споживанням їжі, приготованої на відкритому вогні, є підвищений ризик розвитку раку. Гетероциклічні ароматичні аміни (ГЦА) та поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), що утворюються під час готування на грилі, можуть збільшити ймовірність виникнення раку шлунка, товстої кишки та інших органів. Тому дуже важливо правильно вибрати м’ясо для гриля, щоб воно було соковитим, ароматним і корисним.

Крім того, регулярне вживання смаженого м’яса пов’язують із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, а продукти горіння можуть спричинити запальні процеси в організмі. Не виключені й інші негативні наслідки, такі як пошкодження ДНК та порушення функцій печінки та нирок.

Як зменшити ризики

  • Обмежити споживання: не варто зловживати стравами, приготованими на грилі.

  • Маринувати м’ясо: маринування може зменшити утворення шкідливих речовин. А щоб шашлик не приніс шкоди ще й вашому бюджету, радимо ознайомитися з актуальними акціями на мариноване мʼясо.

  • Вибирати правильні частини туші: м’ясо з меншою кількістю жиру утворює менше канцерогенів.

  • Не допускати підгорання: видаляйте підгорілі частини м’яса.

  • Використовувати альтернативні методи приготування: віддавайте перевагу варінню, тушкуванню, запіканню.

  • Овочі на грилі: овочі містять антиоксиданти, які можуть нейтралізувати деякі шкідливі речовини.

Приготування їжі на вогні — це смачно, але не варто забувати про потенційні ризики для здоров’я. Дотримуючись простих правил, можна зменшити їхній вплив. Однак, найкращий варіант — це поєднання різних методів приготування і збалансований раціон. Раніше ми розповідали, які продукти небезпечно брати на пляж або пікнік, щоб уникнути харчового отруєння.

  • Стейк з ошийка в маринаді кг

    254грн
    - 13% 289.9 грн
  • 11.89грн
    - 16% 13.99 грн
  • Дешево. Переконайтесь! Київ
    27 лютого 2024 - 2 січня 2025

    Стейк з ошийка в маринаді кг

    254грн
    - 13% 289.9 грн
  • Ціна тижня!
    26 листопада - 2 грудня 2024
  • Читати статті на тему

    2024.11.27 12:30
    Рекомендації

    Як швидко почистити креветки без зайвої мороки

    Чищення креветок — мистецтво, яке можна засвоїти за лічені хвилини. Відкрийте для себе прості та ефективні способи, як очистити креветки без зайвих зусиль та отримати ідеальний результат
    2024.11.27 11:30
    Рекомендації

    Куркума для фігури: чи можна схуднути за допомогою цієї спеції

    Ця спеція стала справжнім трендом серед тих, хто прагне схуднути. Але чи виправдовує вона свою репутацію? Розкриваємо всі секрети куркуми та її вплив на фігуру
    2024.11.26 17:31
    Рекомендації

    Здоров’я в кожній краплі: як легко приготувати кокосове молоко вдома

    Приготувати кокосове молоко самостійно простіше, ніж ви думаєте! Розповімо покроково, як це зробити, а також поділимося корисними порадами та рецептами
    2024.11.26 16:25
    Рекомендації

    Випічка без прилипань: вибираємо килимок для духовки правильно

    Який килимок для випічки обрати, щоб ваші десерти завжди виходили ідеальними? Відкриваємо секрети вибору цього незамінного кухонного помічника
    2024.11.26 15:28
    Рекомендації

    Готуємо ідеальні стейки: як визначити потрібну прожарку без термометра

    Розкриваємо секрети професійних кухарів і розповідаємо, як досягти ідеальної прожарки без використання кулінарного термометра, спираючись лише на свої відчуття