Насіння льону протягом століть використовується в народній медицині для лікування різних недуг. Сьогодні його популярність зростає завдяки науковим дослідженням, які підтверджують численні корисні властивості цього суперфуду.
Але чи справді насіння льону є панацеєю від усіх хвороб? Давайте розберемося детальніше в користі та потенційній шкоді цього продукту, а також в особливостях його вживання у вигляді відвару.
Користь насіння льону
Насіння льону — це справжня скарбниця корисних речовин. Воно багате на клітковину, яка покращує травлення та сприяє зниженню ваги, а також на незамінні омега-3 жирні кислоти, необхідні для здоров’я серця, судин та мозку. Крім того, насіння льону містить лігнани — фітоестрогени з потужними антиоксидантними властивостями, які допомагають боротися з різними захворюваннями. А ще в ньому є цілий комплекс вітамінів та мінералів, серед яких вітаміни групи B, вітамін Е, магній та цинк. Щоб придбати його за вигідною ціною, перегляньте акції на насіння в супермаркетах вашого міста.
Відвар з насіння льону: лікувальні властивості
Відвар з насіння льону має обволікаючу дію, заспокоює слизову оболонку шлунка та кишечника, сприяє загоєнню виразок. Його рекомендують при:
запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту: гастриті, виразці шлунка та дванадцятипалої кишки.
запорах: завдяки високому вмісту клітковини.
кашлі та захворюваннях верхніх дихальних шляхів: відвар має пом’якшувальну дію.
проблемах зі шкірою: екземах, дерматитах.
Вас також зацікавить:
Сила льону: як покращити здоров’я за допомогою лляного насіння
Користь насіння чіа та як додати в раціон харчування
Можлива шкода від вживання насіння льону
Незважаючи на безліч корисних властивостей, насіння льону, як і будь-який інший продукт, має свої протипоказання. Індивідуальна непереносимість, що проявляється алергічними реакціями, загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, особливо при підвищеній кислотності, схильність до діареї та наявність каменів у нирках або жовчному міхурі можуть бути причинами для обережного вживання цього продукту.
Як правильно вживати насіння льону і його відвар
Розмірковуєте, яке насіння має бути в раціоні? Насіння льону відноситься до 5 видів насіння, які завдяки багатству поживних речовин роблять неоціненний внесок у здоров’я серця, зміцнюють імунітет та володіють протизапальними властивостями. Але перед тим, як включити його до свого раціону, варто пам’ятати декілька нюансів. Для кращого засвоєння корисних речовин насіння рекомендується попередньо подрібнити. А для приготування відвару, навпаки, використовують ціле насіння, яке заливають холодною водою та настоюють. Починати вживати відвар варто з невеликих порцій, щоб організм поступово звик до нового продукту. Найкраще пити його теплим, невеликими ковтками.
Насіння льону — дійсно цінний продукт, який може принести велику користь для здоров’я. Однак, як і будь-який інший продукт, його слід вживати з обережністю, особливо при наявності протипоказань. Раніше ми ділилися секретами користі гарбузового насіння та пропонували 5 простих способів включити їх у ваш раціон, щоб покращити самопочуття.