Сезон яскраво помаранчевої хурми наближається до завершення, тож ще хочеться встигнути насолодитися цим солодким фруктом. Та як обрати, щоб залишитися задоволеним, адже різні сорти хурми — корольок і шарон, відрізняються не лише зовнішнім виглядом, але й смаковими особливостями, як різні сорти яблук.
Редактори GoToShop розкажуть вам про різницю між сортами, їхню користь та на що потрібно звертати увагу під час вибору.
Традиційна хурма
Хурма — це велика, мʼясиста солодка ягода з соковитою серцевиною та шкіркою оранжевого, червоного або жовтого кольору. Вона може важити від 100 до 500 грамів і містити до 10 насінин.
Як вибрати хурму
Під час вибору хурми варто звертати увагу на її сорт та зовнішній вигляд. Якщо вона тверда — їсти її буде неможливо через надмірну терпкість. Смачною вона стане тоді, коли дозріє і стане м’якою.
Як зберігати хурму
Стигла хурма зазвичай досить м’яка, яскраво-оранжевого кольору з коричневими листочками. Її можна тримати в холодильнику, а заморожену — зберігати до пів року. Нестиглі плоди краще тримати в теплі до дозрівання.
Чому вона корисна
Хурма містить багато поживних речовин — вітаміни, мінерали та рослинні сполуки. Вона має антиоксидантні властивості, покращує здоров’я серця, знижує ризик діабету та запальні процеси. Крім того, вона корисна для травної системи та підтримує здоровий зір.
Шарон
Шарон — це один з найпопулярніших гібридних сортів хурми, який отримали після того, як схрестили великі сорти японської хурми і яблука. Плід має блискучу шкірку, схожу на яблучну, і може важити від 200 до 350 грамів. Стиглий шарон має темно-жовтогарячий колір, а його смакові якості неперевершені.
М’якоть соковита та солодка, не прилипає і не має кісточок. Зазвичай шарон їдять свіжим. Але з нього також готують різні десерти, желе, джеми і навіть салати — добре смакує з помідорами й цибулею. Також його можна засушувати.
Як вибрати шарон
Під час вибору шарону потрібно обирати плоди без темних плям, слідів гнилі та щоб не були надмірно м’якими.
Чому він корисний
Шарон містить багато бета-каротину, що сповільнює процес старіння, і харчові волокна, які допомагають шлунково-кишковому тракту.
Які ще корисні властивості шарона
нормалізує роботу серцево-судинної системи;
покращує пам’ять та когнітивні функції;
нормалізує роботу кишківника, допомагає схуднути;
сприяє очищенню нирок від піску;
допомагає перемогти анемію;
зміцнює судини;
покращує здоров’я очей;
зміцнює імунітет.
Корольок
Корольок — це один з різновидів хурми. Відмінність полягає в тому, що плоди хурми виходять з жіночих квіток, а плоди королька — з чоловічих.
Плід королька ніколи не буває терпким, він солодкий, майже медовий. Залежно від ступеня зрілості, його шкірка може бути помаранчевою, темно-помаранчевою або шоколадного кольору. М’якоть зазвичай має такий же колір, як і шкірка.
Корольок споживають як свіжий фрукт або в десертах. Він добре зберігається в холодильнику протягом 10-12 днів.
Як вибрати корольок
Обираючи королька, слід звертати увагу на його зовнішній вигляд: він має бути цілим, без пошкоджень, мати насичений рівний колір, не мати нальотів і плям гнилі.
Чому він корисний
Корольок містить багато корисних мікро та макроелементів, необхідних для організму людини.
Корольок допоможе:
підсилити імунну систему;
нормалізувати метаболізм;
виводити токсини;
покращити роботу ШКТ;
запобігти хворобам серця й судин;
стабілізувати нервову систему.
Персимон
Персимон — це ще один різновид хурми, який вирізняється своїми великими плодами і чудовим смаком.
Стиглий персимон має велику вагу, близько 500-700 грамів. Його м’якоть дуже солодка й соковита, без гіркого смаку.
М’якоть персимона не має терпкого ефекту, тому вона приємна і ніжна на смак. Його можна їсти свіжим або використовувати в кулінарних рецептах.
Як вибрати персимон
Обираючи персимон, слід звертати увагу на його зовнішній вигляд: шкірка повинна мати яскравий темно-оранжевий колір, бути гладкою і блискучою.
Чому він корисний
Персимон також містить багато вітамінів і мікроелементів, як і інші сорти хурми, що робить його корисним для здоров’я.
Терміни дозрівання цієї хурми збігаються з першими заморозками, а врожай можна зберігати практично впродовж всієї зими.
Ключові характеристики під час вибору хурми
Форма і колір: Оберіть круглі або приплюснуті плоди. Стиглий плід має бути насиченого червоно-помаранчевого кольору. Світло-оранжева хурма ймовірно ще не дозріла.
Текстура: Помацайте хурму. Дуже тверді плоди недозрілі, а занадто м’які — перезрілі, хоча можуть бути дуже солодкими. Ідеально, якщо ви відчуваєте легкий стиск при натисканні на хурму.
Листочки: Подивіться на листочки навколо плоду. Вони мають бути висохлими. Під листочками може бути коричневий відтінок, що свідчить про дозрівання.
Важливо пам’ятати, що стигла хурма буде м’якою і солодкою. Тверда хурма буде терпкою. Однак шарон і корольок можуть бути і твердими, і солодкими одночасно. Вибираючи шарон або корольок, бажано, щоб колір у всіх плодах був насиченим. І вважається, що корольок з більшим у діаметрі носиком буде солодшим.
Що робити, якщо вибрали незрілу, терпку хурму
Якщо ваша хурма виявилася не дуже солодкою ще й трохи терпкою, ви можете помістити її до морозильної камери на деякий час. Таким чином, вона стане м’якшою, солодшою і втратить терпкість.
Щоб прискорити процес дозрівання хурми, покладіть її у пакет і залиште на кілька днів у кімнатній температурі. Якщо ви хочете ще швидше дозріти хурму, можете додати стигле яблуко або банан у цей пакет. Етилен, який вони виділяють, допоможе прискорити процес дозрівання хурми.
Придбати хурму будь-якого виду за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!