Груші та здоров’я: кому цей фрукт може нашкодити

Груші — це солодкий і соковитий фрукт, багатий на вітаміни та мінерали. Однак, не всім вони корисні: дізнайтеся, які захворювання можуть бути протипоказаннями до вживання груш

Груші та здоров’я: кому цей фрукт може нашкодити
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Користь груш не викликає сумнівів, проте їх вживання має свої нюанси. Не всім і не завжди ці фрукти принесуть очікувану користь.

Коли не можна їсти груші

Хвороби шлунково-кишкового тракту

Груба клітковина, що міститься в грушах, може негативно впливати на травлення, особливо при таких захворюваннях, як гастрит, виразка шлунка та коліт. Подразнюючи слизову оболонку шлунка та кишечника, вона посилює запалення і може провокувати болісні симптоми, такі як здуття живота та діарея. Особливо чутливими до грубої клітковини є люди, які страждають на синдром подразненого кишечника.

Цукровий діабет

Груші містять значну кількість фруктози, яка може підвищувати рівень цукру в крові. Особливо це стосується людей з інсулінорезистентністю.

Алергія

Як і на будь-які інші продукти, у деяких людей може бути алергія на груші. Симптоми алергії можуть варіюватися від легкої висипки до серйозних анафілактичних реакцій.

Вас також зацікавить:

Готуємо варення з гарбуза: солодкий рецепт для осіннього настрою

Осіннє різноманіття: калорійність та харчова цінність фруктів

Інші протипоказання

Правильний вибір груш — запорука незабутнього смакового враження. Проте, у літніх людей та у дітей раннього віку шлунково-кишковий тракт має свої особливості. У перших зі віком знижується чутливість шлунка, що може призвести до дискомфорту при вживанні грубої клітковини, наприклад, такої, як у грушах. У дітей же травна система ще формується, тому надмірна кількість клітковини може перевантажити незрілий шлунково-кишковий тракт. Крім того, під час загострення будь-яких хронічних захворювань варто відмовитися від груш.

Коли і як їсти груші

Враховуючи калорійність груші та її багатий вітамінно-мінеральний склад, цей фрукт є цінним продуктом для підтримки здоров’я всього організму. Проте, груба клітковина може подразнювати слизову оболонку шлунка, тому груші краще вживати після їжі.

Щоб уникнути дискомфорту в шлунку, обирайте для вживання стиглі груші. Більша частина грубої клітковини міститься в шкірці, тому її краще зняти. Для легшого засвоєння груші можна піддати термічній обробці: приготувати компот, мус або пюре. А щоб придбати ці фрукти за найвигіднішою ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на груші.

Перед введенням груш в раціон, особливо при наявності хронічних захворювань, проконсультуйтеся з лікарем.

Груші — корисний і смачний фрукт, але його вживання має бути помірним і обережним. Раніше ми розповідали, як зберегти літо на зиму, закатавши в банки ароматні та соковиті груші в сиропі, щоб насолоджуватися їхнім смаком у затишні зимові вечори.

  • Груша Вільямс

    54.9грн
    - 18% 66.2 грн
  • Читати статті на тему

    2024.09.13 17:24
    Рекомендації

    Як і з чим пити єгермейстер — поради експертів

    Ділимося цінними порадами та рекомендаціями щодо вибору способів вживання цього лікеру: від класичних до найсміливіших експериментів
    2024.09.12 13:31
    Рекомендації

    Чому квасоля — джерело користі для всього організму

    Розповідаємо про різноманіття сортів квасолі, їхні смакові якості та корисні властивості, а також про те, як зробити цей продукт основою здорового харчування
    2024.09.11 14:28
    Рекомендації

    Розчинна кава: пастка для здоров’я чи еліксир бадьорості

    Розчинна кава — швидкий спосіб отримати заряд бадьорості, але чи насправді вона корисна для здоров’я? Розповідаємо про позитивні та негативні аспекти цього напою, а також, кому варто обмежити споживання
    2024.09.10 17:30
    Рекомендації

    Як квасити капусту, щоб була хрусткою

    Хочете приготувати хрустку та ароматну квашену капусту вдома? Розповідаємо про всі тонкощі цього процесу, від вибору правильних інгредієнтів до створення ідеальних умов для бродіння
    2024.09.10 13:27
    Рекомендації

    Гарбузова олія: чому вона корисна для здоров’я

    Розповідаємо про корисні властивості гарбузової олії та можливі протипоказання її вживання, щоб ви могли безпечно включити цей еліксир здоров’я в свій раціон