Close the fixed Barcode

Груші та здоров’я: кому цей фрукт може нашкодити

Груші — це солодкий і соковитий фрукт, багатий на вітаміни та мінерали. Однак, не всім вони корисні: дізнайтеся, які захворювання можуть бути протипоказаннями до вживання груш

Груші та здоров’я: кому цей фрукт може нашкодити
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Користь груш не викликає сумнівів, проте їх вживання має свої нюанси. Не всім і не завжди ці фрукти принесуть очікувану користь.

Коли не можна їсти груші

Хвороби шлунково-кишкового тракту

Груба клітковина, що міститься в грушах, може негативно впливати на травлення, особливо при таких захворюваннях, як гастрит, виразка шлунка та коліт. Подразнюючи слизову оболонку шлунка та кишечника, вона посилює запалення і може провокувати болісні симптоми, такі як здуття живота та діарея. Особливо чутливими до грубої клітковини є люди, які страждають на синдром подразненого кишечника.

Цукровий діабет

Груші містять значну кількість фруктози, яка може підвищувати рівень цукру в крові. Особливо це стосується людей з інсулінорезистентністю.

Алергія

Як і на будь-які інші продукти, у деяких людей може бути алергія на груші. Симптоми алергії можуть варіюватися від легкої висипки до серйозних анафілактичних реакцій.

Вас також зацікавить:

Готуємо варення з гарбуза: солодкий рецепт для осіннього настрою

Осіннє різноманіття: калорійність та харчова цінність фруктів

Інші протипоказання

Правильний вибір груш — запорука незабутнього смакового враження. Проте, у літніх людей та у дітей раннього віку шлунково-кишковий тракт має свої особливості. У перших зі віком знижується чутливість шлунка, що може призвести до дискомфорту при вживанні грубої клітковини, наприклад, такої, як у грушах. У дітей же травна система ще формується, тому надмірна кількість клітковини може перевантажити незрілий шлунково-кишковий тракт. Крім того, під час загострення будь-яких хронічних захворювань варто відмовитися від груш.

Коли і як їсти груші

Враховуючи калорійність груші та її багатий вітамінно-мінеральний склад, цей фрукт є цінним продуктом для підтримки здоров’я всього організму. Проте, груба клітковина може подразнювати слизову оболонку шлунка, тому груші краще вживати після їжі.

Щоб уникнути дискомфорту в шлунку, обирайте для вживання стиглі груші. Більша частина грубої клітковини міститься в шкірці, тому її краще зняти. Для легшого засвоєння груші можна піддати термічній обробці: приготувати компот, мус або пюре. А щоб придбати ці фрукти за найвигіднішою ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на груші.

Перед введенням груш в раціон, особливо при наявності хронічних захворювань, проконсультуйтеся з лікарем.

Груші — корисний і смачний фрукт, але його вживання має бути помірним і обережним. Раніше ми розповідали, як зберегти літо на зиму, закатавши в банки ароматні та соковиті груші в сиропі, щоб насолоджуватися їхнім смаком у затишні зимові вечори.

Читати статті на тему

2024.11.25 16:28
Рекомендації

Делікатес із ризиком: чи можна їсти сирий тунець

Чи вартий цей продукт японської кухні ризику для здоров’я? Розповідаємо, чи можна безтурботно насолоджуватися смаком сирого тунця або краще віддати перевагу термічній обробці
2024.11.25 14:31
Рекомендації

Дикий рис: чому він корисніший за інші сорти

Хочете додати до свого раціону продукт, багатий на поживні речовини і здатний зарядити енергією на весь день? Обов’язково спробуйте дикий рис — суперфуд, який завоював серця багатьох гурманів та прихильників здорового харчування
2024.11.25 13:33
Рекомендації

За і проти: що варто знати про безглютенову дієту

Все більше людей обирають безглютенову дієту, проте мало хто усвідомлює її потенційні недоліки. Хоча така дієта є життєво необхідною для хворих на целіакію, для здорових людей вона може мати як позитивні, так і негативні наслідки
2024.11.25 11:33
Рекомендації

Смачно та безпечно: яке печиво можна їсти при цукровому діабеті

Дізнайтеся, які види печива можуть вживати люди з цукровим діабетом без шкоди для здоров’я. Розглядаємо, на які компоненти варто звертати увагу при виборі печива та як приготувати безпечний десерт в домашніх умовах
2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою