Користь груш не викликає сумнівів, проте їх вживання має свої нюанси. Не всім і не завжди ці фрукти принесуть очікувану користь.
Коли не можна їсти груші
Хвороби шлунково-кишкового тракту
Груба клітковина, що міститься в грушах, може негативно впливати на травлення, особливо при таких захворюваннях, як гастрит, виразка шлунка та коліт. Подразнюючи слизову оболонку шлунка та кишечника, вона посилює запалення і може провокувати болісні симптоми, такі як здуття живота та діарея. Особливо чутливими до грубої клітковини є люди, які страждають на синдром подразненого кишечника.
Цукровий діабет
Груші містять значну кількість фруктози, яка може підвищувати рівень цукру в крові. Особливо це стосується людей з інсулінорезистентністю.
Алергія
Як і на будь-які інші продукти, у деяких людей може бути алергія на груші. Симптоми алергії можуть варіюватися від легкої висипки до серйозних анафілактичних реакцій.
Вас також зацікавить:
Готуємо варення з гарбуза: солодкий рецепт для осіннього настрою
Осіннє різноманіття: калорійність та харчова цінність фруктів
Інші протипоказання
Правильний вибір груш — запорука незабутнього смакового враження. Проте, у літніх людей та у дітей раннього віку шлунково-кишковий тракт має свої особливості. У перших зі віком знижується чутливість шлунка, що може призвести до дискомфорту при вживанні грубої клітковини, наприклад, такої, як у грушах. У дітей же травна система ще формується, тому надмірна кількість клітковини може перевантажити незрілий шлунково-кишковий тракт. Крім того, під час загострення будь-яких хронічних захворювань варто відмовитися від груш.
Коли і як їсти груші
Враховуючи калорійність груші та її багатий вітамінно-мінеральний склад, цей фрукт є цінним продуктом для підтримки здоров’я всього організму. Проте, груба клітковина може подразнювати слизову оболонку шлунка, тому груші краще вживати після їжі.
Щоб уникнути дискомфорту в шлунку, обирайте для вживання стиглі груші. Більша частина грубої клітковини міститься в шкірці, тому її краще зняти. Для легшого засвоєння груші можна піддати термічній обробці: приготувати компот, мус або пюре. А щоб придбати ці фрукти за найвигіднішою ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на груші.
Перед введенням груш в раціон, особливо при наявності хронічних захворювань, проконсультуйтеся з лікарем.
Груші — корисний і смачний фрукт, але його вживання має бути помірним і обережним. Раніше ми розповідали, як зберегти літо на зиму, закатавши в банки ароматні та соковиті груші в сиропі, щоб насолоджуватися їхнім смаком у затишні зимові вечори.